7 asiaa, jotka tiedämme Oulun seksuaalirikosvyyhdistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

7 asiaa, jotka tiedämme Oulun seksuaalirikosvyyhdistä

Julkaistu: 12.1.2019 17:52

Oulun poliisi tutkii tällä hetkellä yhdeksää epäiltyä seksuaalirikosta, joissa kaikissa uhreina on ollut alaikäinen tyttö. IS kävi läpi, mitä Oulun epäillyistä rikoksista tiedetään.

Oulussa tapahtuneet epäillyt seksuaalirikokset ovat järkyttäneet ihmisiä ympäri Suomen. Aiheesta povataan jopa isoa puheenaihetta tämän kevään eduskuntavaaleihin, ja Suomen ylin johto aina pääministeristä presidenttiin on kommentoinut tapahtumia.

IS kävi läpi, mitä Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista tiedetään tällä hetkellä.

1. Yhdeksän eri tutkintaa

Oulun poliisilla on tutkittavana kaikkiaan yhdeksän eri seksuaalirikoshaaraa, joissa kaikki uhrit ovat alaikäisiä tyttöjä. Nuorin uhreista on tiettävästi 12-vuotias. Yksi uhreista kuoli viime syksynä, mutta kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta. Poliisi tiedotti neljästä uusimmasta tutkittavasta rikoksesta perjantaina.

2. Vakavia rikosnimikkeitä

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Oulussa viime vuoden aikana. Poliisilla on tutkittavina rikosnimikkeinä muun muassa törkeä raiskaus, raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

3. Ulkomaalaistaustaisia epäiltyjä

Epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä. Osa epäillyistä tekijöistä on Suomessa turvapaikanhakijana tai pakolaisstatuksella. Osa on jo saanut Suomen kansalaisuuden. Epäiltyjä on ainakin yli kymmenen, ja iso osa heistä on tai on ollut vangittuina. Nuorimmat epäillyt ovat alle 18-vuotiaita. Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. IS ei tavoittanut tutkinnanjohtajaa kommentoimaan tuoreimpia tietoja lauantaina.

4. Sosiaalinen media

Sosiaalinen media linkittyy ainakin osaan tutkittaviin tapauksiin. Epäillyt tekijät ovat siis olleet uhreihinsa yhteydessä netin kautta. Poliisi kehottaa nuoria varovaisuuteen netissä.

5. Vihapuhe lisääntynyt

Oulun poliisin mukaan ulkomaalaisiin tai ”siltä näyttäviin” ihmisiin on kohdistunut viime aikoina vihapuheita sekä asiatonta ja jopa uhkaavaa käyttäytymistä. Näin on tapahtunut, vaikka kyseessä on ollut ulkomaalaistaustainen perhe liikkeellä lasten kanssa. Poliisin mukaan on ymmärrettävää, että lapsiin kohdistuneet seksuaali- ja väkivaltarikokset herättävät voimakkaita tunteita ja ärtymystä. Poliisi kuitenkin korostaa, ettei kukaan Suomessa oleskeleva saa joutua aiheettomasti epäilyksenalaiseksi, pilkatuksi tai tuntea oloansa uhatuksi.

6. Vaaliteema

Oulun epäillyt seksuaalirikokset ovat nousemassa omalta osaltaan eduskuntavaalien yhdeksi isoksi puheenaiheeksi. Oulussa tapahtuneet epäillyt rikokset näkyivät muun muassa perussuomalaisten Ylen teettämässä viimeisimmässä kannatusmittauksessa. Omalta osaltaan perussuomalaisten kohonneeseen suosioon vaikutti myös Helsingin Arabianrannassa jouluna tapahtunut henkirikos, jossa ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään murhanneen 7-vuotiaan pojan. Epäilty tekijä oli pojan eno.

7. Valtiovalta reagoi

Suomen ylin johto aina pääministeristä presidenttiin on esittänyt huolensa Oulun tapahtumista. Pääministeri Juha Sipilä vakuutti, että Suomessa rikokseen syyllistyneet ihmiset saatetaan vastuuseen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan on ”kestämätöntä”, että rikosepäilyjä on Oulussa tullut lisää. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on matkustanut Ouluun tapaamaan kaupungin johtoa asian tiimoilta lauantaina. Paikalla ovat myös pääministeri Juha Sipilä sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?