Eduskuntaryhmät koolla iltapäivällä: Raiskausrikosten tuomioiden alarajoja nostetaan kautta linjan – suora lähetys käynnissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Eduskuntaryhmät koolla iltapäivällä: Raiskausrikosten tuomioiden alarajoja nostetaan kautta linjan – suora lähetys käynnissä

Julkaistu: 15.1.2019 8:51, Päivitetty 15.1.2019 13:39

IS:n tietojen mukaan eduskuntaryhmät ovat esimerkiksi koventamassa lakia niin, että aikuisen ja alaikäisen välinen sukupuoliyhteys muuttuu jatkossa aina törkeäksi raiskaukseksi.

Eduskuntaryhmät pitävät tiistai-iltapäivällä yhteiskokouksen Oulun ja Helsingin tapahtumien jälkimainingeissa.

ISTV:n suora lähetys alkaa sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) tilannepäivityksellä eduskunnan valtiosalista noin klo 14.05. Siniset esittelevät omat linjauksensa Jari Lindströmin ja Simon Elon johdolla klo 14.10.

Eduskuntaryhmien edustajat käsittelevät tiukennuksia kello 14.30 alkavassa kokouksessa.

Törkeän raiskauksen määritelmä on yksi asia, johon iltapäivän kokouksessa aiotaan puuttua.

Lakia muutetaan niin, että aikuisen ja alaikäisen välinen sukupuoliyhteys on jatkossa aina törkeä raiskaus, olipa ”suostumusta” tai ei. Muutos koventaa raiskaustuomioita kauttaaltaan.

Myös muiden lasten seksuualisen hyväksikäyttöön kohdistuvien rangaistusten alarajoja aiotaan tiukentaa, IS:lle kerrotaan.

– Rangaistusten alarajoihin puututaan kautta linjan. Lakivaliokunta saa tehdä muutokset vielä tämän loppuvaalikauden aikana, IS:lle sanotaan eduskunnasta.

– Pääperiaate on, että jatkossa kaikkien rikosten tuomioiden alarajoja nostetaan.

Hallituslähteen mukaan iltapäivän kokouksessa katseet kohdistuvat erityisesti punavihreään oppositioon.

– Punavihreä oppositio on moittinut hallitusta liian kireästä linjasta, viime aikoina on ollut hiljaisempaa. Sdp olisi hyvä saada talkoisiin isoimpana oppositiopuolueena.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson uskoo, että yhteisiä linjauksia löydetään muun muassa seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisessa.

– Oli ilahduttavaa, että oikeusministeriö ilmoitti aloittavansa kokonaistarkastelun, jossa tullaan käsittelemään muun muassa suostumisperustaista raiskauslainsäädäntöä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on ajanut seksuaalirikosten rangaistuksiin jo aiemmin muutoksia.

Rikoslakia halutaan muuttaa niin, että lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta.

Rikoslakiin esitetään myös uutta törkeää lapsenraiskausta koskevaa rangaistusta. Sen maksimirangaistus vastaisi taposta saatavaa 12 vuoden tuomiota.

Rangaistusasteikko olisi 4—12 vuotta vankeutta, mikä merkitsisi vähimmäisrangaistuksen ankaroitumista kahdella vuodella.

Anderssonin mukaan myös verkossa tapahtuvan grooming-ilmiön torjumiseen tarvitaan lisää resursseja.

– Valtaosa seksuaalirikoksista ei tule viranomaisten tietoon, koska uhrit eivät tee rikosilmoituksia ja siinä ilmoittamiskynnyksen madaltaminen tapahtuu parhaiten varmistamalla, että tukipalveluja on tarjolla.

Pohdinnassa on myös kansalaisuuden poistamista koskevan esityksen kiristäminen.

Kaksoiskansalaisuuteen ja Suomen kansalaisuuden menettämisen suhteen eduskunta joutuu odottamaan hallituksen esityksiä.

Kyse on siitä, voiko raiskausrikoksia rinnastaa esimerkiksi terrorismirikoksiin.

– Mutta jos näissä asioissa päästään eteenpäin, se on kokoaan isompi asia. Yhteishenki eduskuntaryhmien välillä on ollut hyvä, IS:lle sanotaan.

Andersson suhtautuu varovaisuuden myönteisesti kansalaisuuden poistamista koskevaan hallituksen esitykseen.

– Luin hallituksen lakiesitystä, ja se oli täysin ok, mutta lakiesityksen perusteluissa käy ilmi, että se on aika tarkkaan kansainvälisesti säädeltyä, millä ehdoilla kansalaisuus voidaan poistaa. Osana lainvalmistelutyötä pitäisi selvittää, onko se mahdollista ulottaa vakaviin seksuaalirikoksiin.

Lisäksi eduskunnassa on kansalaisaloite, jossa minimirangaistus lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä nostettaisiin kahteen vuoteen.

Tuoreimmat osastosta