Yllätys Viipurin Monrepos-remontissa: EU päätyi maksamaan yli miljoonan puiston putkitöistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yllätys Viipurin Monrepos-remontissa: EU päätyi maksamaan yli miljoonan puiston putkitöistä

Kuuluisan viipurilaisen puiston vesihuoltotöihin on tulossa yli miljoona euroa EU-hankerahaa, vaikka EU:n veronmaksajilla ei pitänyt olla hankkeessa osaa eikä arpaa.

Vuosi sitten Monrepos’ssa näytti tältä.

11.1.2019 6:15

Venäjä haluaa maksattaa Viipurin Monrepos’n puiston remonttiin liittyviä vesihuoltokustannuksia eurooppalaisilla veronmaksajilla.

EU:n ja Venäjän välistä yhteistyötä edistävään Kaakkois-Suomen CBC-ohjelmaan 2014–2020 ilmestyi 2015 Venäjän aloitteesta investointihanke. Tarkoitus on rakentaa uudelleen Viipurin Petrovskin asuinalueen ja sen vieressä olevan Monrepos’n puiston vanhentunut vesi- ja viemärijärjestelmä.

3,5 miljoonan euron kokonaispotista EU maksaa vajaat 1,1 miljoonaa euroa, ja lopun maksavat Venäjän valtio ja Leningradin oblastin vesilaitos Vodokanal.

Viipuri kuuluu hallinnollisesti Pietaria ympäröivään Leningradin oblastiin.

Venäjän valtion ja Vodokanalin lisäksi hankkeessa ovat mukana Viipurin kaupunki sekä Suomen puolella Lappeenrannan kaupunki.

Venäjän valtio ja EU:n komissio hyväksyivät hankkeen rahoitettavaksi elokuussa 2018.

Mitään yksityiskohtaisempaa tietoa ei vielä kerrota julkisuuteen. EU:n asiakirjat ovat salaisia siihen asti, kunnes lopullinen hankesopimus allekirjoitetaan viimeistään kesäkuussa 2019.

Lappeenranta lähti hankkeeseen mukaan 2016 ystävyyskaupunkinsa Viipurin aloitteesta, kertoo Lappeenrannan ympäristöpäällikkö Ilkka Räsänen.

– Meillä on hankkeessa pieni osuus, joka käsittää tiedonvaihtoa, koulutusta ja seminaarin järjestämisen.

Käytännössä Lappeenranta on vasta allekirjoittanut Viipurin kanssa sitoumuksen, eikä tarkempaa tietoa hankkeesta ole.

– Odotamme lisätietoja Venäjältä, sanoo Räsänen.

Lappeenrannan 50 000 euron osuus kustannuksista maksetaan EU:n budjetista.

EU:n veronmaksajilla ei pitänyt olla osaa eikä arpaa Monrepos’n puiston restauroinnissa, sillä Venäjä sai vuonna 2010 hankkeeseen Maailmanpankilta peräti noin 26 miljoonan euron lainan.

Jahkailun jälkeen 2012 allekirjoitetussa lopullisessa Maailmanpankin rahoitussopimuksessa oli ehto, että Monreposn vesihuoltotyöt rahoittaa Leningradin oblasti.

Puiston restauroinnin aloittaminen venyi vuosia, kunnes työt syksyllä 2017 käynnistyivät dramaattisesti 2 500 puun kaatamisella. Sen jälkeen on rakennettu muun muassa teitä, valleja ja uudisrakennuksia.

Monet venäläiset ja suomalaiset asiantuntijat ovat arvostelleet remonttia ja pitäneet sitä historiallisen Monrepos’n tuhoamisena.

Remontin pitäisi olla valmis kesällä 2019

Yllättäen syyskuussa 2018 julkisuuteen tuli tieto, ettei oblasti ollut vielä laittanut tikkua ristiin sovittujen Monrepos’n vesihuoltotöiden eteen. Kommersant-lehden mukaan vesihuoltotöiden viivästyminen saattaa sotkea koko puistoremontin aikataulun.

