Kotimaa

Mykkänen Oulun tapahtumista: ”Tyrmistyttävä tragedia” – sisäministeri kertoo, mitä muutoksia on nyt työn alla

Julkaistu:

Sisäministeri Mykkänen puuhaa muutosta, jossa Suomen kansalaisuuden voi myös menettää.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on järkyttynyt Oulussa paljastuneista uusista seksuaalirikosepäilyistä. Ulkomaalaistaustaisten epäillään käyttäneen hyväkseen alaikäisiä tyttöjä.

– Tämä on tyrmistyttävä tragedia. Ja raukkamaisia tekoja varsinkin, kun on kyse alle 15-vuotiaista.
Mykkänen piti tänään palaveria asiasta pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa. He kävivät läpi lisätoimia, jotta kyseiset ilmiöt eivät yleistyisi.

– Meidän pitää puuttua erityisesti tiettyjen ulkomaalaisryhmien, nuorten miesten, rikoksiin voimakkaammin, Mykkänen vaatii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mykkäsen mukaan työn alla on kymmenkunta toimenpidettä.

Valmistelussa haetaan muutoksia muun muassa siihen, millä tavalla hakijoita otetaan säilöön ja miten kansalaisuus otetaan pois. Suomen kansalaisuus voitaisiin ottaa pois kaksoiskansalaisilta, jotka syyllistyvät hyvin törkeisiin seksuaalirikoksiin.

– Tärkeää on, että eduskunta ehtii ja haluaa hyväksyä hallituksen tekemän ulkomaalaislain esityksen, jossa uusintahakemusten käyttö viivytystarkoituksessa tehdään vaikeammaksi.

Mykkänen sanoo, että on yhä useampia, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Uusintahakemuksella he sitten voivat jatkaa oleskelua.

– Tällaisessa harmaassa tilassa olo saattaa altistaa häiriökäytöksen syntymiselle.

Mykkänen sanoo, että vanhassa järjestelmässä hakemuksia voi tehdä vaikka kymmenen peräkkäin.

Nykyinen järjestelmä antaa mahdollisuuden viivyttelyyn. Kun jatketaan uusintahakemuksilla, pysytään maassa, vaikka ei olisi oleskelulupaa.

Uudessa esityksessä hakijan pitäisi pystyä esittämään, miksi hän ei ole aiemmissa hakemuksissa tuonut esille jotain uutta seikkaa, jonka vuoksi hakemus pitää ottaa perusteelliseen käsittelyyn.

Lisäksi työnteko-oikeus keskeytyy, kun ensimmäinen hakemus tulee päähänsä.

– Se ei ole mikään ihmelääke, mutta se on yksi asia, jolla tehdään selväksi, että jos ei ole laillista syytä olla Suomessa, täällä ei voi olla eikä tehdä työtä. Täältä täytyy poistua.
Oulun epäillyissä tekijöissä on Mykkäsen mukaan monenlaisia. On turvapaikanhakijoita, jotka odottavat oleskelulupaa. On myös kansallisuuden saaneita.

– Silloin tulemme siihen, mitä muutoksia voidaan tehdä kansalaisuuslakiin. Kansalaisuuden voisi myös menettää.

Suomen kansalaisuuden menettäminen koskisi kaksoiskansalaisia.

Perusviestin tulee Mykkäsen mielestä olla, että Suomessa toisen sukupuolen koskemattomuus on loukkaamaton.

– Jos sitä vastaan toimii, tulee karkotetuksi oleskeluluvan saaneena. Vuodenvaihteessa tuli muutos, jonka jälkeen aiempaa sujuvammin voidaan henkilö karkottaa.

Mykkänen haluaa kitkeä yhden lajin kikkailun, jossa uusintahakemuksia tehdään lentokentällä.

Kun laittomasti maassa ollutta ollaan karkottamassa, hän lentokoneelle mentäessä jättää uusintahakemuksen tietäen, että käännytys keskeytyy.

Sisäministeriö on luonut päivystysmenettelyn, jolla voidaan nopeasti ratkoa tilanne.

– Voidaan olla puhelimitse ja tietotekniikan yli yhteydessä maahanmuuttovirastoon. Tarvittaessa vuorokauden ympäri voidaan arvioida uusintahakemus nopeasti.