Kotimaa

Ystävät tekevät tänään 1442 toiston treenin lumivyöryssä kuolleen Andrén muistolle ja pukeutuvat tämän lempiväriin: ”Keltainen kuvasi hänen elämäniloaan”

Julkaistu:

Norjan lumivyöryssä menehtynyt André Stenfors oli osakkaana kuntosalilla Vaasassa. – Aina kun sai vapaata, hän paineli luontoon”, sanoo ystävä ja liikekumppani.
Vaasalainen yrittäjä Fazel Zarei ei ole nukkunut juurikaan sen jälkeen, kun sai tiedon Pohjois-Norjassa tapahtuneesta lumivyörystä. Yksi lumivyöryssä menehtyneistä oli hänen yhtiökumppaninsa ja hyvä ystävänsä André Stenfors.

Fazel Zarei, André Stenfors sekä Greger Strand perustivat neljä vuotta sitten Vaasaan CrossFit SixtyFive100 -nimisen yrityksen. Tunnelma yhteisessä treenisalissa on nyt hyvin apea.

– Meillä on nyt suuri aukko elämässä ja koko yhteisössä. Olemme olleet nämä neljä vuotta tekemisissä melkein päivittäin. En osaa sanoin kuvailla miten pahalta tämä tuntuu.

– Tieto lumivyörystä oli suuri shokki, enkä aluksi moneen päivään halunnut sitä uskoa. Kun sitten lehdet alkoivat kirjoittaa ja Norjasta tuli ilmoitus, että myös André on lumivyöryn alla, jotenkin se tieto oli pakko hyväksyä, kertoo murtunut Fazel.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on miettinyt paljon Andrén viimeisiä hetkiä. Lumivyöryn alle jäänyt voi pysyä lumen alla hengissä 15–30 minuuttia.

– Toivottavasti hänen ei ole tarvinnut kärsiä siellä edes pientä hetkeä. André kyllä oli selviytyjä, ja hän olisi varmasti tullut ylös lumivyörystä, jos siihen olisi ollut pienikin mahdollisuus. Kuvista voi päätellä, ettei selviytyminen olisi tässä ollut mahdollista.


Fazel kuvailee 32-vuotiaana menehtynyttä ystäväänsä ”eräjormaksi”, joka viihtyi luonnossa, oli sää tai vuodenaika mikä tahansa.

– Aina kun sai vapaata, hän paineli luontoon. Tästä Norjan-reissusta hän oli innoissaan. Muistan, kun hän kertoi, miten kivaa on lähteä kavereiden kanssa kiipeilykurssille ja vähän laskettelemaan.

Kolmikon omistamalla salilla on tehty surutyötä kaikki nämä päivät. Osa surutyötä on myös tänään lauantaina järjestettävä muistotilaisuus, muistotreeni, jossa tehdään yhtä monta toistoa kuin Andrén hengen vaatineella Mustikkatunturilla on korkeusmetrejä, eli 1 442.

Treeni on tarkoitettu kaikille 180:lle salin jäsenelle. Mukaan on kutsuttu myös muita Andrén tuttuja ja ystäviä.

– Ajattelimme, että tämä muistotilaisuus auttaa meitä kaikkia surun keskellä. Jokainen saa puhua ja purkaa sydäntään.

Fazelin ja Gregerin toivomuksena on, että muistotreeniin osallistujilla olisi päällään jotakin keltaista.

– Keltainen oli Andrén lempiväri. Hän käytti paljon keltaisia vaatteita. Keltainen kuvasi hyvin hänen elämäniloaan: hän oli semmoinen aurinkoinen ja energinen kaveri, joka pukeutui yleensä auringonkeltaiseen paitaan ja keltaisiin treenikenkiin. Jos hänellä ei ollut keltaista paitaa, shortsit tai sukat olivat keltaiset.


Salilla kaikki tunsivat Andrén ja päinvastoin.

– Hän oli hyvin lämminsydäminen, luotettava ja rehti ihminen. Sellaisena me kaikki hänet muistamme, kertoo Fazel, jonka mukaan André oli myös yrittäjäkolmikon leader, johtaja.

– Vaikka hänellä oli toinen työ, hän halusi koko ajan olla selvillä yrityksen asioista. Pitkillä työmatkoillaankin hän murehti, miten salilla menee ja mitä täällä tapahtuu. Hän halusi varmistaa, että porukka viihtyy ja että kaikki on hyvin.

André sekä toinen Norjassa menehtynyt vaasalainen, Mikael Sten, 29, työskentelivät projekti-insinööreinä Vaasan Wärtsilässä.

Crossfit oli Andrélle rakas harrastus jo ennen kuin saman lajin parissa viihtynyt kolmikko perusti yhteisen yrityksen.

– Itse tutustuin häneen kuusi vuotta sitten tämän harrastuksen parissa.

Yhtiökumppanukset Fazel ja Greger aikovat jatkaa yritystä. Fazel uskoo sen olevan Andrén tahto.

– Minulla on tunne, että hän on tässä meidän mukana edelleen. Jatkamme normaaliin tapaan, kuten André varmasti toivoisi.