Ilta-Sanomien tietojen mukaan vuoden 2017 Lemmenjoen kertausharjoituksissa komentaja oli alkanut räyhätä ja sättiä paikalla olleita harjoitusten aikana.
Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tiistaina nostaneensa syytteet Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä ja Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä vastaan. Päiviötä epäillään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta. Eskelisen kohdallaan epäillään, että hän viivytteli alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista.
Sampo Eskelinen.
Markus Päiviö.
Ilmavoimien upseereja koskevan rikostutkinnan keskiössä oleva harjoitus järjestettiin Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella. Kyse oli Puolustusvoimien mukaan kolmipäiväisestä vapaaehtoisesta kertausharjoituksesta.
Osallistujat ottivat välittömästi yhteyttä esimieheen
Komentaja oli haukkunut ja sättinyt ensin omaa henkilökuntaansa törkeällä tavalla, minkä jälkeen komentaja oli alkanut haukkua ja solvata myös kutsumiaan vieraita. Alkoholi oli mukana tapahtumassa.
Komentaja oli uhkaillut vierailleen, etteivät he saa kutsua enää ensi vuonna. Perinteisesti vieraslista on melko vakio ja se muuttuu vuosittain vain vähän. Osa vieraista oli pitänyt komentajan uhkailua pilana, mutta eivät kaikki.
Läsnä olleet eivät jääneet neuvottomiksi, sillä käytös oli joidenkin mielestä tyrmistyttävää. Paikalla olijat olivat olleet välittömästi, eli kesken kertausharjoituksen, yhteydessä komentajan esimieheen.
Kyseinen tilaisuus on järjestetty säännöllisesti, ja vastaava kertausharjoitus järjestettiin myös viime syksynä. Paikalla olleet pelkäävät, että hyödyllinen perinne on vaarassa katketa. IS:n haastattelemien, samaiseen tilaisuuteen myös aiemmin osallistuneiden henkilöiden mukaan ennen vuotta 2017 kertausharjoitukset ovat sujuneet hyvin.
”Tapahtuma on yhteistoimintatilaisuus ja siellä on jonkinlainen seminaari ajankohtaisesta asiasta, tämän tyyppisiä juttuja.
Vaikka kertausharjoituksissa myös ”viihdytään”, niissä on myös perinteistä kertausharjoituksiin kuuluvaa hyödyllistä ohjelmaa, kuten luentoja, kertoo yksi IS:n haastattelema henkilö, joka on oli läsnä syksyn 2017 kertausharjoituksissa. Muun muassa syksyn 2018 vapaaehtoisia kertausharjoituksissa oli tasokasta johtamiskoulutusta, jota paikalla olleet ovat kehuneet hyödyllisiksi.
– Tapahtuma on yhteistoimintatilaisuus ja siellä on jonkinlainen seminaari ajankohtaisesta asiasta, tämän tyyppisiä juttuja, yksi IS:n haastattelema henkilö kuvailee.
– Mielestäni tilaisuudet ovat yleensä olleet, sanotaanko että parhaasta päästä tällaisia tilaisuuksia, kun ajatellaan, että ympäröivä yhteiskunta ja Puolustusvoimat voivat tavata, hän sanoo.
IS pohjaa tietonsa useisiin lähteisiin.
Merkittäviä vieraita
Karjalan Lennosto vie syksyisin Lemmenjoelle vieraitaan lennoston kuljetuskoneella. Kyseisiä kertausharjoituksia on ainakin erikseen sekä Pohjois-Savon että Pohjois-Karjalan edustajille.
Useimmiten lähtö on Siilinjärveltä Rissalasta Kuopion läheisyydestä, ja lähes joka kerta kuljetuskonetta on saattanut alkumatkan Hornet-hävittäjä.
Lähes joka kerta kuljetuskonetta on saattanut alkumatkan Hornet-hävittäjä.
Seurueessa on yleensä kutsuttuina merkittäviä ja johtotehtävissä työskenteleviä henkilöitä yhteiskunnan eri osa-alueilta. Kutsuttuina on usein ollut maakuntajohtajia, Kuopion piispa, kaupunginjohtajia ja median edustajia, kuten päätoimittajia. Kuopion piispa ei ollut paikalla vuonna 2017.
Kutsutut pukeutuvat armeijan varusteisiin, jotka noudetaan Rissalasta rättivarastolta ennen lennolle lähtöä. Ohjelmassa on maanpuolustukseen liittyviä luentoja ja yleensä jotain ulkona tapahtuvaa aktiviteettia, esimerkiksi suunnistuskisoja. Yksi suosittu kisailumuoto on ollut ammunta laserrynnäkkökiväärillä tai -pistoolilla, jota innokkaimmat ovat tehneet yötä myöten. Ohjelmassa on myös usein jonkinlainen retki esimerkiksi Lemmenjoen kullanhuuhtojien kohteisiin. Kertausharjoitusväki on myös käynyt laulamassa karaokea paikallisessa baarissa.
