Lääkäriliitto: Saattohoidon saatavuudessa on yhä puutteita – myös terveyskeskusten lääkäripula huolettaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lääkäriliitto: Saattohoidon saatavuudessa on yhä puutteita – myös terveyskeskusten lääkäripula huolettaa

Joka viides johtava lääkäri katsoo, että toiminta-alueella ei ole riittävästi perustasoa vaativampia saattohoitopalveluita.

Arkistokuva.

10.1.2019 16:26

Saattohoidon saatavuudessa on puutteita ympäri maata, arvioi Lääkäriliitto. Noin yksi viidestä johtavasta lääkäristä katsoo, että seudullaan ei ole riittävästi perustasoa vaativampia saattohoitopalveluita. Näiden terveyskeskusten alueella asuu yli 400 000 suomalaista.

Perustasoa vaativammalla saattohoidolla tarkoitetaan esimerkiksi sairaalatasoisia palveluita kotiin vietynä.

Pitkät etäisyydet vaikeuttavat saattohoidon järjestämistä erityisesti Pohjois-Suomessa.

Tiedot kerättiin loka-marraskuussa osana terveyskeskusten johtaville lääkäreille tehtävää vuosittaista Lääkäriliiton tutkimusta, joka kattaa koko maan tilanteen.

Tutkimuksen mukaan myös lääkäritilanne heikkeni viime vuonna hieman terveyskeskuksissa. Niissä oli täyttämättömiä lääkärin tehtäviä lokakuussa yli 220, lähes kuusi prosenttia kokonaismäärästä.

Lääkäriliiton mukaan ongelma ei ole lääkärien koulutusmäärissä, sillä työssäkäyvien lääkäreiden määrä on kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun. Liiton mukaan terveyskeskustyöstä olisi tehtävä houkuttelevampaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?