Katso oman kuntasi tuoreet luvut: 10–17-vuotiaisiin nuoriin kohdistuneiden seksuaalirikosten määrät julki

Nuoriin kohdistuneiden seksuaalirikosten uhreina ovat useimmiten 14–15-vuotiaat.

15.1.2019 9:57

Ilta-Sanomat selvitti poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista, missä ja kuinka paljon nuoriin kohdistuneita seksuaalirikoksia tapahtuu.

Jutun lopussa olevasta taulukosta näet, kuinka paljon kunnassasi kirjattiin viime vuonna 10–17-vuotiaisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

Erityisen tarkastelun kohteeksi valittiin 10–17-vuotiaat uhrit, joita Oulussa ja Helsingissä poliisin tutkittavina olevat tuoreet tapaukset ovat koskeneet. Tilastokeskuksen keräämissä 10–17-vuotiaiden lasten seksuaalisissa hyväksikäytöissä on selvää kasvua 1990-luvun lopusta. Vuoden 2012 jälkeen trendi kuitenkin näyttäisi kääntyneen laskusuuntaiseksi.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästä.

Ulkomaan kansalaiset syyllistyvät lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin useammin kuin 20 vuotta sitten. Tapausmääristä näkee kuitenkin, ettei minkäänlaista räjähdysmäistä kasvua Suomen kansalaisiin verrattuna vuoteen 2017 mennessä ole tapahtunut. 20 vuoden aikana Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten määrä on kolminkertaistunut, mutta viime vuosina ulkomaalaisten osuus nuoriin kohdistuneista seksuaalirikosmääristä on kasvanut käytännössä vain siksi, että Suomen kansalaisten tekemät rikokset ovat vähentyneet.

IS tarkasteli poliisin tilastoista muitakin rikosnimikkeitä kuin pelkkää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Nimikkeitä on kaikkiaan yli kymmenen. Kaikista tilastoista selviää, että erityisesti 14–15-vuotiaat erottuvat joukosta selvästi. Sekä 14- että 15-vuotiaisiin kohdistuu Suomessa keskimäärin yli 350 jonkinlaista seksuaalirikosta tai sellaisen yritystä joka vuosi. Siis keskimäärin yksi seksuaalirikos joka päivä.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästä.

Kun tarkastellaan kaikkia eri rikosnimikkeitä, juuri seksuaalinen hyväksikäyttö tai sen yritys ovat yleisimmät nuoriin kohdistuneet seksuaalirikostyypit.

Suomessa poliisin tietojen mukaan raiskausrikoksen uhriksi joutuu 10–17-vuotias lapsi tai nuori yhteensä 282 kertaa joka vuosi. Rangaistusasteikon yläpäässä olevien raiskausrikosten uhrit ovat yleensä vähintään 14-vuotiaita.

Ryhmä ”muut seksuaalirikokset” sisältää paljon erilaisia rikoksia, joista yleisimmät ovat seksuaalinen ahdistelu ja lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin. Näitä rikosnimikkeitä on tästä tilastoryhmästä yli puolet.

Jos taulukko ei näy alla, katso se tästä.

IS selvitti myös nuoriin kohdistuneita seksuaalirikoksia alueittain. Kuntatilastoista selviää, ettei julkisuudessa ollut Oulu erotu selvästi muista kunnista edes asukaslukuun suhteutettuna.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi aiemmin IS:lle kuulleensa, että tapauksia on pidemmältä aikaväliltä, vaikkei poliisi tutkinnallisista syistä tarkkaan kerrokaan. Sipilän mukaan ”poikkeuksellisesta määrästä ei nyt puhuta”.

Jos kuntalista ei näy alla, katso se tästä.

Poliisin tilastoissa näkyvät kaikki tapaukset, jotka ovat viranomaisten tietoon tulleet, käytännössä siis rikosilmoituksista kerätyt tapahtumakerrat.

Tilastokeskus puolestaan tilastoi selvitettyjä rikoksia, eli mukana ei ole sellaisia tapauksia, joissa ei myöhemmin todettu tapahtuneen rikosta. Tilastokeskuksen tilastot julkistetaan muutaman kuukauden viiveellä, joten vuoden 2018 tilastoja ei ole vielä saatavilla.

  • Nuori, oletko kokenut seksuaalista ahdistelua? Jos haluat keskustella aikuisen kanssa, voit ottaa yhteyttä luottamuksella osoitteen www.nettitukinainen.fi kautta.

  • Oletko saanut sosiaalisessa mediassa aikuiselta houkutteluviestin? Voit laittaa siitä ruutukaappauksen IS:lle WhatsApp-viestinä numeroon 040 660 9019.

Juttua muokattu 15.1.2019 kello 15.28. Grafiikan otsikko ”Ulkomaan kansalaisten osuus edelleen pieni” muutettu muotoon ”Ulkomaan kansalaisten osuus lasten hyväksikäyttörikoksista”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?