Ohjelmassa on myös usein jonkinlainen retki esimerkiksi Lemmenjoen kullanhuuhtojien kohteisiin.
Illanvietoilla tarjoillaan myös alkoholia. Puolustusvoimat tarjoaa kaiken muun, mutta ainakin osa vieraista osallistuu myös alkoholitarjoilujen kustannuksiin. Alkoholijuomat haetaan yhdessä paikallisesta Alkosta.
Seurueen koko on tavallisesti noin iso bussilastillinen. Kantahenkilökuntaa on paikalla yleensä viidestä kuuteen henkilöä, minkä lisäksi keittiössä työskentelee kokki ja pari tarjoilijaa.
Kaikki läsnä olleet eivät ole pitäneet komentajan käytöstä juuri kunniaa loukkaavana, vaan pikemminkin sopimattomana.
Syyttäjänä Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä koskevassa asiassa toimii Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkia.
Larkia oli torstaina erittäin vaitelias.
”En voi tässä vaiheessa avata sitä sen enempää kuin mitä on kerrottu. Teonkuvaus ja muut tulevat julkisiksi sitten, kun ne hovioikeuden käsittelyssä luetaan.
– En voi tässä vaiheessa avata sitä sen enempää kuin mitä on kerrottu. Teonkuvaus ja muut tulevat julkisiksi sitten, kun ne hovioikeuden käsittelyssä luetaan, Larkia sanoi.
Larkia ei halunnut ottaa kantaa tietoon, että alkoholilla olisi ollut osuutta asioihin.
– En voi sitä vahvistaa enkä kertoa, onko vai eikö ole.
Larkia ei myöskään voi määritellä, onko kyseessä sanallinen vai fyysinen teko.
– Siinä mentäisiin jo teonkuvauksen sisälle, Larkia perusteli.
Myös kysymys, onko ilmavoimien Lapinmajan tapahtumissa asianomistajina naisia vai miehiä, jää ilmaan leijumaan.
– Toki siellä itse harjoituksessa on ollut molempia, mutta en ota kantaa siihen, onko tämä kohdistunut molempiin sukupuoliin vai vain toiseen, Larkia väistää.
Puolustusvoimat ei voi kommentoida
Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi ei kommentoi tapausta.
– Emme voi kommentoida sitä, koska prosessi on kesken, Nurmi sanoo.
Nurmi kertoo, että Lemmenjoella on yleensä järjestetty erilaisia harjoituksia ja koulutustilaisuuksia, yhteistoimintatilaisuuksia, sidosryhmävierailuja ja koulutus- ja hyvinvointitapahtumia, vapaaehtoisten kertausharjoitusten lisäksi.
Esimerkkinä harjoituksista on pelastautumisharjoitukset ja vapaaehtoiset harjoitukset. Vapaaehtoisia harjoituksia ja sidosryhmävierailuja, jollainen vuoden 2017 tapahtuma myös oli, on järjestänyt Ilmavoimien joukko-osastot ja Ilmavoimien johto.
– Yleisestä luonteesta voi päätellä, että paikalla on ollut sekä Puolustusvoimien henkilökuntaa että ulkopuolisia, koska vapaaehtoisissa harjoituksissa on aina ulkopuolisia.
Nurmen mukaan yleisinä tavoitteina ollut kehittää maanpuolustushenkeä, perehdyttää Puolustusvoimien ja Ilmavoimien joukko-osastot ajankohtaisiin asioihin ja kehittää sotilaan perustaitoja ja fyysistä kuntoa erämaaolosuhteissa.
Harjoituksilla on ollut yleisiä teemoja. Viimeisimmissä harjoituksissa teemoina ovat olleet muun muassa valmius ja yhteistyöhön liittyvät asiat, viranomaisyhteistyö, kokonaismaanpuolustus alueellisella tasolla, Ilmavoimien tutkimustoiminnan kehittäminen ja tekoälyn ja koneopin hyödyntäminen modernissa sodankäynnissä sekä johtaminen digitalisoituneessa 100-vuotiaassa Suomessa.
”En pysty kommentoimaan vuoden 2017 vapaaehtoisia kertausharjoituksia, koska oikeusprosessi on kesken.
Nurmi ei kommentoi tarkemmin, mikä teema Lemmenjoella oli vuoden 2017 vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa, jotka ovat nyt tutkinnan alla.
– Nämä ovat viimeisimpiä teemoja. En pysty kommentoimaan vuoden 2017 vapaaehtoisia kertausharjoituksia, koska oikeusprosessi on kesken.