Kotimaa

Kaunis nainen pyysi yllättäen Facebook-kaveriksi – suomalaismies tajusi liian myöhään, mistä oli kysymys

Julkaistu:

Huijarit ovat siellä mistä löytyy huijattavia.
”Mies sai netissä kontaktin suomalaiseen naiseen, jonka kanssa aloitti chattailun. Nainen ehdotti tapaamista ja lupasi lähettää kuvansa – mutta jatkoi tarvitsevansa siihen miehen pankkitunnuksia.

Mies keskusteli naisen kanssa myös puhelimessa. Mies ja nainen eivät silti tavanneet toisiaan. Nainen vaikutti varsin nuorelta, noin parikymppiseltä.

Vasta tiliotteita tarkastaessaan mies huomasi, että hänen luottotililtään oli siirretty 2000 euroa. Lisäksi pankkitililtä oli kadonnut satoja euroja.

Sama nainen huijasi samalla tavalla rahaa myös lukuisilta muilta miehiltä, jotka antoivat hänelle verkkopankkitunnuksensa. Useissa tapauksissa keskustelun aloittaminen ja verkkopankkitunnuksien luovuttaminen tapahtuivat yhden päivän aikana.”

(Lähde: Rovaniemen hovioikeus 2017)

Yllä kuvattu tositapaus ei ole harvinaislaatuinen.

Romanssihuijauksen kohteeksi joutuneita miehiä yhdistää yleensä yksi asia: virtuaalisuhteisiin on ryhdytty nuorten ja kuvankauniiden naishahmojen kanssa.

Romanssihuijauksia tutkinut tietokirjailija ja opettaja Riku Salmivuori sanoo, että huijatut miesuhrit ovat yleensä antautuneet viettiensä vietäväksi.

– Miehen huijaustarina alkaa tavallisesti siitä, ettei oma parisuhde tyydytä ja netistä lähdetään hakemaan vipinää kumppanin selän takana. Päällisin puolin onnellinen avioliitto on voinut kestää parikin vuosikymmentä, kun sitten käy näin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huijaukselle alttiita ovat myös miehet, joilla on kova tarve löytää itselleen parisuhde.

Romanssihuijareiden pelikenttää ovat erilaiset seuranhakupalstat sekä yhä enemmän myös sosiaalinen media, kuten Facebook. Huijarit ovat siellä mistä löytyy huijattavia.

 

Shokki on, kun selviää, että nuori, kaunis nainen onkin ollut parikymppinen opiskelijamies.

Siinä on eroja, millaisten romanssihuijausten uhreiksi naiset ja miehet yleensä joutuvat.

Naisia huijaavat ”verkkoauervaarat” käyttävät psykologisia vaikutuskeinoja, ovat kärsivällisiä ja ottavat keskusteluissa selvää, mitkä asiat ovat naiselle tärkeitä.

Miesten huijaamisessa käytetään suoraviivaisempaa taktiikkaa. Yhteistä romanssihuijauksille on kuitenkin se, että virtuaalisuhteessa kaikki tapahtuu nopeammin kuin normaalielämässä.

Salmivuori kertoo tavanneensa monia ihmisiä, jotka ovat olleet hyvin tietoisia verkossa liikkuvista huijareista, mutta joutuneet silti huijauksen kohteiksi.

– He sanovat, etteivät olisi ikinä uskoneet, että itselle voi käydä niin.

– Nuorille naishahmoille rahaa lähettäneet miehet taas ovat joskus kertoneet tienneensä, että kyseessä on huijaus. He ovat kokeneet sen olevan vähän kuin prostituutiota, eivätkä he ole haaveilleet mistään romanssista. Shokki on, kun selviää, että nuori, kaunis nainen onkin ollut parikymppinen opiskelijamies.

Romanssihuijauksiin liittyy usein myös alaston- ja muiden intiimien kuvien lähettelyä. Kun huijaus alkaa paljastua kohteelle, huijaaja saattaa ryhtyä kiristämään uhriaan kuvilla.

– Huijari uhkaa lähettää kuvat uhrin kavereille, tutuille ja perheelle, ellei tämä maksa rahaa. Tällainen on vielä harvinaista, mutta tutkimusten mukaan yleistymässä, Salmivuori sanoo.
  • Oheisella videolla kerrotaan tapauksesta, jossa mies intoutui lainaamaan rahaa deittipalvelussa tapaamalleen henkilölle.

Alla on lisää vastaavia tapauksia, joita on käsitelty eri oikeusasteissa

”Tuntematon kaunis nainen pyysi miestä Facebook-kaveriksi. Mies suostui, vaikka epäilikin naisen erehtyneen henkilöstä. Nainen varmisti miehen olevan sinkku.

