22-vuotias irakilaismies suuttui ulkomaalaistaustaisten epäillyistä seksuaalirikoksista – ”Ärsyttää enemmän kuin suomalaisia”

Pohjois-Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin mukaan on mahdollista, että uudet rikostutkinnat lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä lisäävät ulkomaalaistaustaisen kohtaamaa rasismia.

14.1.2019 6:10 | Päivitetty 14.1.2019 21:53

IS:n haastattelema irakilainen 22-vuotias mies saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015. Nuorta miestä turhauttaa se, että ulkomaalaistaustaisia epäillään jälleen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hän pelkää tapausten lisäävän rasismia ja kokee, että joutuu itse todistelemaan muille, ettei kuulu rikollisten joukkoon.

– Itseä tällaiset teot saattavat ärsyttää enemmän kuin suomalaisia, koska haluan elää täällä, josta olen löytänyt turvan. En halua aloittaa aina nollasta samoja asioita. Etsin vain turvallista elämää.

Mies ei ole itse kohdannut tapausten takia rasismia. Hän kertoo kuulleensa kuitenkin ystäviltä, että nämä ovat kohdanneet häirintää Oulun kaduilla liikkuessaan.

– Yritetään haastaa riitaa. Mielestäni se tilanne on vielä päällä, ettei maahanmuuttajien kannata olla keskustassa.

Pohjois-Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Abdul Mannanin mukaan on mahdollista, että uudet rikostutkinnat lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä lisäävät ulkomaalaistaustaisen kohtaamaa rasismia. Islamilaisen yhdyskunnan toimitilat kohtasivat viime vuonna useasti ilkivaltaa kuten ikkunoiden rikkomista. Mannanin mukaan on kuitenkin vaikea sanoa, vaikuttavatko ilkivaltaan julkisuudessa olleet tapaukset.

– He ovat rikkoneet ikkunoitamme, toimistoamme. En tiedä, liittyvätkö hyökkäykset vihaan tai rasismiin. Jos poliisi saisi tekijät kiinni, se ehkä selviäisi. Jos poliisi ei saa rikollisia kiinni, pelkäämme, milloin seuraava hyökkäys tapahtuu.

Mannan harmittelee, että ulkomaalaisiin kohdistuneiden rikosepäilyjen myötä leimataan helposti myös muut maahanmuuttajat.

– Tekijät ovat rikollisia ja heidän takiaan koko yhteisö kärsii.

– Tällaiset teot on kielletty uskonnossamme ja niistä on vakava rangaistus. Olemme sanoneet, että heidän tulisi saada tuomio lain mukaisesti. Emme halua, että näiden tapausten takia koko yhteisömme kärsii. Tämä ei ole hyvä. Elämme yhdessä tässä yhteiskunnassa. Me rakastamme tätä maata ja haluamme palvella sitä.

Lue lisää: Iso selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta – määrät, syyt, ratkaisukeinot

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitä tilastot kertovat seksuaalirikoksista epäiltyjen kansalaisuuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?