Kohun keskellä oleva rehtori kertoo nyt, mitä hän tarkoitti koululaisten ”hutsahtavalla” pukeutumisella

Julkaistu:

Rehtori Tuula Vuorinen selittää antamiaan kommentteja ”rupattelulla”. Hän aikoo asetella sanansa tulevaisuudessa tarkemmin.
Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen on joutunut kohun keskelle Yle MOT:n haastattelussa antamiensa kommenttien vuoksi.

Vuorinen nosti yhdeksi kiusaamisilmiön mahdolliseksi syyksi sen, että jo monet varhaisteini-ikäiset alkavat korostaa erilaisuuttaan, esimerkiksi seksuaalista suuntautumistaan, ja käyttävät sen esilletuonnissa tapaa pukeutua.

Vuorinen kuvailee pukeutumisen olevan ”hutsahtavaa”.

– Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista, Vuorinen kommentoi Ylelle.
Sysmän hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Palvaila kertoi IS:lle järkyttyneensä Vuorisen kommenteista.

– Järkytyin, kun aloin lukemaan rehtori Tuula Vuorisen kommentteja Ylen jutusta. Aika kamalaa. Näissä kiusaamistapauksissa rehtori syyllistää kommenteillaan kiusattuja. Käsittääkseni näissä tapauksissa vika ei ole missään tapauksessa kiusatun.

Palvailan mukaan rehtorin jatkosta tullaan keskustelemaan.
IS tavoitti Vuorisen kommentoimaan Ylelle antamiaan kommentteja.

Koetteko, että Yle MOT:n haastattelussa antamasi kommentit ovat rehtorille sopivia?

– En. Pyysin Yleä muuttamaan tekstiä enemmän viralliseksi rehtorin kommentoinniksi, mutta he eivät sitä halunneet tehdä. Kyseessä oli puhelinhaastattelu. Siitä oppineena asettelen sanani tulevaisuudessa tarkemmin. Keskustelu oli jutustelua.

Saattavatko kiusatut kokea kommenttinne kiusaamista vähättelevinä?

– Siitä (Ylen haastattelusta) saa sen käsityksen, mutta kiusattuja ei vähätellä. Jokaiseen tapaukseen suhtaudutaan vakavasti. Myös kiusaaja otetaan vakavasti, hän tarvitsee apua. Vastustan ehdottomasti kaikenlaista kiusaamista. Mielestäni mikään asia ei oikeuta kiusaamaan toista ihmistä.

– Pelkään, että heidän (kiusattujen) olonsa pahenee. Tarkoitus oli puuttua vakavaan asiaan ja saada parannusta. Se ei toteutunut.

Koetteko ”hutsahtavan” pukeutumisen todella syynä koulukiusaamiseen?

– En. Ylen toimittaja kysyi minulta, onko koulumaailmassa jotakin uusia trendejä, joita ei ole ollut aikaisemmin. Siinä yhteydessä sanoin, että pukeutuminen on ehkä asia, joka on muuttunut.

Mitä mielestänne tarkoittaa ”hutsahtava” pukeutuminen?

– Se on lähinnä sitä, että pukeudutaan tavalla, joka ei koulun arkipäivään kuulu. Käytetään vaatteita, joita käytettäisiin diskossa tai juhlassa, mutta ei millään mittarilla koulussa. Kouluissa on näkynyt napapaitoja. On todella paljon paljastavaa pintaa ja olkaimettomia puseroita keskellä talvea. Välillä oikein hirvittää, kuinka oppilaat eivät palellu.

– Tämä muoti on onneksi jo mennyt ohi. Villitys on parin vuoden takaista maailmaa. Nyt kouluissa ollaan onneksi collegehousuissa ja flanellipaidassa. Muoti on aina se joka vie, ehkä ne ovat niitä rocktähtiä, jotka pukeutumista muuttavat.

Miksi mielestänne on outoa, että 12-vuotiaat kertovat kuuluvansa seksuaalivähemmistöihin?

– Se johtuu lapsen iästä. Kyseessä on ollut alakoulun oppilaita. Se saattaa joskus provosoida toisia oppilaita ja siitä aiheutuu ongelmia. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että oppilas kuuluu seksuaalivähemmistöön. Tämä on mielipiteeni myös näin äitinä. Aihetta pitäisi kysyä joltakin lastenpsykologilta tai psykiatrilta.

– Jos lapsi on hyvin nuori, minusta ei ole tavallista, että seksuaalisuutta on hyvin paljon pinnalla. Kaiken kaikkiaan nykymaailman korostama seksuaalisuus näkyy koulussa.

Millaisia ajatuksia mielessänne on liikkunut Yle MOT:n jutun julkaisemisen jälkeen?

– On harmittanut. Kyllähän tässä meni joululoma pilalle, jos suoraan puhutaan. Jos olisin tiennyt, että haastattelua käytetään tällä tavalla, olisin asetellut sanani tarkemmin. Rupatteleminen on näköjään turmiollista.

Ylen MOT-ohjelmasta kerrottiin tiistai-iltana, että Vuoriselle on normaalin journalistisen tavan mukaan kerrottu, että kyseessä on haastattelu.

Juttua täsmennetty 8.1.2018 klo 18.52: Lisätty Ylen MOT:n kommentti