Kotimaa

Rehtorin kohulausunto sattui koulussa rajusti kiusattua Kristoffer Ignatiusta syvälle: ”Selittely särähtää korvaan”

Julkaistu:

Vasta aikuisena kaapista tullut Ignatius kannustaa jokaista lasta olemaan oma itsensä.
Juontaja Kristoffer Ignatiusta, 39, koulukiusattiin noin 10 vuotta. Hän uskalsi kertoa vasta aikuisena edes perheelleen, että hän on kiinnostunut miehistä.

Hänessä Sysmän yhtenäiskoulun vt. rehtorin Tuula Vuorisen sanat ovat osuneet syvälle.

Ignatius luki Ylen artikkelin monta kertaa, eikä meinannut uskoa rehtorin kannanottoja.

– Ne kertovat valitettavasti siitä, mikä tilanne edelleen on. Kuvitellaan, että kiusaaminen on vähentynyt, mutta syrjivät asenteet ja yhdenvertaisuuden unohtaminen ovat yhä totta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Rehtori selitti koulukiusaamista ”hutsahtavalla” pukeutumisella – kunnan edustaja järkyttyi: Keskusteluja jatkosta tullaan käymään

Pahimmalta Ignatiuksesta tuntui eri ihmisryhmien karsinointi.

– Hän antoi ymmärtää, että on väärin, kun 12-vuotias ilmoittaa olevansa homo tai lesbo ja aivan kuin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat haluaisivat pukeutumisellaan tahallaan ärsyttää kiusaajia. Se syyllistää kiusattuja ja heidän perheitään, ja on osoitus lokeroinnista ja stereotypioista.

Ignatius epäilee, että Vuorisen kannanottoihin sekoittuivat hänen henkilökohtaiset mielipiteensä ja mutu-tuntuma.

– Onneksi hän on sen jälkeen pahoitellut, mutta voiko koko alkuperäinen artikkeli olla väärin? Jotenkin omaan korvaan jälkikäteen selittely aina särähtää.

Lue lisää: Kohun keskellä oleva rehtori kertoo nyt, mitä hän tarkoitti koululaisten ”hutsahtavalla” pukeutumisella

Omina kouluvuosinaan Ignatiustakin syyllistettiin. Facebookin kirjoittamassaan päivityksessä hän kertoo kuulleensa aikanaan oman koulunsa rehtorilta, että olisi ollut itse syypää kiusaamiseen. Ignatiusta myös pahoinpideltiin.
Kouluilla omista kokemuksistaan kertovan Ignatiuksen viesti on yksiselitteinen: Jokainen on arvokas sellaisena kuin on ja sitä, mitä on, saa tunnustaa. Koulun on oltava siihen turvallinen ympäristö.

– Kuka tahansa, myös alakouluikäinen, voi sanoa, mistä tykkää. Pukeutumisella ei ole seksuaalisen suuntautumisen kanssa mitään tekemistä, eikä viittaaminen siihen ole tätä päivää.

Ignatiuksen mielestä koulukiusaamisen tehokas ehkäiseminen vaatii työtä niin perheissä, koulussa kuin harrastuksissa. Vanhempien pitäisi opettaa lapsilleen, ettei kaikista tarvitse tykätä, mutta erilaiset ihmiset on hyväksyttävä.

– Tietämättömyyttä on poistettava jo kotona.

Kouluissa tai seuroissa ei saisi koskaan sanoa, ettei kiusaamista ole lainkaan. Se ei Ignatiuksen mukaan pidä paikkaansa. Osa kiusaamisesta on passiivista, esimerkiksi toisen sulkemista ulos porukasta ja puhumattomuutta. Kiusaamista tapahtuu myös somessa.

– Kaipaan aikuisille silmiä ja osaamista ymmärtää kiusaamista. Sitä on niin monenlaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt