Rehtori selitti kiusaamista oppilaiden seksuaalisuudella – Seta ottaa kantaa: ”Ongelma ei ole oppilaassa, joka on homo” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rehtori selitti kiusaamista oppilaiden seksuaalisuudella – Seta ottaa kantaa: ”Ongelma ei ole oppilaassa, joka on homo”

Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta sekä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ottavat kantaa tiistaina uutisoituun alakoulujen kiusaamisongelmaan.

8.1.2019 21:28

Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorisen Ylen MOT:n haastattelussa lausumat koulukiusaamista koskevat kommentit aiheuttivat kohun tiistaina.

Alakoulujen kiusaamisongelmasta uutisoinut Ylen MOT oli ottanut yhteyttä Sysmän yhtenäiskouluun, jossa kiusaamisluvut paljastuivat korkeiksi.

Vuorinen nosti MOT:n haastattelussa yhdeksi kiusaamisilmiön mahdolliseksi syyksi sen, että jo monet varhaisteini-ikäiset alkavat korostaa erilaisuuttaan, esimerkiksi seksuaalista suuntautumistaan, ja käyttävät sen esilletuonnissa tapaansa pukeutua.

Lue lisää: Rehtori selitti koulukiusaamista ”hutsahtavalla” pukeutumisella – kunnan edustaja järkyttyi: Keskusteluja jatkosta tullaan käymään

Rehtorin mukaan näyttää siltä, että joissakin tapauksissa oppilaat suorastaan kerjäävät tulla kiusatuiksi.

– Eihän näin saisi olla, jokainen saa pukeutua niin kuin haluaa. Mutta niin, että ei provosoi ja ärsytä omalla käytöksellään toisia. Eihän me heterotkaan tuoda seksuaalista suuntautumistamme julki jatkuvasti, rehtori sanoi Ylelle.

Seta ry: ”Yhdenvertaisuustyölle on valtava tarve kouluissa”

Koulukiusaamisilmiötä käsittelevän uutisen ja Vuorisen kommenttien noustua tiistaina puheenaiheeksi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava kansalaisjärjestö Seta ry otti kantaa koulukiusaamisongelmaan julkaisemallaan tiedotteella.

Setan mukaan Ylen MOT:n koulukiusaamista käsittelevä uutinen paljastaa kouluyhteisöissä vanhentuneita käsityksiä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Tiedotteessa korostetaan, että normit ja stereotypiat ovat syy koulukiusaamiseen, ei homous.

Setan mukaan kiusaamista puolustellaan sillä, että oppilas esimerkiksi tuo itse esiin seksuaalista suuntautumistaan. Seta pitää tällaista asenneilmapiiriä vahingollisena nuorille.

– Ongelma ei ole oppilaassa, joka on homo, vaan kouluyhteisössä, jossa ei arvosteta moninaisuutta, ei edistetä yhdenvertaisuutta eikä tiedosteta syrjintää tuottavia normeja. Yhdenvertaisuustyölle on valtava tarve kouluissa, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kommentoi yleisellä tasolla kiusaamisasiaa Twitterissä.

Grahn-Laasonen korosti, että lapsien ja nuorien tulee saada kasvaa ja elää omana itsenään.

– Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun vika. Aikuisella on vastuu puuttua vakavasti kiusaamiseen ja rakentaa ilmapiiriä, jossa jokainen lapsi ja nuori saa kasvaa ja elää omana ainutlaatuisena itsenään ilman pelkoa. Koulun vastuu on yksiselitteinen: kiusaamiseen on puututtava, aina, Grahn-Laasonen twiittasi.

IS tavoitti tiistaina Vuorisen kommentoimaan Ylelle antamiaan kommentteja. Hän kertoi vastustavansa ehdottomasti kaikenlaista kiusaamista ja sanoi asettelevansa sanansa tulevaisuudessa tarkemmin.

Lue lisää: Kohun keskellä oleva rehtori kertoo nyt, mitä hän tarkoitti koululaisten ”hutsahtavalla” pukeutumisella

Ylen MOT uutisoi tiistaina tekemänsä selvityksensä tuloksista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2017 kouluterveyskyselyn tulosten analysointi paljasti, että joissakin kouluissa jopa joka kolmas oppilas on voinut kokea kiusaamista vähintään kerran viikossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?