Eduskuntaryhmät koolle puimaan seksuaalirikoksia – Lindtman ja Kaikkonen: Nämä lakimuutokset ovat mahdollisia vielä tällä vaalikaudella

Eduskunta voi tehdä vielä lakimuutoksia, mutta se vaatii yhteisymmärrystä, sillä aikataulu on tiukka.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsuu kaikki eduskuntaryhmät koolle puimaan seksuaalirikoksia.

13.1.2019 18:13

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsuu kaikki eduskuntaryhmät koolle tiistaina puimaan sitä, mitä eduskunnassa voidaan tehdä lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten torjumiseksi.

Aiemmin sunnuntaina samaa ehdotti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Kaikkonen kertoo IS:lle olleensa sunnuntaina yhteydessä paitsi Lindtmaniin myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajiin, eli Kalle Jokiseen (kok) ja Simon Eloon (sin). Näiden keskustelujen jälkeen Kaikkonen teki johtopäätöksen, että eduskuntaryhmät on syytä kutsua koolle.

Kaikkonen uskoo, että kaikki eduskuntaryhmät saapuvat paikalle, sillä tilanne on ”sen verran vakava”.

SDP:n Lindtman korostaa, että eduskunnassa on nyt syytä löytää yhteisymmärrys yli hallituksen ja opposition rajojen. Lindtmanin mukaan muutamia lakimuutoksia voidaan tehdä vielä tällä vaalikaudella, jos yhteisymmärrys löytyy.

Kaikkonen on samaa mieltä.

– Pitäisin tärkeänä, että löytyisi yhteisymmärrystä yli puoluerajojen. Mutta eduskunnassa on aika vähän viikkoja jäljellä, pitää varmistaa etteivät lakimuutokset jää pöydälle, vaan hoidetaan maaliin saakka, Kaikkonen sanoo.

Mitä konkreettisia toimenpiteitä eduskunta voi vielä kevään kiireessä sitten tehdä?

Kaikkonen nostaa esille erityisesti alaikäisiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksen koventamisen ja henkilön mahdollisuuden menettää Suomen kansalaisuus, jos tämä syyllistyy törkeisiin seksuaalirikoksiin.

Lindtman ja SDP julkaisivat sunnuntaina kuuden kohdan listan, joissa on ehdotuksia tehtävissä olevista lakimuutoksista. Näihin lukeutuu muun muassa nykyisen raiskauskriminalisoinnin muuttaminen niin, että alle 13-vuotiaaseen lapseen kohdistunut sukupuoliyhteyden sisältänyt hyväksikäyttö tuomitaan törkeänä raiskauksena.

Lisäksi Lindtman ehdottaa muun muassa poliisien resurssien lisäämistä. Se edellyttää sitä, että hallitus toisi lisäbudjetin eduskunnan käsiteltäväksi vielä tämän vaalikauden aikana.

Sdp:n Antti Lindtman toteaa, että hänen julkaisemat ehdotukset ovat ainakin mahdollisia toteuttaa tällä vaalikaudella, jos tahtoa on.

Kaikkonen toteaa, että vaikka keskusta kannattaa poliisien määrän lisäämistä, se ei vielä yksin ratkaise käsillä olevaa ongelmaa. Kaikkonen ei kommentoi lisäbudjetin tuomista eduskuntaan, mutta hänen mukaansa oleellista on, että poliisille saadaan lisävoimavaroja kohtuullisen nopeasti, eikä asian kanssa ”mene vuosia”.

SDP ehdottaa myös, että hallitus käynnistäisi valmistelun uuden poliisin erikoisyksikön perustamiseksi. Yksikön tarkoitus olisi tutkia ja torjua internetissä tapahtuvaa rikollisuutta.

Kaikkonen toteaa, että se voisi olla ihan hyvä ratkaisu, mutta että asiasta on syytä keskustella poliisin kanssa.

– Uskon, että poliisilla on käsitys siitä, miten resurssointi olisi viisainta järjestää.

Löytyykö eduskunnasta sitten tahtotilaa toimia yhteisymmärryksessä?

Kaikkonen kertoo uskovansa ja toivovansa, että lakimuutokset erityisesti vähimmäisrangaistuksesta ja kansalaisuuden mahdollisesta menettämisestä saadaan läpi vielä tämän kevään aikana. Kun eduskuntaryhmät kokoontuvat tiistaina, selviää paljon.

– Olen toiveikas, että kaikki tähän vakavasti suhtautuvat.

Lindtman toteaa, että hänen julkaisemat ehdotukset ovat ainakin mahdollisia toteuttaa tällä vaalikaudella, jos tahtoa on.

– Mielelläni sitten kuulen, mitä muissa ryhmissä ajatellaan. Kun olen esittänyt asiat, niin keskustelu on ollut ihan positiivishenkistä. Olen luottavainen.

Ulkomaalaistaustaisten tekemät seksuaalirikokset nousivat pinnalle taas viikonloppuna, kun Oulussa ja Helsingissä otettiin kiinni henkilöitä epäiltynä törkeistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?