Kotimaa

Turun terrori-iskua aletaan puida hovioikeudessa – puukottajan puolustus kiistää terroristisen tarkoituksen

Julkaistu:

Jutun käsittely alkaa valmisteluistunnolla, varsinainen pääkäsittely pidetään vasta myöhemmin.
Turun toissakesäistä terrori-iskua aletaan puida tänään Turun hovioikeudessa järjestettävässä valmisteluistunnossa. Hovioikeuskäsittelyn keskiössä puolustuksen ja syyttäjien välillä on riita siitä, täyttääkö puukkoisku lain silmissä terroriteon määritelmän.

Kymmentä ihmistä puukottanut mies tuomittiin käräjillä kesäkuussa elinkautiseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä. Iskun tehneen miehen puolustus myöntää nyt hovioikeudessa syyllistyneensä murhiin ja niiden yrityksiin, mutta kiistää terroristisen tarkoituksen. Vielä käräjäoikeudessa puolustus myönsi teot tappoina ja sellaisten yrityksinä.

Iskun tekijän Abderrahman Bouananen asianajaja Kaarle Gummerus on perustellut valittamista muun muassa oikeuskäytännön luomisella. Gummeruksen mukaan terroristisen tarkoituksen täyttymisellä tai täyttymättömyydellä voi myös olla väliä esimerkiksi sille, kuinka helposti hänen päämiehensä pääsee takaisin yhteiskuntaan rangaistuksen kärsimisen jälkeen. Puolustus pyrkii yhä kyseenalaistamaan muun muassa, vaatiiko terroristinen tarkoitus vakavan vahingon aiheuttamista valtiolle vai riittääkö vakavan pelon aiheuttaminen väestön keskuuteen.

Rikosseuraamuslaitoksesta arvioitiin STT:lle käräjätuomion antamisen jälkeen, että Bouananen siirtäminen myöhemmin kotimaansa Marokon vankilaan on mahdollista. Toisaalta turvapaikanhakijana maahan tullut mies voidaan karkottaa maasta vapautumisen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden mukaan tarkoitus oli aiheuttaa pelkoa

Käräjäoikeus perusteli näkemystään muun muassa sillä, että Isisiä ihannoinut Abderrahman Bouanane asemoi tekonsa osaksi äärijärjestön terroritekojen jatkumoa ja näin ollen hänellä oli tarkoitus aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Mies kertoi kuulusteluissa, että hän oli torilla tekemässä terroritekoa, mutta puolustuksen mukaan teot eivät täyttäneet lain tarkoittamaa terroristista tarkoitusta. Oikeus ei kuitenkaan antanut miehen omalle kertomalle paljon painoarvoa.

– Esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana on Bouanane pyrkinyt vahvistamaan vaikutelmaa itsestään jihad-soturina, muun muassa ilmoittamalla puolustajansa oikeudessa esittämästä näkemyksestä poiketen tehneensä teot terroristisessa tarkoituksessa. Käräjäoikeus kuitenkin toteaa, että Bouananen omalla jälkikäteisellä tekojensa tarkoitusta koskevalla ilmoituksella ei ole ratkaisevaa merkitystä asiassa, oikeus totesi.

Syyttäjien mukaan käräjäoikeuden tuomio oli oikea

Syyttäjien mukaan käräjäoikeuden tuomio on oikea eikä sitä ole aihetta muuttaa. Syyttäjät kertovat vastauksessaan vaativansa Bouananelle samaa kuin käräjäoikeudessakin.

– Varsinais-Suomen käräjäoikeuden asiassa antama tuomio on kaikilta osin laadukas ja myös lopputulemaltaan oikea, syyttäjät toteavat.

Puolustus vaatii lisäksi kumoamaan korvauksia, jotka käräjäoikeus määräsi maksettavaksi puukkoiskun auttajalle ja uhrille Hassan Zubierille. Zubier on myöntänyt syyttäjälle, että on antanut virheellistä tietoa ansionmenetyksistään.

Valmisteluistunnossa on tarkoitus päättää muun muassa siitä, milloin varsinainen pääkäsittely on tarkoitus järjestää ja miten, ketä kuullaan ja mitkä ovat tarkalleen ottaen oikeudessa ratkaistavia asioita.
Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
  Kotimaa
 3. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
  Kotimaa
 4. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
  NBA
 5. Tunti sitten
 6. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
  Maastohiihto
 7. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
  Kotimaa
 8. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
  Viihde
 9. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
  Tiede
 10. 2 tuntia sitten
 11. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
  Kotimaa
 12. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
  Viihde
 13. Theresa May toisteli tuttuja asioita puheessaan – labour-johtaja turhautui: ”Tilanne muistuttaa päivää murmelina”
  Ulkomaat
 14. Näytä lisää