Kotimaa

Amos Rex meni kiinni, ihmiset alkoivat jonottaa verotoimistoon – katso kuvat Helsingin Kluuvista

Julkaistu:

Helsinki
Henkilöverotuksen viestintäpäällikkö sanoo, että jonotus verotoimistoissa on joka tammikuussa esiintyvä ilmiö.
Helsingin keskustassa Kluuvin kauppakeskuksessa sijaitsevaan verotoimistoon jonotettiin keskiviikkona ruuhkaksi asti. Asiakasjono venyi verotoimiston sisältä kauppakeskuksen saman kerroksen aulatiloihin saakka.

Helsingissä on harrastettu jonotusta viime aikoina enemmänkin, sillä joulukuun lopulla ja tammikuun alussa uutisoitiin taidemuseo Amos Rexin muhkeasta jonosta. Esimerkiksi viime perjantaina asiakasjono Amos Rexiin kiemurteli museon edustalla 330-metrisenä. Sunnuntaina sulkeutunut museo avaa jälleen ovensa yleisölle helmikuun 8. päivänä, kun uusi näyttely avautuu.

Alla olevalla videolla kuvaa Amos Rexin ennätyksellisistä jonoista.


Veron henkilöverotuksen viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki sanoo, että jonotus verotoimistoissa on jokatammikuinen juttu. Uudet verokortit tulevat voimaan helmikuun alusta.

– Se aina sama tähän aikaan vuodesta, kun on verokorttiaika. Jonot ovat olleet tätä luokkaa ainakin nyt tällä viikolla. On ollut suhteellisen ruuhkaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se (Kluuvin verotoimisto) on tilanakin semmoinen, että kun se toimisto ei ole valtaisan suuri, niin jonottelu näkyy kauppakeskuksen puolellakin. Joten ne jonot ovat aika näkyviä.


Hietamäki pohtii, että yksi syy jonojen muodostumiseen kyseisessä konttorissa saattaa olla se, että Helsingissä on paljon ulkomaalaisia työntekijöitä.

– Heillä ei välttämättä ole tietoa kaikista näistä viranomaisten verkkopalveluista, tai heillä ei ole verkkopankkitunnuksia.

Kluuvin verotoimistosta kerrotaan, että jonotusaika on ollut tänään torstaina tunnin molemmin puolin. Hietamäki arvioi, että Kluuvin pisteessä on ollut tällä viikolla noin 200–300 asiakasta per päivä.

– Kluuvin toimisto on varmaan ruuhkaisin, mutta muidenkin suurten kaupunkien verotoimistoissa on ollut selkeästi viime päivinä varsin paljon väkeä.

Aamuyhdeksältä Kluuvin toimistoon on päästetty sisään 80 ensimmäistä asiakasta, sen jälkeen 30–40 henkilön ryhmissä. Tämä järjestely on käytössä tilaturvallisuuden vuoksi. Paikalla on myös vartijoita.

– Vartijat ovat paikalla tilassa lähinnä ihan turvallisuussyistä, siellä tilassa saattaa olla liikaa henkilöitä, joten vartijat seuraavat ettei kukaan pyörry tai muuta. Käsittääkseni mitään uhkatilanteita ei ole ollut.

Tulijoita toimistoon riittää jonoksi asti siitäkin huolimatta, että muutosverokortin voi tehdä itse verkossa OmaVero-palvelussa tai tilata puhelimitse. Toisaalta kysyntäpiikki on näkynyt myös puhelinpalvelussa.

– Verkon OmaVero-palvelu avattiin henkilöasiakkaille marraskuussa. Ihmiset ovat sinnekin löytäneet, sielläkin on ollut viime aikoina vilkasta. Meidän viesti on se, että ei kannata tulla jonottelemaan, jos sen asian saa hoidettua puhelimitse tai verkossa.

– Tämä on niin iso kohderyhmä meillä, että kyllä siitä aina riittää niitä verotoimistoonkin tulijoita.