Kahden päivän yhteydenpidon jälkeen nainen kertoi tulleensa ryöstetyksi Turkissa. Hän myös kertoi olevansa yksin ja kipeänä sekä kuolevansa, ellei saisi apua. Nainen pyysi mieheltä rahaa lainaksi, jotta pääsisi lääkäriin ja pystyisi ostamaan lentoliput.

Mies lämpeni, kun nainen kehui häntä ihanaksi ja vihjasi mahdollisuudesta tulla Suomeen tapaamaan miestä. Nainen liitti viesteihinsä sydämiä ja puhutteli miestä kullaksi, rakkaaksi ja muruksi. Nainen myös vihjaisi lasten hankkimisesta ja yhteisestä tulevaisuudesta.

 

Uusia kiireellisiä rahantarpeita tuli päivittäin.

Uusia kiireellisiä rahantarpeita tuli päivittäin. Mies lainasi ja yritti samalla varmistella, että saisi lainaamansa rahat varmasti takaisin. Nainen vannoi rehellisyyttään ja lupasi maksaa rahat kahden viikon sisällä.

Pian nainen kertoikin saapuneensa Suomeen, mutta joutuneensa kolariin. Hän tarvitsi rahaa auton korjaukseen, lasten laivamatkalle ja moniin muihin kustannuksiin.

Miehen isä huolestui tilanteesta, minkä jälkeen mies ei enää uskaltanut lainata omia rahojaan. Naisen pyynnöstä hän kuitenkin suostui ottamaan pikavipin, kun nainen kertoi tarvitsevansa rahaa hammaslääkäriin.

Miehelle selvisi myöhemmin, ettei nainen puheistaan huolimatta ollut tullut Suomeen. Samaan aikaan nainen huijasi rahaa myös muilta miehiltä.

Miehen epäilykset heräsivät, kun lainatut summat alkoivat kasvaa. Mies ehti menettää rahaa yhteensä lähes 20 000 euroa.

Nainen tuomittiin törkeästä petoksesta 7 kuukauden vankeuteen sekä korvaamaan miehen menettämät rahat.”

Lähde: Käräjäoikeuden päätös 19.12.2017


”Mies alkoi jutella suomi24-chatissa erään naisen kanssa. Keskustelu siirtyi pian Messengeriin. Nainen ehdotti miehelle kuvien vaihtamista verkkopankin kautta. Ehdotus ihmetytti miestä, mutta hän kuitenkin taipui painostuksen alla antamaan verkkopankkinsa tunnukset.

Miehellä alkoivat hälytyskellot soida. Hän kirjautui verkkopankkiinsa ja näki, että naiselle on menossa tililtä iso summa rahaa. Hän onnistui peruuttamaan tilisiirron.”


”Mies oli yksinäinen ja haki seuraa chat-palstalta. Tuntematon nainen alkoi keskustella hänen kanssaan. Suomeksi kommunikoinut nainen vaikutti ystävälliseltä ja mukavalta ja alkoi puhutella miestä kullaksi ja rakkaaksi. Hän myös vihjaili seksistä.

Ei aikaakaan, kun nainen pyysi mieheltä rahaa lainaksi. Mies lainasi, minkä jälkeen nainen alkoi tarvita rahaa yhä suurempia summia.

Nainen kertoi tarvitsevansa rahaa muun muassa isänsä yritystoimintaan. Mies lainasi, eikä takaisinmaksuaikataulusta sovittu. Mies myös antoi naiselle henkilö- ja pankkitunnuksensa. Nainen otti pikavippejä miehen nimissä ja tilasi muun muassa itselleen tietokoneen.

Nainen ja mies myös sopivat tapaamisia, jotka yksi toisensa jälkeen epäonnistuivat, koska nainen ei päässyt paikalle.”


”Sairauksista kärsinyt mies tapasi chatissa mukavan naisen, joka keskustelun edetessä kertoi, että hänen isänsä on kuollut. Myös naisen parturikampaamolaina oli erääntymässä.

Nainen vakuutti olevansa luotettava. Naisen ystävätär soitti ja vakuutti naisen luotettavuutta. Mies lainasi ja antoi pankkitunnuksensa, sillä nainen uhkasi tappaa itsensä, ellei saisi rahaa.

Lyhyen chattituttavuuden jälkeen nainen ryhtyi puhuttelemaan itseään miehen vaimoksi.

Posti alkoi tuoda miehelle laskuja tavaroista, joita mies itse ei ollut tilannut. Hänen tililtään katosi rahaa, ja hän näki tililleen tulleen tilisiirtoja, mutta rahat hävisivät saman tien. Kyse oli naisen ottamista pikalainoista.

Mies menetti useita tuhansia euroja.”

Lähde: Rovaniemen hovioikeus 2017