Selitys oudon hormonivalmisteen aiheuttamasta sekavuudesta ei auttanut – kirvesmurhaajalle elinkautinen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Selitys oudon hormonivalmisteen aiheuttamasta sekavuudesta ei auttanut – kirvesmurhaajalle elinkautinen

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tuomionsa syyskuussa 2017 tapahtuneesta verityöstä.

Julkaistu: 14.1.2019 15:56

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi ratkaisunsa mielentilatutkimuksen jälkeen.

Nukkuvan miehen kirveellä tappanut Joonas Petteri Rissanen, 29, on tuomittu elinkautiseen vankeuteen murhasta. Rissanen murhasi 30-vuotiaan tuttavansa Siilinjärvellä syyskuussa 2017.

Verityöhön osallistunut Harri Heikkinen, 26, sai vankeutta neljä vuotta ja kolme kuukautta. Heikkinen tuomittiin tapon yrityksestä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi ratkaisunsa mielentilatutkimuksen jälkeen. Tutkimuksen mukaan Rissanen oli rikoksen tehdessään syyntakeinen.

Rissanen vetosi oikeudessa sekavuustilaan, mikä johtui päihteiden ja tuntemattoman hormonivalmisteen yllättävästä yhteisvaikutuksesta. Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli enintään itseaiheutettu tajunnan häiriö, joka ei voi lieventää syyllisyyttä.

Rikos tapahtui öiseen aikaan kerrostaloasunnossa Siilinjärven Simonsalossa, jossa oli paikalla yhteensä viisi miestä. Kaikki olivat päihteiden vaikutuksen alaisena.

Rissanen löi nukkumassa ollutta uhria kirveellä päähän viisi kertaa. Lisäksi hän kuristi uhria laturin johdolla.

Iskut olivat niin voimakkaita, että kirves jäi päähän kiinni. Saadakseen kirveen irti vastaajan piti longistaa ja vetää sitä.

Irrottamisen seurauksena uhri putosi sohvalta lattialle. Heikkinen löi tässä välissä uhria noin 20 sentin terällä varustetulla veitsellä kerran niskaan ja kahdesti yläselkään.

Ruumiinavauksen perusteella uhri eli ainakin joitakin minuutteja tappavien kirveeniskujen jälkeen.

Teon motiiviksi paljastuivat vastaajien huumevelat uhrille. Uhri oli uhkaillut vastaajia aiemmin aggressiivisesti ja vaatinut rahoja puoleen yöhön mennessä. Rissanen puhui asunnon haltijalle ennakkoon uhrin ”näpäyttämisestä”, mutta surmaamisesta ei oltu sovittu.

Uhri kuljetettiin käärössä metsään ja naapuri havaitsi kuinka talosta kannettiin painavalta näyttävää, noin kaksi metriä pitkää ja puoli metriä leveää kääröä piilotettiin vesikuoppaan.

Ruumis löytyi vasta kahden viikon päästä. Katoaminen sai runsaasti julkisuutta etenkin siksi, että uhrin puoliso oli raskaana. Puoliso saikin pian kaksoset, joista tuli näin puoliorpoja.

Oikeus määräsi Rissasen korvaamaan uhrin seitsemännellä kuulla raskaana olleelle avopuolisolle kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 9500 euroa.

Sen sijaan uhrin kuoleman jälkeen syntyneet kaksoset jäävät ilman kärsimyskorvauksia. Ratkaisun mukaan vahingonkorvauslain perusteella korvataan surun ja menetyksen tunteeseen verrattavissa olevaa kärsimystä. Jälkikäteen tuleva tieto isän menettämisestä ei siis oikeuta korvaukseen.

Uhrin isälle Rissasen pitää maksaa kärsimyksestä 6800 euroa ja siskolle 4500 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?