Raiskauskriisikeskuksen juristille päivittäin puheluja alaikäisiin kohdistuneista seksirikoksista: Nuorimmat soittajat noin 10-vuotiaita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Raiskauskriisikeskuksen juristille päivittäin puheluja alaikäisiin kohdistuneista seksirikoksista: Nuorimmat soittajat noin 10-vuotiaita

Ilmiö, jossa aikuiset jahtaavat alaikäisiä verkossa seksuaalisessa tarkoituksessa, on havaittavissa myös Helsingissä. Kuvituskuva.

Julkaistu: 13.1.2019 19:12

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lakimies kertoo, että suurin ryhmä Tukinaisen juristipäivystykseen soittavista alaikäisistä on 14–17-vuotiaita, nuorimmat noin 10-vuotiaita.

Poliisi kertoi sunnuntaina ottaneensa Itä-Helsingissä lauantai-iltana kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Koko Suomea ovat viime aikoina järkyttäneet Oulun poliisin tutkimat useat epäillyt seksuaalirikokset, joissa uhrit ovat alaikäisiä tyttöjä ja epäillyt ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Oulun poliisilaitos kertoi perjantaina käynnistäneensä esitutkinnan neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä, jotka ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaisiin tyttöihin.

Kaksi päivää myöhemmin uutisoitiin, että myös Helsingin poliisilla on tutkinnassa uusi seksuaalirikosepäily, joka on kohdistunut alaikäiseen henkilöön.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lakimies Riitta Silver kertoo, että yhteydenottoja liittyen alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin pääkaupunkiseudulla tulee Tukinaisen juristipäivystyspuhelimeen päivittäin. Yhteydenottoja ja neuvopyyntöjä päivystyksiin tulee niin alaikäisiltä uhreilta kuin heidän vanhemmiltaan.

– Näitä (yhteydenottoja) tulee päivittäin, ilman muuta. Kyllä ongelma on myös pääkaupunkiseudulla. Yhteydenottoja näissä asioissa tulee paljon, se täytyy kyllä sanoa.

Silver sanoo, että suurin ryhmä Tukinaisen juristipäivystykseen soittavista alaikäisistä on 14–17-vuotiaita, nuorimmat noin 10-vuotiaita.

Ainakin osassa Oulun seksuaalirikosepäilyistä yhteinen piirre on se, että epäillyt aikuiset miehet ovat ottaneet alaikäisiin uhreihin yhteyttä sosiaalisen median kautta. Silverin mukaan ilmiö, jossa aikuiset jahtaavat alaikäisiä verkossa seksuaalisessa tarkoituksessa, on havaittavissa myös pääkaupunkiseudulla.

– Sosiaalisen median kanavat lisäävät mahdollisuuksia lähestyä alaikäisiä. Sellaiset tapaukset, mistä julkisuudessa nyt on puhuttu, eli missä lapsiin on otettu yhteyttä netin kautta, ovat näkyneet meilläkin. Sosiaalinen media liittyy moniin seksuaalirikoksiin ihan selkeästi. Näihin liittyy usein myös esimerkiksi salakuvaaminen.

Silver sanoo, että yhteydenotot lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tulevat Tukinaiseen useimmin vasta jokin aika, jopa vuosia, tapahtuneen jälkeen.

Tyypillistä alaikäisiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa on, että lapset ja nuoret eivät usein uskalla tai kehtaa kertoa kokemastaan edes omille vanhemmilleen.

– Aikuisten tehtävä on luoda se luotettava ilmapiiri, että uskaltaa keskustella ja kertoa asioista.

– Nyt kun julkisuudessa on puhuttu paljon näistä asioista, niin meille tulee aika paljon myös vanhoja tapauksia, ja kysytään, että voiko asiassa vielä jotenkin toimia.

Mikäli alaikäinen on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi, kehottaa Silver lasta tai nuorta kertomaan asiasta vanhemmilleen tai esimerkiksi kouluhenkilökunnalle.

– Tärkeintä on, että asian kanssa ei jää yksin, vaan hakee rohkeasti apua.

Silver lisää, että mikäli lapsi ei uskalla puhua tapahtuneesta tutuille aikuisille, voi hän ottaa yhteyttä esimerkiksi raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuttomiin ja kriisi- ja juristipäivystyksiin. Päivystyksiin voi soittaa myös nimettömänä.

Päivystyksistä annetaan ohjeita ja psyykkistä tukea akuuttiin hätään. Myöhemmin lapsi ja vanhemmatkin voidaan ohjata esimerkiksi keskustelemaan terapeutin kanssa. Juristipäivystyksestä saa ohjeistuksen rikosoikeudellisiin kysymyksiin.

Myös vanhemmat tai muut huolestuneet läheiset voivat ottaa päivystyksiin yhteyttä ja kysyä neuvoja jatkotoimenpiteiden ja tilanteessa toimimisen suhteen, jos epäilevät lapsen joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.

  • Raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuton kriisipäivystys 0800 97 899 (www.tukinainen.fi)

  • Raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuton juristipäivystys 0800 97 895

  • Rikosuhripäivystyksen auttava puhelin 116 006 (www.riku.fi)

  • Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin 010 195 202 (www.mielenterveysseura.fi)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?