Kotimaa

Olli syö yli kilon punaista lihaa viikossa – kävi perjantaina lääkärin tutkimuksissa, tässä tulokset

Julkaistu:

Yli kilon viikossa lihaa syövä Olli Rinne kävi mittauttamassa veriarvot.
Tamperelainen eläkeläinen Olli Rinne, 72, jatkaa lihansyöntiä entistä pontevammin.

Rinne syö punaista lihaa yli kilon viikossa, Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla.

Rinne on elävä esimerkki suomalaisesta miehestä, jonka ruokatottumuksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL varoittaa.

THL:n mukaan suomalaiset ja etenkin miehet syövät liikaa lihaa. Lautasella on liikaa makkaroita ja muita lihatuotteita. Liian vähän on kasviksia, hedelmiä, marjoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Olli Rinne kävi perjantaina uteliaisuuttaan Tampereella lääkärissä.

Hän otatti verikokeen ja mittautti verenpaineet. Hän pyysi lääkäriltä kirjallisen lausunnon terveydentilastaan.

– Ihan hyvät fiilikset tulivat, Rinne lukee lausuntoa.

Maksa-arvo on normaali. Verikokeessa ei ilmennyt mitään rasvamaksaan viittaavaa.

Kokonaiskolesteroli oli kylläkin koholla.


Rinteen kokonaiskolesteroli oli 6,9, kun luvun pitäisi olla alle 5. Koholla oli myös suojaava hyvä kolesteroli HDL. Rinteeltä mitattiin luvuksi 3,02, kun viitearvo on yli 1.

Huono kolesteroli LDL oli myös reippaasti koholla. Viitearvon mukaan LDL:n pitää olla alle 3. Rinteellä huono kolesteroli on 4.2.

– Lääkäri sanoi, että nämä ovat vanhojen rouvien arvot. Mutta koska hyvä kolesteroli on niin paljon korkeampi kuin huono kolesteroli, se kumoaa kokonaisvaikutuksen, Rinne tulkitsee.

 

Liha on edelleen minusta hyvää. Kolesteroliin vaikuttavat muutkin asiat kuinlihansyöminen.

Lääkäri toteaa lausunnossaan, että Finriski-laskurin mukaan riski sairastua sydäninfarktiin on 8 prosenttia, kun ilman riskitekijöitä olevilla potilailla riski on 6 prosenttia. Aivohalvauksessa riski on 9 prosenttia, kun riskittömällä on 12 prosenttia.

Joko sydäninfarktin tai aivohalvauksen todennäköisyys on 17 prosenttia, kun riskittömällä se on 18 prosenttia.

– Minä olen vähempi riskialtis sairauksille kuin verrokkiryhmä. Minun sairastumisriskini on pienempi kuin normaali-ihmisellä, Olli Rinne iloitsee.

Lääkäri toteaa myös lausunnossaan, että lihansyömisen voidaan katsoa vaikuttavan kolesteroliarvoihin, mutta arvoihin vaikuttaa muukin tekijä.

Eniten Rinnettä huolettavat sokeriarvot.

– Niitä pitää lähteä seuraamaan.

Verikokeesta näkyy, että sokeriarvot ovat koholla. Verensokeri on 9,2, kun sen pitäisi olla alle 6.

– Käsittääkseni lihansyönti ei vaikuta sokeriin.

Katso alla olevalta videolta, mitä tavalliset suomalaiset kertovat lihansyönnistään.


Tulosten jälkeen Rinne sanoo, ettei hänen ole syytä muuttaa ruokavaliotaan.

– Liha on edelleen minusta hyvää. Kolesteroliin vaikuttavat muutkin asiat kuin lihansyöminen.

Rinne kertoo syövänsä paljon juustoa. Hän ei käytä leivän päällä kasvismargariinia vaan levitettä, josta puolet on kovaa maitorasvaa.

– Syön juuri hirven lihaa. Se on niin rasvatonta, että siitä ei ainakaan kannata luopua. Mieluummin luovun jostain kovasta rasvasta.

Hyvän kolesterolin lähteenä pidetty kala ei Rinteen mukaan käy hänelle mitenkään. Hän ei pidä kalasta yhtään.

– Kalassa on piikkejä, se maistuu kalalle eikä se pidä nälkää.

Hän ei kaipaa ruokavalioonsa kalan tuomia hyviä rasvoja.

– Minulla on hyvää kolesterolia ihan riittävästi.

Katso alla olevalta videolta, miltä näyttää annoksina suositusten mukainen 500 grammaa lihaa.

Ota kantaa

Tiedätkö kolesteroliarvosi?

Kyllä 55% En 45%
Ääniä yhteensä 24609

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt