Puolustusministeri Niinistö pyytää Pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen tapahtumista – ”Eivät nämä mitään iloisia asioita ole” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puolustusministeri Niinistö pyytää Pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen tapahtumista – ”Eivät nämä mitään iloisia asioita ole”

Puolustusministeriö pyytää Pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumista.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).

10.1.2019 12:23 | Päivitetty 10.1.2019 14:46

Puolustusministeriö pyytää Pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumista. Asiasta kertoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).

Selvityspyyntöä muokataan parhaillaan ministeriössä, ja se lähtee Pääesikuntaan tänään, kertoi ministeri Niinistö torstaina. Selvityspyyntöön odotetaan vastausta ensi viikon aikana.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tiistaina nostaneensa syytteet Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä sekä Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä vastaan.

Epäilyt saivat alkunsa Päiviön toiminnasta vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa vuonna 2017. Kyse on ainakin epäillystä epäasiallisesta toiminnasta alaisia kohtaan. Eskelisen kohdalla epäilyksenä puolestaan on, että hän viivytteli viivytteli alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista.

Puolustusministeri Niinistö kertoo päättäneensä selvityspyynnön lähettämisestä yhdessä ministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin kanssa. Päätökseen vaikutti muun muassa Lindbergiä koskeva mahdollinen esiselvitys sekä koko Lemmenjokeen liittyvä tapahtumaketju.

– Tässä on ollut aika monipolvinen prosessi. Tapahtumista ja niiden välisistä suhteista ei ole puolustusministeriössä riittävän selkeää kuvaa, joten tämän takia haluamme Pääesikunnalta tarkempaa tietoa, että olisimme niin sanotusti tilanteen tasalla, Niinistö sanoo.

Niinistö myöntää, etteivät rikosepäilyt ole mitenkään myönteinen asia.

– Eihän nämä mitään iloisia asioita ole, mutta on hyvä, että nämä tapaukset selvitetään perusteellisesti. Ja kertoohan tämä siitä, että kaikki väärinkäytösepäilyt otetaan puolustushallinnossa vakavasti ja niihin myös puututaan. Ja kertoo siitä, että valvonta toimii puolustushallinnossa läpi organisaation aina ylimpään johtoon saakka, hän toteaa.

 En pitänyt sitä asiaa niin merkityksellisenä.

Niinistö sanoo kuulleensa Lemmenjoen tapahtumista aikoinaan Puolustusvoimain komentajalta, mutta hän ei muista tarkemmin vuotta tai ajankohtaa. Niinistön mukaan hänellä ei ole olemassa asiasta kirjallista aineistoa.

– Asia ei ole piirtynyt mieleen. Puolustusvoimissa on noin 12 000 työntekijä, ja näitä palvelusrikostapauksia sattuu. Meillä on säännölliset tapaamiset Puolustusvoimain komentajan kanssa ja tuolloin kuulen aina, mitä on esillä, ministeri sanoo.

Hänen mukaansa asioista kuullaan myös silloin, kun sotilaskäskyasioita käydään toimittamassa presidentille. Niinistö ei muista, oliko myös presidentti läsnä, kun hän kuuli Lemmenjoen tapauksesta.

–  En muista, en ollut päiväkirjaankaan kirjoittanut. En pitänyt sitä asiaa niin merkityksellisenä.

Sen puolustusministeri muistaa, että Lemmenjoen tapauksessa oli kyse epäasiallisesta käyttäytymisestä alaisia kohtaan ja että kyseessä olisi ollut korkeampi upseeri. Sitä ministeri Niinistö ei saa mieleensä, oliko keskustelussa esillä se, että kyse olisi ollut Karjalan lennoston ex-komentaja Päiviöstä.

Ministeriä ei yleensä informoida epäasianmukaisuuksia koskevissa asioissa ihan alkuvaiheessa, vaan vasta sitten, kun asia on esitutkinnassa.

– Kyllä ne (jutut) enemmän ovat esitutkintaan (jo) menneet, ei tässä ihan alkuvaiheiden tapahtumilla ministeriä vaivata, Niinistö kertoo yleisellä tasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?