Kotimaa

Irakin armeijan korpraali sai tuomion sotarikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa – latasi raa’an ruumisvideon Facebookiin

Julkaistu:

Käräjäoikeus tuomitsi irakilaismiehen vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut irakilaismiehen vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Syyttäjän näkemyksen mukaan mies toimi vuonna 2015 Irakin armeijan korpaalina ja osallistui komppaniansa kanssa terroristijärjestö Isisin vastaisiin operaatioihin.

Yhden tällaisen operaation aikana hän leikkasi veitsellä hänelle osoitetun maassa maanneen kuolleen taistelijan pään irti ja roikotti sitä kädessään näyttäen samalla voitonmerkkiä. Miehen taistelutoverit videoivat tapahtuman.

Tämän jälkeen hän oli ladannut tai sallinut ladata päänleikkausvideon Facebook-sivuilleen. Lisäksi sivuille oli ladattu kuvia, joissa hän poseeraa palavien tai palaneiden sotilaiden ruumiiden luona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeuden mukaan videoon tulleet kannustavat ja rohkaisevat kommentit osoittavat useiden henkilöiden nähneen sen.

– Menettelyllään vastaaja on kohdellut videoituja ja kuvattuja henkilöitä epäinhimillisesti ja halventavasti sekä loukannut näiden kunniaa, oikeus toteaa päätöksessään.

Oikeus totesi myös, että sen asiantuntijana käyttämän sotatieteiden tohtori Antti Parosen arvion mukaan Irakin alueella on ajauduttu yleisesti ottaen vastavuoroiseen voimankäyttöön.

Tässä tulee ottaa huomioon kulttuurinen konteksti ja Isisin paikalliseen väestöön kohdistama julmuus, mutta se ei ole peruste pitää epäinhimillistä ja ihmisarvoa halventavaa kohtelua hyväksyttävänä ja näin ollen tahallisuutta poistavana tekijänä, tuomiossa todetaan.

Mies itse vaati syytteiden hylkäämistä. Hän kertoi, ettei ollut ladannut videota tai kuvia Facebook-sivuilleen. Pään irtileikkaamisen hän myönsi, mutta vetosi sen olleen Irakissa yleinen tapa ja osoitus sankaruudesta.

Hän oli pitänyt menettelyään normaalina. Lisäksi hän vetosi siihen, että Isis oli vanginnut neljä hänen toveriaan ja katkaissut näiden kaulat.