Reijo Ruokasen kolumni: Rehtori tunnistaa huoran ja homon

Julkaistu:

Kolumni
Suomessa koulun pitää huolehtia, ettei oppilasta kiusata siksi, ettei hän näytä rehtorin mielestä tarpeeksi siveelliseltä heterolta, kirjoittaa Reijo Ruokanen.
– Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat. Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion.

Noin lausuu Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen Yleisradion haastattelussa.

Ylen MOT-ohjelma haastatteli rehtori Vuorista koulukiusaamisesta, koska Sysmän yhtenäiskoulussa esiintyy THL:n tutkimuksen mukaan keskimääräistä enemmän kiusaamista. Tällaisia kouluja on monia muitakin.

Rehtori Vuorisen ajattelu on reipas tuulahdus 1960-luvulta. Silloinhan koulusta saattoi saada potkut, jos käytti pitkävartaisia saappaita ja oli poika. Ystäväni sai. Lukio jatkui naapurikunnan puolella.

Vuorinen tuomitsee kaiken kiusaamisen, mutta samaan aikaan hän löytää kiusatusta syitä siihen, että häntä kiusataan. Hän pukeutuu väärin.

– Se voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä, Vuorinen kuvaa naurahtaen Ylen haastattelussa.

Tuula Vuorinen vakuuttaa, että hänen johtamassaan koulussa kiusaaminen otetaan vakavasti ja siihen puututaan nopeasti ja päättäväisesti.

 

Kun rehtori syyllistää kiusattuja pukeutumisesta, on aivan turha väittää, että koulussa ei suvaita kiusaamista.

Kun rehtori syyllistää kiusattuja pukeutumisesta, on aivan turha väittää, että koulussa ei suvaita kiusaamista.

Tässä vielä pätkä Ylen erinomaisesta haastattelusta:

Kerjäävätkö jotkut oppilaat tulla kiusatuiksi?

– Siltähän se niin kuin näyttää. Eihän näin saisi olla, jokainen saa pukeutua niin kuin haluaa. Mutta se, millä tavalla opettaa ja kasvattaa muita oppilaita, että siitä ei saa sanoa mitään.

– Meidän aikuisten pitäisi käsitellä asiaa niin, että hän, joka kokee olevansa erilainen, saa erilaisuuttaan esittää ja olla oma itsensä. Mutta niin, että ei provosoi ja ärsytä omalla käytöksellään toisia. Eihän me heterotkaan tuoda seksuaalista suuntautumistamme julki jatkuvasti.

En tiedä, millaista on pukeutuminen, joka korostaa homoseksuaalisuutta. Sekin on minulle, vaan ei rehtori Vuoriselle, epäselvää, millainen pukeutuminen saa alakouluikäisen näyttämään huoralta.

Sen tiedän, että Suomessa koulun pitää huolehtia, ettei oppilasta kiusata siksi, ettei hän näytä rehtorin mielestä tarpeeksi siveelliseltä heterolta.

Rehtori Vuorisen kannattaa päivittää käsityksensä ihmisten oikeuksista ja velvollisuuksista. Hänen nykyiset näkemyksensä eivät anna mahdollisuutta johtaa koulua menestyksellisesti.

www.tekniikanmaailma.fi

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt