Varusmiesliitto huolissaan: Alokkailla vaikeuksia päästä äänestämään – oikeus toteutuu paremmin sairaaloissa ja vankilassa

Julkaistu:

Nuoret naiset ja miehet eivät Varusmiesliiton mukaan pääse riittävän sujuvasti äänestämään.
Varusmiesliitto toivoo äänestysmahdollisuuteen parannuksia varuskunnissa.

– Vankiloissa ja sairaaloissa järjestetään äänestysmahdollisuus kaikissa valtakunnallisissa vaaleissa. Saman pitäisi koskea myös varuskuntia, Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula kertoo Ilta-Sanomille.

Hän korostaa, että maanantaina 7.1. palveluksena aloitti noin 12 500 alokasta, joista jokaisella on äänioikeus huhtikuussa järjestettävissä eduskuntavaaleissa, toukokuussa järjestettävissä eurovaaleissa sekä mahdollisissa syksyn maakuntavaaleissa.

Naiset voivat suorittaa varusmiespalveluksen vapaaehtoisesti kaikissa palvelustehtävissä.

Lue lisää: Puolustusvoimien vinkit varusmiehille voivat yllättää – nämä varusteet kannattaakin tuoda siviilistä kasarmille

– Useiden peräkkäisten vaalien vuoksi äänestysaktiivisuus on jo valmiiksi vaakalaudalla erityisesti nuorten keskuudessa, Pajula pelkää.

Vapailla onnistuu hyvin

Pajula kertoo, että tällä hetkellä äänestäminen on varusmiehille helppoa, jos he ovat vapaalla vaalipäivänä, jolloin he voivat käydä normaalisti äänestämässä.

– Jos alokas on kiinni eli palveluksessa varuskunnassa, joutuu hän itse selvittämään missä ja milloin hän voi käydä äänestämässä ennakkoon ja usein vähäisinä vapaapäivinä äänioikeuden käyttäminen ei ole päällimmäisenä mielessä. Erityisen ongelmalliseksi tilanne menee, jos varusmies on kiinni sekä ennakkoäänestyksen ajan että varsinaisena vaalipäivänä. Tällöin äänioikeus jää hyvin usein käyttämättä, hän uskoo.

– Äänioikeus on yksi tärkeimmistä yksilön oikeuksista. Siksi sen käyttämisestä pitää tehdä mahdollisimman helppoa, jotta mahdollisimman moni äänestäisi vaaleissa. Varusmiesten osalta tämä ei tällä hetkellä toteudu, Pajula sanoo.¨

Ensimmäinen kerta ei saisi jäädä heti väliin

Pajula muistuttaa, että monille alokkaille tämä on myös ensimmäinen kerta, kun heillä on oikeus käyttää ääntään vaaleissa.

– Ensimmäinen äänestyskerta luo usein rutiinin sen suhteen, tuleeko nuori käyttämään ääntään tulevissa vaaleissa. Siksi onkin tärkeää, että ensimmäisestä äänestyskerrasta tehdään palvelustaan suorittaville nuorille mahdollisimman helppo ja vaivaton kokemus, hän kertoo.

Äänestämättä jättäminen synnyttää Pajulan mukaan usein kierteen, jossa äänestäminen jää väliin myös seuraavissa vaaleissa. Kysymyksellä on siis pitkässä juoksussa vaikutus nuorten yleiseen äänestysaktiivisuuteen.

Pajulan mukaan Sodankylän Jääkäriprikaatissa äänestys vuoden 2018 toteutettiin Suomen presidentinvaaleissa siten, että varuskunnan alueen ulkopuolelle olleessa Sotilaskodissa voi käydä äänestämässä.

– Samalla, kun ”Sotkussa” syötiin munkit, onnistui äänestäminen, hän kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt