Valtakunnansyyttäjä selvittelee Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toimintaa Ilmavoimien rikosjutussa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Valtakunnansyyttäjä selvittelee Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toimintaa Ilmavoimien rikosjutussa

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Julkaistu: 10.1.2019 10:25

Jarmo Lindbergin roolia ei ole syyttäjän mukaan selvitetty Puolustusvoimien tekemässä esitutkinnassa

Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toiminnasta Karjalan lennoston ex-komentajan tapauksessa harkitaan esiselvityksen aloittamista, kertoo Valtakunnansyyttäjänviraston neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala.

Hakala kertoo, että asia tuli harkittavaksi eilisen Lännen Median uutisen myötä. Lännen Media kertoi, että Lindberg sai tietoa Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen rikosepäilyihin johtaneesta tapauksesta kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

– Uutisoinnin johdosta tämä asia tulee harkittavaksi. Ei tällaista asiaa voida sivuuttaa. Tätä selvitetään tarvittavin toimenpitein, Hakala sanoo.

Kyse ei ole vielä varsinaisesta rikostutkinnasta, vaan vasta alustavasta selvittelystä.

Kaksi upseeria sai syytteet

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tiistaina nostaneensa syytteet Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä sekä Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä vastaan. Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta, Päiviötä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Rikosepäilyt saivat alkunsa Päiviön toiminnasta syyskuussa 2017 Lemmenjoella, jossa Puolustusvoimien mukaan järjestettiin kolmen päivän vapaaehtoinen kertausharjoitus. Siitä, minkälaisesta harjoituksesta oli kysymys, ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen. Eskelinen teki tutkintapyynnön alaisestaan vasta joulukuussa 2017, kuukausia harjoituksen jälkeen.

Syyttäjä katsoo, että Eskelinen viivytteli alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Siitä, mitä Päiviön epäillään tehneen, ei ole toistaiseksi hiiskuttu julkisuuteen sanaakaan.

Lindbergin osuutta ei ole tutkittu aiemmin

Syytteessä esitutkinnan aloittamisen viivyttelystä on Lindbergin alainen, mutta Hakalan mukaan Lindbergin osuutta ei ole asiassa tutkittu. Esitutkinnan rikosepäilyissä teki Puolustusvoimat itse.

– Esitutkinta ei ole koskenut menettelyä asiassa Puolustusvoimain komentajan osalta. Tällaisessa tilanteessa en näe mahdollisena, että Puolustusvoimat tekisi itse tutkintatoimia.

Lindberg ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?