Savonlinnalainen Ari hämmästyi, kun verkosta nousi ekaluokkalaisen pituinen hauki – katso kuvat ”möröstä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Savonlinnalainen Ari hämmästyi, kun verkosta nousi ekaluokkalaisen pituinen hauki – katso kuvat ”möröstä”

Julkaistu: 8.1.2019 22:00

Ari Levänen kertoo mitanneensa verkkoihinsa uiskennelleen hauen painoksi 13,5 kiloa ja pituudeksi 125 senttiä.

Savonlinnalainen Ari Levänen, 62, sai verkkoihinsa messevän vonkaleen mökkirannastaan.

Aamukymmenen tienoilla viime lauantaina Levänen suuntasi mökkinaapurinsa kanssa Kongonsaaren Pakarhiekalla Pihlajaveden jäälle tarkastamaan viikko aiemmin järveen laittamiaan verkkoja.

Levänen kuvailee järveä kalaisaksi, joten jonkin sortin saalista oli odotettavissa. Verkoissa möllötti kuitenkin varsinainen mötkäle.

– Siinä verkkoa nostettiin, ja meille tuli matikoita ja normaalikokoisia haukia sieltä. Sitten ykskaks tuli tämä. Se oli hyvin väsynyt jo se kala. Se kellui maha ylöspäin tullessaan aukkoon, joten se näytti ensin ihan muulta kuin kalalta. Ajattelin, että onko se norppa vai mikä.

Hetken päästä todettiin, että kalahan se verkoissa on. Hauki vedettiin takaapäin kiduksista rukkasilla kiinni pitäen jäälle.

Pian myös toisen mökkinaapurin lapset tulivat kiinnostuneina katsomaan, mitä jäällä oikein touhuttiin.

– Pienille pojille se oli varmasti ikimuistoinen tilanne. Kyllä sitä ihmeteltiin. Vaikka minä olen 62-vuotias ja kaikkea nähnyt, niin en ole luonnossa nähnyt kaupan tiskeilläkään noin isoa kalaa. Ei se ole kalan näköinenkään. Kun se oli lumen peitossa siinä jäällä, niin se oli kyllä ihan tosissaan kuin joku mörkö.

Jäälle päästyään uupunut hauki sätki ja aukoi leukojaan hetken.

– Isolla kalalla ne liikkeet olivat aika loivia. Mutta kun se avasi ne leuat ihan auki, niin se oli kyllä karmea näky. Sinne sisälle kitaan olisi voinut työntää aikuisen ihmisen pään. Mutta minulla on hyvä kalapulikka, sillä kun poksauttaa otsaluuhun, niin kyllä se taintuu.

Kalajärkäle raahattiin rantaan muovisella pulkalla. Levänen punnitsi ja mittasi vonkaleen mökillä. Painoksi selvisi Leväsen mukaan 13,5 kiloa ja pituudeksi 125 senttiä. Leväsen mukaan ympärysmitta oli paksuimmalta kohdalta 60 senttimetriä.

Muhkean kalan fileointi ei ollut suinkaan aivan vaivatonta.

– Kalasta on otettu kaksi isoa filettä ja ne on pantu palasiksi ja pakkaseen. Kun tulee oikea hetki niin on tarkoitus jauhaa ne lihamyllyllä ja tehdä pihvejä. Kun on tuon kokoinen kala, niin fileerausveitsetkin alkavat olla pieniä. Kyllä ne fileet sai vielä jotenkin pois, mutta pää piti katkaista ulkona kirveellä.

Pään Levänen on laittanut pihalle lintujen syötäväksi.

Viime talvena Leväsen saama suurin hauki oli seitsemän ja puoli kiloa. Levänen sanookin yllättyneensä suurta saalistaan. Hän kertoo, ettei edes ole mikään himokalastaja.

– Päinvastoin olen ehkä satunnainen kalastaja. Se tuli vähän järkytyksenä, että mitä ihmettä. Jälkeenpäin tajusi, että on aika ainutlaatuista, että sattuu tämmöinen hauki.

Hän aikoo mennä katsomaan verkot jälleen huomenna.

– Se on ihan luojan lykyssä, että mitä sieltä löytyy.

Kalatietoja keräävän Kalasaalis.com -sivuston mukaan Suomen ennätys suurimman hauen kategoriassa on 18,80 kiloa painanut hauki.

Arin kalaonnesta ensimmäisenä kertoi Itä-Savo.