Tampereen kokaiini­käräjien pää­syytetyllä mittava rikostausta – Jori Lehterän kaveri muutaman vuoden takaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tampereen kokaiini­käräjien pää­syytetyllä mittava rikostausta – Jori Lehterän kaveri muutaman vuoden takaa

Raskaat syytteet huumekaupasta saanut 34-vuotias tamperelaismies liikkui kaupungin urheilutähtien porukoissa.

Julkaistu: 8.1.2019 16:46

Tampereen kokaiinivyyhdin päätekijäksi epäillyn 34-vuotiaan miehen kontolla on muun muassa useita pahoinpitelyitä ja huumeidenkäyttöä.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi uudenvuodenaattona suuren kokaiinivyyhdin käsittely.

Jutussa on syytettynä 22 henkilöä. Heistä tunnetuin on NHL-jääkiekkoilija Jori Lehterä, jolle vaaditaan viiden kuukauden vankeusrangaistusta huumausainerikoksesta.

Syytteen mukaan hän olisi hankkinut kahdeksan grammaa kokaiinia ja yrittänyt hankkia yhden gramman samaa ainetta vyyhdin pääepäillyltä sekä toiselta mieheltä. Lehterä kiistää syytteen.

Lehterä, 31, on kertonut esitutkinnassa, että kokaiinivyyhdin päätekijäksi epäilty 34-vuotias iranilaistaustainen mies on hänen ystävänsä. He tutustuivat muutama vuosi sitten katukiekkoturnauksen yhteydessä.

IS:n tietojen mukaan miehen kaveripiiriin kuuluu Lehterän lisäksi myös muita nykyisiä ja entisiä, varsinkin tamperelaisia urheilutähtiä. Heistä valtaosa on jääkiekkoilijoita.

Mies on asunut Tampereella jo lapsuudestaan lähtien. Hän asui lastenkodissa, jossa häntä IS:n tietojen mukaan kiusattiin ja alistettiin.

Hänet tunnettiin ennen täysikäisyyttä kaupungilla nuorisokriminaalina. Iso osa hänen ikäisistään tamperelaisista tiesi hänet jo nuorena. Nyt häntä syytetään kokaiinikäräjillä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, pahoinpitelystä, ampuma-aserikoksesta ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

IS kävi myös miehen rikoshistoriaa läpi. Kävi ilmi, että hänen kontollaan on lukuisia rikostuomioita, esimerkiksi useita pahoinpitelyitä.

Esimerkiksi Turun hovioikeus tuomitsi miehen seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta pahoinpitelystä ja yhdestä vahingonteosta vuonna 2011. Mies löi töistä miestä nyrkillä nenään, minkä lisäksi hän pisti uhria veitsellä kylkeen Pirkkalassa vuoden 2009 marraskuussa. Oikeuden mukaan oli ”sattumanvaraista”, ettei veitsen lyönnistä tullut vakavia vammoja. Iranilaistaustainen mies sai itsekin nujakassa osuman kasvoihin.

Vuoden 2010 tammikuussa mies potki erään naisen auton sivupeilin hajalle ja aiheutti auton kylkeen vaurioita. Mies myös pahoinpiteli naisen Pirkkalassa lyömällä tätä nyrkeillä päähän, pitämällä ranteista kiinni ja potkaisemalla mahaan.

Oikeus perusteli ehdotonta vankeusrangaistusta sillä, että mies oli saanut aiemmin useita ehdollisia tuomioita muun muassa pahoinpitelyistä.

Yksi tuoreimmista pahoinpitelyistä tapahtui Tamperelaisessa ravintolassa vuoden 2016 maaliskuussa. Mies meni baaritiskin taakse ja löi baarimikkoa ainakin kerran nyrkillä naamaan.

Baarimikon nenästä tuli esimerkiksi verta. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomion vuoden 2017 helmikuussa. Mies sai pahoinpitelystä 40 päiväsakkoa, joka teki hänen tuloillaan 240 euroa.

Miehellä on myös aiempaa huumausainerikostaustaa. Turun hovioikeus vahvisti miehen saaman yhden vuoden ja yhden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen törkeästä huumausainerikoksesta vuonna 2011.

Mies myi kolme kiloa marihuanaa kahdelle eri henkilölle Tampereella vuoden 2009 syksyllä. Mies sai huumeista 13 500 euroa, jotka hän joutui korvaamaan valtiolle.

Mies on käyttänyt myös itse huumeita. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet vuoden 2010 kesällä huumausainerikoksesta 40 päiväsakkoon, joka teki hänen tuloillaan 240 euroa. Rikos tapahtui Tampereella aiemmin samana vuonna.

Mies hankki viidellä eri kerralla kaksi grammaa kokaiinia, eli yhteensä kymmenen grammaa, jotka hän käytti itse.

IS:n käymien tuomioiden lisäksi mies on tuomittu muun muassa rattijuopumuksista, kotirauhan rikkomisesta ja laittomasta uhkauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?