Kommersant kiinnitti huomiota siihen, että EU-hanke lähti liikkeelle samaan aikaan, kun Venäjän valtio oli lopullisesti hyväksynyt Petrovskin ja Monrepos’n alueen vesihuollon uudistamishankkeen ja vesihuoltotöiden olisi pitänyt käynnistyä.

Viivästys saattaakin johtua siitä, että oblasti oli keksinyt hakea EU-rahoitusta ja oli jäänyt odottamaan unionin tukirahoja.

Venäläisen 47news-uutistoimiston mukaan vesihuoltoremontissa on tarkoitus rakentaa 600 metrin vesijohto Monrepos’sta kaupungin verkkoon sekä 4,5 kilometrin mittainen viemäriputki puistosta vedenpuhdistamolle.

Varmuutta töiden sisällöstä ei kuitenkaan tunnu olevan Suomessa eikä Venäjällä.

– Koko hanke on parhaillaan uudelleentarkastelussa, sillä alkuperäisessä suunnitelmassa oli virheitä. Asiantuntijat tekevät tiiviisti töitä, ja tarkempia tietoja on luvassa tammikuun puolivälissä, sanoi vesilaitoksen lehdistöpäällikkö Ilja Strekalovski Ilta-Sanomille ennen joulua.

Hän ei tiennyt tarkkaan, mitä virheet ovat, mutta esimerkiksi kallioinen maaperä on Strekalovskin mukaan tuottanut yllätyksiä.

Ilta-Sanomat lähetti myös Leningradin oblastin hallinnolle sähköpostitse pitkän liudan kysymyksiä siitä, miksei oblasti ole vieläkään aloittanut sen vastuulla olevia Monrepos’n vesihuoltotöitä ja mistä ja miksi syntyi ajatus töiden rahoittamisesta EU:n rahoituksella.

Oblastin vastaus oli lyhyt ja yllättävä.

”Monrepos’n puiston vesihuollon toteuttaa Leningradin oblastin vesilaitos. Tällä hetkellä suunnitteilla ei ole käyttää eurooppalaisten varoja hankkeeseen.”

Oblasti ei vastannut lisäkysymyksiin siitä, aikooko se mahdollisesti irtautua EU-hankkeesta. Mistään uudelleenjärjestelyistä ei ole ainakaan vielä tullut tietoa Suomen CBC-toimistolle.

 Ymmärrän kysymyksen, mutta rehellisesti sanottuna en tiedä.

Miksi EU:n veronmaksajien pitäisi maksaa?

Viipurin vesihuollon kunnostustarve on ilmiselvä.

EU-hankkeen kohteena olevan Petrovskin kaupunginosan vanhimmat vesiputket ovat peräisin vuodelta 1900, ja jätevesiä päätyy puhdistamattomina Suomenlahteen.

Petrovski tunnettiin aiemmin Hiekan ja Pikiruukin kaupunginosina.

Suomalaiset ovat 1990-luvulta lähtien osallistuneet Venäjän lähialueiden jätevesihankkeisiin suojellakseen Suomenlahtea ja Itämerta.

Ympäristöpäällikkö Ilkka Räsänen perustelee Lappeenrannan EU-hankekumppanuutta paitsi Itämeren suojelulla, myös vanhoilla ystävyyskaupunkisuhteilla, halulla olla hyvä naapuri sekä kiitollisuudenvelalla: Lappeenrannan jätevedenpuhdistamon vedet valuvat Suomenlahteen Viipurin edustalla.

Entä mitä ajattelee Leningradin oblastin vesilaitos? Miksi EU:n veronmaksajien pitäisi maksaa Viipurin vesihuollon korjauskustannuksia?

– Ymmärrän kysymyksen, mutta rehellisesti sanottuna en tiedä, sanoo vesilaitoksen lehdistöpäällikkö Ilja Strekalovski.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?