Kotimaa

Ilmavoimien kohuharjoituksen vanhat osallistujat kertovat, kuinka viina virtaa tapahtumassa: ”Alkolla varmaan tuli myyntiennätyksiä”

Julkaistu:

Useiden eri komentajien aikana Lemmenjoella vieraillut henkilö kertoo, että menomatkalla vieraiden keskuudessa kiersi lista alkoholijuomista, joita reissuun käytiin yhdessä hankkimassa.
Ilta-Sanomat uutisoi torstaina, että alkoholi oli mukana tapahtumassa, kun Karjalan lennoston ex-komentaja Markus Päiviö haukkui ja sätti omaa henkilökuntaansa ja vieraita törkeällä tavalla Lemmenjoella vuonna 2017 järjestetyissä vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti aiemmin tiistaina, että Päiviötä epäillään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Myös ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta.
”Lapinmajalla” pidetyillä vapaaehtoisilla kertausharjoituksilla on pitkät perinteet. Seurueessa on yleensä kutsuttuina merkittäviä, johtotehtävissä työskenteleviä henkilöitä yhteiskunnan eri osa-alueilta.

Matkoihin kuuluu asian lisäksi myös hupia. IS:n haastattelemien henkilöiden mukaan kertausharjoitusväki on käynyt laulamassa karaokea paikallisessa baarissa. Lisäksi on kisailtu ampumalla laseraseilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Illanvietoissa tarjoillaan myös alkoholia. Puolustusvoimat tarjoaa kaiken muun, mutta ainakin osa vieraista osallistuu myös alkoholitarjoilujen kustannuksiin. Alkoholijuomat haetaan yhdessä paikallisesta Alkosta.

”Alkolla varmaan tuli myyntiennätyksiä”

Useana vuonna ja usean eri komentajan aikana Lemmenjoen vapaaehtoisiin kertausharjoituksiin osallistunut henkilö kertoi perjantaina IS:lle, ettei hänen aikoinaan matkoilla esiintynyt häiriökäyttäytymistä.

– Ne olivat haluttuja ja hauskoja matkoja. Jos joku jäi pois, jäi varmasti miettimään, miksi hänet jätettiin pois, yritysmaailmassa uransa tehnyt henkilö kertoo.
Ivaloon lennettiin sotilasvaatteisiin sonnustautuneina Rissalasta.

– Menomatkalla kiersi lista, jossa vasemmalla puolella oli lokeroita, mitä alkoholia oli hankittava. Lokerossa saattoi olla esimerkiksi viisi konjakkia. Oikealle puolelle kuitattiin, mitä kukakin ostaa, hän kuvailee käytäntöä, joka toistui myös myöhemmillä matkoilla.

– Kun Ivaloon saavuttiin, mentiin ensimmäisenä sotilasapteekkiin, eli Alkoon. Alkolla varmaan tuli myyntiennätyksiä, arvelee IS:n lähde, jonka mukaan menneinä vuosikymmeninä joidenkin yritysten edustajat ostivat alkoholijuomia jopa tuhansilla markoilla Ivalon Alkosta.

Viinalista on tuttu nuoremmillekin kävijöille

Myös toinen kaava toistui matkoilla.

– Alkosta meidät vietiin kadun toiselle puolelle ravintolaan. Käynti oli perinne. Kun tuvalle mentiin, sitä oltiin jo ”pikku fiilingeissä”. Saunottiin, syötiin ja nautittiin.

Myös toinen IS:n perjantaina haastattelema henkilö vahvistaa, että takavuosilta tuttu ”viinalista” on kiertänyt viime vuosinakin, kun seuruetta on kuljetettu lentokentältä Ivalon Alkoon. Hän ei kuitenkaan pitänyt käytäntöä huonona ja hänen mukaansa se oli vieraiden tiedossa.

– Ovat ne edelleen kosteita reissuja. Mutta sehän on henkilökohtainen valinta. Osa otti enemmän, hän kertoo lähivuosien reissuista.

– Paikallisetkin suhtautuivat oikein positiivisesti huumorilla, kun iso seurue poistui Alkosta viinaa kantaen armeijan kamppeissa.

”Eivät ne raittiusseuran matkoja olleet”

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi kertoi torstaina, että Lemmenjoella on vapaaehtoisten kertausharjoitusten lisäksi järjestetty erilaisia harjoituksia ja koulutustilaisuuksia, yhteistoimintatilaisuuksia, sidosryhmävierailuja ja koulutus- ja hyvinvointitapahtumia.

– Minua vähän nauratti. Meillä oli hauskoja rasteja metsässä ja niitä ratkottiin kävellen. Luentoja ei ollut muistini mukaan siihen aikaan. Jos vähän ikävästi sanoisi, niin kosteita lomamatkoja ja seurustelumatkoja ne olivat. Eivät ne todellakaan mitään raittiusseuran matkoja olleet, edellisen kerran noin 10 vuotta sitten retkelle osallistunut lähde totesi.
Hän kertoo pohtineensa jälkikäteen matkoilla esiintynyttä runsasta alkoholinkäyttöä.

– Alkoholia ostettiin niin paljon, että joskus mietittiin, että tulikohan kaikki edes käytettyä. Siitä saattoi jäädä isännälle hyvät rippeet jäljelle, hän pohtii.

– Meillä oli hauskaa, mutta runsas alkoholin ostaminen ja ostattaminen ei sovi nykyisin ajattelutapaan. Mutta ilmeisesti se on jatkunut.

Reissut ovat siistiytyneet

Karjalan lennoston tiedotussihteeri Risto Hyvärinen ei kommentoinut tai vahvistanut kertomuksia viinalistoista perjantaina, koska Lemmenjokeen liittyvän vyyhdin käsittely on kesken. IS tavoitteli myös viestintäjohtaja Sami Nurmea, mutta ei tavoittanut häntä kommentoimaan asiaa.

Useita kertoja lähivuosina mukana Lemmenjoella ollut haastateltava on sitä mieltä, että reissut ovat siistiytyneet viime vuosina selvästi. Hänen mukaansa luentoihin ja sisältöihin on panostettu. Ohjelma on hänen mukaansa ollut päivällä asiallista ja illalla vapaamuotoisempaa.

– Asiasisällöt ja tilaisuuden muoto ovat kehittyneet vuosi vuodelta paremmaksi. Häiriökäyttäytymistä ei esiintynyt ikinä. Siksikin se oli iso yllätys, hän viittasi Päiviön tapaukseen.

– Sääli, jos korrektiuden raja on ylitetty ja jos se johtaa tapahtumien loppumiseen. Matkat ovat olleet hyvää ja tärkeää sidosryhmätyötä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt