Kotimaa

Sysmässä koululaisten vanhemmat hämmentyivät rehtorin kohulausunnosta: ”Tärkeintä on puhua siitä, miten ehkäisemme kiusaamista”

Julkaistu:

Sysmän yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Maarit Hildenin mukaan sysmäläisvanhemmat ovat olleet hämmentyneitä rehtorin puheista.
Sysmän yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Maarit Hilden on saanut jonkin verran yhteydenottoja vanhemmilta koulun rehtorin kohua herättäneiden lausuntojen vuoksi.

Rehtori Tuula Vuorinen otti Ylen koulukiusaamista käsittelevässä MOT-ohjelmassa maanantaina kantaa alakouluikäisten paljastavaan – ”hutsahtavaan” - pukeutumiseen ja siihen, miten he voivat korostaa omaa seksuaalista suuntautumistaan. Vuorisen mukaan muita ei saisi provosoida ja ärsyttää.

Tiistaina Vuorinen korosti vastustavansa kiusaamista.
Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Maarit Hildenin mukaan yhteyttä ottaneet sysmäläisvanhemmat ovat olleet Vuorisen puheista hämmentyneitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hilden itse ei halua ottaa Vuorisen puheisiin kantaa.

– Tärkeintä on puhua siitä, mistä Ylen juttu on tehty, eli miten ehkäisemme kiusaamista ja edistämme lasten ja nuorten hyvinvointia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n vuoden 2017 kouluterveyskyselyn mukaan 19 prosenttia Sysmän alakouluikäisistä kokisi kiusaamista vähintään kerran viikossa.

Luvut ovat olleet Sysmässä tiedossa, eivätkä ne yllättäneet aikanaan Hildeniä.

– Koulukiusaaminen on ollut meillä isoin teema vanhempainyhdistyksen perustamisesta asti eli yli viisi vuotta.

Koulukiusaamisen syyt ja tavat ovat Hildenin käsityksen mukaan olleet Sysmässä samanlaisia kuin muualla, esimerkiksi porukan ulkopuolelle jättämistä. Surullisinta hänestä on se, että joskus pitkästä ja raskaasta kiusaamisesta on kuultu vasta, kun oppilas on lopettanut peruskoulun.

Hildenin mukaan koulukiusaamista on yritetty ehkäistä Sysmässä monin tavoin. Hänen mukaansa opettajia on koulutettu, kiusaamista ehkäisevä Kiva-kouluohjelma otettu uudelleen käyttöön ja luokille tehty Mitä kuuluu -kyselyitä.

–  Lisäksi koulussa on tehty asioita, jotka eivät näy suoraan kotiin. Varmasti on kuitenkin vielä yhä paljon, mitä voimme tehdä. Lapsia ja vanhempia on kuultava kunnolla ja kynnystä keskusteluun vanhempien ja koulun välillä madallettava. Vastakkainasettelu ei auta.

Hilden toivoo, että kiusaamisesta ja sen ehkäisemisestä puhuttaisiin yhteiskunnassa laajemmin. Hän on huolissaan kiusaamisen vaikutuksista lasten mielenterveyteen.

– Helposti ajatellaan, että kyse on lasten välisistä asioista, vaikka kyse on taloudellisesti ja inhimillisesti isosta yhteiskunnallisesta ongelmasta.


Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki on sairastunut äkillisesti, eikä halua kommentoida Vuorisen lausuntoja ennen torstaita. Hänen sijaisensa, suunnittelupäällikkö Merja Simola sanoo, ettei kunnanjohto ole pitänyt asiasta yhteistä palaveria tai muodostanut yhteistä kantaa.

Asiaa koskevasta palaverista ei hänen mukaansa ole toistaiseksi puhuttu. Hyvinvointilautakunta käsittelee Vuorisen lausuntoja viimeistään 22. tammikuuta pidettävässä kokouksessaan.

Simola ei halua itse kommentoida kohua.

– En voi ottaa kantaa, koska en ole kuullut Tuula Vuorisen koko haastattelua. En ole myöskään keskustellut asiasta hänen kanssaan.