Kotimaa

Klarinetisti Arto Vainio syö kilon raakaa jauhelihaa joka päivä – kotiovelle kuljetetaan 40 kiloa kerrallaan

Julkaistu:

Arto Vainion ateriaan kuuluu raakaa jauhelihaa, kananmunaa, riisiä ja pakastepinaattia.
Kun ravintosuositukset suosittavat syömään punaista lihaa korkeintaan puoli kiloa viikossa, Kansallisoopperan orkesterin klarinetisti Arto Vainio syö punaista lihaa noin kilon verran – joka päivä.

– Liha on raakaa, ruoholla ruokitun luomusonnin jauhelihaa, Vainio kuvailee.

Hän syö raakaa jauhelihaa päivässä neljällä aterialla. Kullakin aterialla on jauhelihaa noin 250 grammaa.

– Kilpailukauden ulkopuolella ei ole niin gramman päälle, mutta kisadieetillä 3–4 kuukautta ennen kilpailua mennään tositarkasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klarinetisti Arto Vainio on myös 116-kiloinen kehonrakentaja. Hän harjoittelee 12–14 kertaa viikossa, kovaa.

Vainion ruokavalio on pelkistynyt niin, että jauhelihan lisäksi siinä ovat kananmunat, riisi ja pakastepinaatti.

– Kilpailukauden ulkopuolella syön vaihtelevammin, mutta kyllä jauheliha melkein aina on mukana. Joskus on seitiä ja broileria, mutta harvoin.

Kun ateria on melkein aina samanlainen, onko ruoka nautinto vai polttoaine?

– Sekä että. Syön joka päivä lempiruokiani.



Kehonrakennuksen puolesta Vainio joutuu ajattelemaan, että ruoasta pitää saada riittävästi proteiinia sekä vitamiineja ja mineraaleja.

– Syön paljon pakastepinaattia, joka täydentää vitamiinien ja mineraalien saantia.

– Olisi hyvä syödä monipuolisemmin, kyllä minä sen myönnän, mutta varmasti voisi syödä paljon epäterveellisemminkin.
Luomujauhelihan Vainio löysi sattumalta.

Kuntosalilla oli oma luomuruokapiirinsä. Sen kautta hän hankki luomumunia. Kun tuli mahdollisuus saada ruoholla ruokitun luomusonnin lihaa, hän teki tilauksen.

Hän oli tyytyväinen. Lihan laatu oli hänen mukaansa aivan eri luokkaa kuin kaupasta ostetussa lihassa.

– Myöhemmin järjestyi kotiinkuljetus eli sieltä tuodaan kotiovelle 40 kiloa. Sehän helpotti arjen ruokahuoltoa. Kuukauden lihat ovat tuossa pakkasessa.

Vainio ottaa pakkasesta illalla seuraavan päivän annoksen sulamaan.

– Aluksi paistoin lihaa niin kuin normaalit ihmiset. Sitten hoksasin kokeilla lihan syömistä raakana. Totesin, että tämä on hyvää. Kokemukseni perusteella voin sanoa tällaisen tuoreen ruoholla ruokitun luomusonnin lihan syömisen olevan turvallista.

Raakaa jauhelihaa Vainio on syönyt reilusti yli viisi vuotta.

Ruokavaliossa on se hyvä puoli, että ateria valmistuu nopeasti. Lisäksi ruokavalio auttaa kisaan valmistauduttaessa, kun ruoka pitää punnita tarkasti.

– On paljon helpompaa, kun voin ottaa raakaa jauhelihaa jääkaapista ja katsoa, paljonko se painaa. Eikä niin, että punnitsen ensin, paistan yhden annoksen ja syön sen.

Lihan ansiosta Vainio sanoo voivansa hyvin. Vatsa voi hyvin.

– Ei ole ruoansulatusvaivoja toisin kuin aikaisemmilla ruokavalioilla. Jaksan treenata kovaa ja pääsen aina tosi rasvattomaan kuntoon kilpailuihin.

Katso alla olevalta videolta, mitä tavalliset suomalaiset kertovat lihansyönnistään.


Vainio kehuu, että liha on laadukas ruoka-aine. Siinä on mm paljon proteiinia, B-vitamiineja ja sinkkiä.

– Sen lisäksi vähärasvainen jauheliha on helposti sulavaa. Kun syön pari tuntia ennen treeniä, se sulaa sopivasti. Siitä saa riittävän kylläisyyden tunteen, mutta se ei häiritse vatsassa.

Vainio sanoo, että parhaat kehorakentajat ovat aina syöneet lihaa.

Kasvissyöjäkehonrakentajia on hyvin vähän. Kasvisruoka tekee Vainion mielestä tavoitteiden saavuttamisen vaikeaksi.

– Jos yritetään saada 300 grammaa proteiinia päivässä kasvikunnan tuotteilla, on se aika haastavaa jo suolistollekin, jos vedetään papuja siihen tahtiin.
Runsaasta lihansyönnistä huolimatta Vainion veriarvot ovat hyvät.

Kun syö lihan raakana, ei kypsennettäessä pääse muodostamaan syöpää aiheuttavia yhdisteitä, hän sanoo.

Prosessoituihin lihatuotteisiin lisätään usein nitraatteja ja nitriittejä. Vainion syömässä luomulihassa niitä ei tietenkään ole.

– Ainoastaan ferritiini on joskus ollut koholla, mikä ei ole yllättävää tällä lihan syönnillä. Viimeisemmässä mittauksessa se oli viitearvoissa.

Ferritiini tarkoittaa varastorautaa. Liian korkea arvo lisää diabetesriskiä.

– Jos ferritiini on liian korkealla, se ratkeaa sillä, että käy verenluovutuksessa.

Katso alla olevalta videolta, miltä näyttää suositusten mukainen 500 gramman lihamäärä annoksina.


Vainion mielestä on eettisesti hyväksyttyä syödä ruoholla ruokittua luomusonnia, joka tulee lähitilalta.

Sonnit elävät luonnonmukaisissa oloissa. Ne syövät sitä ruokaa, jota niiden kuuluukin syödä. Kesällä ne laiduntavat.

– Eettisesti kyseenalaista olisi syödä toisella puolella maapalloa tehotuotettua lihaa.

Lihan syöminen ei Vainion mielestä tule kohtuuttoman kalliiksi.

– Saman proteiinimäärän saaminen ravintolaruoista tulisi paljon kalliimmaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt