Kotimaa

Ruotsin Jan-myrsky yltää Suomeen saakka – pahin myräkkä iskee iltapäivällä: ”Kovia tuulia voi yllättäen olla missä tahansa”

Julkaistu:

Sää
Ilmatieteen laitos on antanut useita varoituksia. Perjantaina voimakkaita tuulia on luvassa laajalla alueella. Tuulen nopeus puuskissa yltää 20 metriin sekunnissa.
Ruotsissa jyllää parhaillaan Jan-myrsky.

Myrsky on sulkenut Pohjois-Ruotsissa teitä ja junaliikennettä on jouduttu perumaan, kertoo Aftonbadet. Myös sähkökatkoista on kärsitty pohjoisissa kunnissa, kuten Haaparannassa ja Jokimukan kunnassa.

Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr kertoo, että Jan-myrsky vaikuttaa perjantaina myös Suomen säähän.

– Voimakas matalapaine on Skandinavian keski- ja pohjoisosissa. Matalapaineen keskus kulkee tänään Inarin läpi kaakkoon. Kovat tuulet voimistuvat iltapäivällä uudelleen Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pahimmillaan kovat tuulet ovat Lapin tuntureilla. Luvassa voi olla puuskissa jopa hirmumyrskylukemia eli yli 32 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta. Myös läntisillä merialueilla voi olla tiedossa myrskylukemia.

– Aikamoisia puuskia saattaa olla myös sisämaassa, Föhr toteaa.

Meteorologi kertoo, että voimakkaat tuulet ovat laajalla alueella. Kovia tuulenpuuskia on tiedossa maa-alueilla myös maan länsi- ja keskiosassa.

– Kovia tuulia voi yllättäen olla missä tahansa.

– Jää nähtäväksi, millaista tuuli on. Tuuli on ensin lounaistuulta, mutta se kääntyy länsituuleksi. Viimeistään illalla tuulee luoteesta. Tuulien voimakkuuksien ennustaminen onkin tällä hetkellä vaikeaa.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartta hohtaa perjantaina keltaisena puolen Suomen osalta.

Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen maa-alueille Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle ja Enontekiöön. Voimakkaat tuulet voivat aiheuttaa yksittäisiä kaatuneita puita laajalla alueella. Tiedossa voi olla myös lyhyitä sähkökatkoja.

– Lännen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa on 20 metriä sekunnissa.


Maan itä- ja keskiosiin Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen liikennesäästä. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Lumisateen takia liikenteen sujuvuus heikentyy ja keskinopeus laskee. Onnettomuusriski on kohonnut.

– Etelä- ja Itä-Suomessa satelee aamusta lunta. Sakeat lumikuurot ovat tämän päivän juttu. Sakeimmat lumikuurot ovat iltaa kohdin luvassa Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan, Föhr kertoo.