Yli puoli miljoonaa suomalaista ei ole harrastanut vuoteen seksiä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yli puoli miljoonaa suomalaista ei ole harrastanut vuoteen seksiä

Syitä on monia. Kaupungistuminen on vaikuttanut suomalaisten seksielämään etenkin pienillä paikkakunnilla.

13.1.2019 7:05

Yli puoli miljoonaa suomalaista ei ole harrastanut seksiä kuluneen vuoden aikana.

Näin voi laskea Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan antamista tiedoista, joiden mukaan 18–74-vuotiaista suomalaisista 15 prosentilla ei ole ollut yhdyntää vuoteen. Sen ikäisiä suomalaisia on 3,7 miljoonaa.

Kontulan mielestä muukin on seksiä kuin vain yhdyntä, mutta tutkimuksissa kysytään usein juuri siitä.

Vähiten seksiä harrastavat suomalaisista iäkkäät sinkut. Eläkeikäisistä sinkuista 90 prosentilla naisista ja 70 prosentilla miehistä ei ole ollut seksiä vuoteen.

Sinkuilla on sitä enemmän seksiä, mitä nuorempia he ovat.

– Alle 25-vuotiailla on hyvin harvoin se tilanne, ettei seksiä olisi ollut vuoteen, vaikkei parisuhdetta olisi, Kontula sanoo.

Kaupungistuminen on vaikuttanut suomalaisten seksielämään etenkin pienillä paikkakunnilla. Kun korkeakoulujen ja työpaikkojen keskittymissä asuu enemmän naisia ja maaseutukunnissa miehiä, sinkkujen ei ole enää vaivatonta kohdata toisiaan jokapäiväisessä arkielämässä.

– Netti on helpottanut suhteiden solmimista, mutta kynnys lähteä omalta kotiseudulta tapaamaan muita ihmisiä on korkea, Kontula sanoo.

 Nykypäivän Suomessa itsetyydytystä ovat vähintään kokeilleet kaikki ja hyvin monet harrastavat sitä säännöllisesti.

Usein luullaan, että sinkkujen seksielämä on vilkasta. Kontulan mukaan näin voi yksittäisissä tapauksissa olla, mutta yleensä seksiä harrastetaan parisuhteissa selvästi enemmän.

Kaikista parisuhteessa olevista suomalaisista vain viidellä prosentilla ei ole ollut seksiä vuoteen. Kaikista sinkkunaisista näin on käynyt lähes joka toiselle ja miehistä joka neljännelle.

Parisuhteissakin tosin on huonot vaiheensa. Kaikista suomalaisista seksiä harrastamattomien osuus on kasvanut 2000-luvulla vain hiukan. Ruuhkavuosia elävissä lapsiperheissä seksi on vähentynyt eniten. Tällaiset vanhemmat harrastavat seksiä 20 prosenttia vähemmän kuin vielä 90-luvulla.

– Kiire ja stressi vaikuttavat halukkuuteen. Kokonaan seksi ei yleensä lopu kuin hetkeksi synnytyksen jälkeen, mutta toki voi tulla muita ongelmia, miksi erotaan ja seksi loppuu siihen, Kontula kertoo.

Seksi uhkaa hiipua myös oikein pitkissä suhteissa. Yli 20 vuotta kestäneissä parisuhteissa olevista naisista 5 prosentilla ei ole ollut yhdyntää vuoteen. Yli 40 vuotta kestäneissä suhteissa osuus on 14 prosenttia.

Ikääntyessä halukkuutta tai yhdynnästä suoriutumista voivat heikentää sairaudet, lääkitys ja liikunnalliset esteet. Pitkäaikaista kumppania kohtaan voidaan tuntea kyllästymistä ja katkeruutta.

 Vanhimpaan elossa olevaan ikäluokkaan kuuluvilla naisilla on vielä sellaista ihannetta, että kuolleelle aviomiehelle ollaan uskollisia myös hänen kuolemansa jälkeen.

Vaikka ikääntyneillä on yleensä vähemmän seksiä kuin nuoremmilla, seksi kiinnostaa. Nykyään ikääntyneet voivat toteuttaa seksuaalisuuttaan vapaammin kuin ennen. Kontulan mukaan nykyinen eläkeikäinen sukupolvi harrastaa itsetyydytystä yhtä paljon kuin he tekivät alle 20-vuotiaana.

– Nykypäivän Suomessa itsetyydytystä ovat vähintään kokeilleet kaikki ja hyvin monet harrastavat sitä säännöllisesti.

Iäkkäiden seksiä lisää myös se, että suuriin ikäluokkiin kuuluvat, leskeksi jäävät naiset toivovat uutta parisuhdetta ja solmivat sellaisen useammin kuin ennen.

– Vanhimpaan elossa olevaan ikäluokkaan kuuluvilla naisilla on vielä sellaista ihannetta, että kuolleelle aviomiehelle ollaan uskollisia myös hänen kuolemansa jälkeen, Kontula taustoittaa.

On ihmisiä, jotka eivät missään elämänvaiheessa kaipaa seksiä toisen ihmisen kanssa. Suomalaisten parisuhteita ja seksielämää tutkineen Kontulan mukaan he ovat kuitenkin hyvin harvassa.

Esimerkiksi sinkkunaiset voivat miehiä useammin olla tyytyväisiä ilman seksiä, jos halun ja rakkauden tunteille ei ole juuri sillä hetkellä kohdetta. Kun sellainen löytyy, halu palaa.

Kontulan mukaan lähes jokainen ihminen toivoo oleva seksuaalisesti haluttava ainakin jonkun silmissä. Seksin puute voi olla elämässä iso murhe.

Kun vielä tutkimuksista tiedetään, että onnellisimmissa parisuhteissa on eniten seksiä, seksillä on Kontulan mukaan ehdottomasti jonkinlaista merkitystä sille, miten suomalaisilla menee.

Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa seksielämää uudestaan. Kontulan mukaan yhdyntä onnistuu nuoremmilta pitkänkin tauon jälkeen todennäköisesti hyvin, mutta vanhempien kannattaa totutella ja käyttää liukastusainetta. Etenkin iäkkäämpien miesten on uskallettava nauttia hetkestä ja lakattava murehtimasta mahdollisia erektio-ongelmia.

Kontulan mukaan tärkeintä ovat tunteet. Jos molemmat haluavat toisiaan, jopa rakastavat, seksielämällä on hyvä pohja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?