Turun terrori-iskua aletaan puida hovioikeudessa – puukottajan puolustus kiistää terroristisen tarkoituksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Turun terrori-iskua aletaan puida hovioikeudessa – puukottajan puolustus kiistää terroristisen tarkoituksen

Julkaistu: 11.1.2019 2:15

Jutun käsittely alkaa valmisteluistunnolla, varsinainen pääkäsittely pidetään vasta myöhemmin.

Turun toissakesäistä terrori-iskua aletaan puida tänään Turun hovioikeudessa järjestettävässä valmisteluistunnossa. Hovioikeuskäsittelyn keskiössä puolustuksen ja syyttäjien välillä on riita siitä, täyttääkö puukkoisku lain silmissä terroriteon määritelmän.

Kymmentä ihmistä puukottanut mies tuomittiin käräjillä kesäkuussa elinkautiseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä. Iskun tehneen miehen puolustus myöntää nyt hovioikeudessa syyllistyneensä murhiin ja niiden yrityksiin, mutta kiistää terroristisen tarkoituksen. Vielä käräjäoikeudessa puolustus myönsi teot tappoina ja sellaisten yrityksinä.

Iskun tekijän Abderrahman Bouananen asianajaja Kaarle Gummerus on perustellut valittamista muun muassa oikeuskäytännön luomisella. Gummeruksen mukaan terroristisen tarkoituksen täyttymisellä tai täyttymättömyydellä voi myös olla väliä esimerkiksi sille, kuinka helposti hänen päämiehensä pääsee takaisin yhteiskuntaan rangaistuksen kärsimisen jälkeen. Puolustus pyrkii yhä kyseenalaistamaan muun muassa, vaatiiko terroristinen tarkoitus vakavan vahingon aiheuttamista valtiolle vai riittääkö vakavan pelon aiheuttaminen väestön keskuuteen.

Rikosseuraamuslaitoksesta arvioitiin STT:lle käräjätuomion antamisen jälkeen, että Bouananen siirtäminen myöhemmin kotimaansa Marokon vankilaan on mahdollista. Toisaalta turvapaikanhakijana maahan tullut mies voidaan karkottaa maasta vapautumisen jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan tarkoitus oli aiheuttaa pelkoa

Käräjäoikeus perusteli näkemystään muun muassa sillä, että Isisiä ihannoinut Abderrahman Bouanane asemoi tekonsa osaksi äärijärjestön terroritekojen jatkumoa ja näin ollen hänellä oli tarkoitus aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Mies kertoi kuulusteluissa, että hän oli torilla tekemässä terroritekoa, mutta puolustuksen mukaan teot eivät täyttäneet lain tarkoittamaa terroristista tarkoitusta. Oikeus ei kuitenkaan antanut miehen omalle kertomalle paljon painoarvoa.

– Esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana on Bouanane pyrkinyt vahvistamaan vaikutelmaa itsestään jihad-soturina, muun muassa ilmoittamalla puolustajansa oikeudessa esittämästä näkemyksestä poiketen tehneensä teot terroristisessa tarkoituksessa. Käräjäoikeus kuitenkin toteaa, että Bouananen omalla jälkikäteisellä tekojensa tarkoitusta koskevalla ilmoituksella ei ole ratkaisevaa merkitystä asiassa, oikeus totesi.

Syyttäjien mukaan käräjäoikeuden tuomio oli oikea

Syyttäjien mukaan käräjäoikeuden tuomio on oikea eikä sitä ole aihetta muuttaa. Syyttäjät kertovat vastauksessaan vaativansa Bouananelle samaa kuin käräjäoikeudessakin.

– Varsinais-Suomen käräjäoikeuden asiassa antama tuomio on kaikilta osin laadukas ja myös lopputulemaltaan oikea, syyttäjät toteavat.

Puolustus vaatii lisäksi kumoamaan korvauksia, jotka käräjäoikeus määräsi maksettavaksi puukkoiskun auttajalle ja uhrille Hassan Zubierille. Zubier on myöntänyt syyttäjälle, että on antanut virheellistä tietoa ansionmenetyksistään.

Valmisteluistunnossa on tarkoitus päättää muun muassa siitä, milloin varsinainen pääkäsittely on tarkoitus järjestää ja miten, ketä kuullaan ja mitkä ovat tarkalleen ottaen oikeudessa ratkaistavia asioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?