Näin uudet alokkaat heräsivät ensimmäiseen inttiaamuun: Katso mitä tapahtui tänään kello 5.45 – ”Siirtymiseen aikaa viisi minuuttia!”

rac

Julkaistu:

Uusilla alokkailla on edessään 165, 255 tai 347 päivää palvelusta. ISTV seurasi, kun saapumiserän 1/19 aamulaskuri käynnistyi Kaartin jääkärirykmentissä.
Seinäkellon alle on liimattu selkeä lappu: Valtion virallinen aika. Viisarit osoittavat, että kello on 5.44.

Kaartin pataljoonan alokkaiden ensimmäinen aamu on juuri valkenemassa. Valoa tuovat tosin ainoastaan kirkkaat loistevalolamput. Aurinko nousee Helsingissä vasta reilun kolmen ja puolen tunnin päästä.

Yllä olevalla videolla pääset seuraamaan alokkaiden ensimmäistä aamuherätystä Kaartin jääkärirykmentin 2. jääkärikomppaniassa.

Alikersantti Gröhn valmistautuu huutamaan herätyksen. Hän kurkkaa omaa kelloaan ja tarkistaa vielä valtion virallisen ajan seinäkellosta. Kaikki on hetken täysin hiljaista. Sitten minuuttiviisari nytkähtää eteenpäin.

– Yksikössä herätyyys! Ovet auki! Valot päälle! Miehet ja naiset ylös punkista! Aamutoimille siirtymiseen aikaa viisi minuuttia!

Siitä se lähtee. Alokkaiden ensimmäinen aamu on alkanut.
Alokkaat liikkuvat tuvissa ja suoristavat peittojaan. Alikersantit kommentoivat ja ohjaavat varsin rauhallisella äänellä. Gröhn seuraa minuuttien etenemistä. Muut varusmiesjohtajat kiertävät tuvissa kertomassa, mitä on edessä ja korjaamassa selkeimpiä virheitä.

– Paita housuihin. Hyvä.

– Viimeinen laittaa sitten oven kiinni ja valot pois päältä.


Ohjatut aamutoimet ovat alokkaiden ohjelmassa ensimmäiseen lomaan saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa kahta ensimmäistä viikkoa.

Monen uuden alokkaan silmät näyttävät vielä väsyneiltä. Ilmeet ovat totisia, mutta joukossa näkyy muutama peitelty hymykin. Osa ei ole välttämättä nukkunut juuri yhtään.

Palvelukseen maanantaina astunut alokas Annika Fagerström kertoo yön menneen ongelmitta.

– Nukuin todella hyvin! Todella hyvät sängyt. Ei mitään mainittavaa.


Koko Suomessa uusia alokkaita on noin 12 500 ja Kaartin jääkärirykmentissä vähän alle 800. Kaikkia yhdistää se, että elämä alokkaana on uutta ja vaatii varmasti totuttelua. Fagerström on odottanut ja valmistautunut palvelukseensa huolellisesti.

– Olen treenannut vuoden personal trainerilla ja valmistautunut henkisesti, jotta tiedän mitä odottaa – ja jotta voin tykätä odottamisesta. Olen hirveän paljon tykännyt. Onhan minua tietenkin peloteltukin, Fagerström kertoo.

Eniten hän odottaa itsensä haastamista, sekä fyysisesti että henkisesti.


Tupa 4 on nimetty Kämärän kylän mukaan. Sisällä alokkaat suoristelevat peittojaan ja kaivelevat maastopukuja tupakaapeista. Alokas Kalle Hazard ei ole viettänyt yötään aivan yhtä rauhallisesti kuin Fagerström.

– Siihen nähden herääminen meni ihan hyvin, että nukuin noin kolme tuntia. Vaikka yöllä oli hiljaista, niin tuli heräiltyä. Varmaan jännitti.

Hazardin mukaan tupakaverit ovat tulleet nopeasti tutuiksi.

– Eilen laitettiin heti rinki pystyyn, juteltiin ja vaihdeltiin kuulumisia ja perustietoja. Kyllä tämä tuntuu jo melkein frendiporukalta.

Tulevaa palvelusta tai odotuksiaan Hazard ei ole vielä ehtinyt miettiä. Sen aika tulee varmasti vähitellen, kunhan ensimmäinen aamu on päästy kunnialla läpi.


Alokkaiden ohjelmassa on aamupäivällä tulotarkastus ja rokotukset sekä iltapäivällä ase- ja ampumakoulutusta. Käytännössä alokkaat hakevat aseensa ja muuta taisteluvälinemateriaalia sekä opiskelevat varusteidensa ominaisuuksia, turvallista käsittelyä ja huoltoa.

Sotilaskoulutuksessa on ohjelmassa asennon, tervehtimisen, levon, ojennuksen ja ojentautumisen harjoittelua. Keskiviikkona peruskoulutuskausi jatkuu oppitunneilla.

– Tuvilla 1, 2, 3, 4, 5 ja 6! Ohjatuilla aamutoimilla aikaa kuusi minuuttia. Toimikaa!

Alikersantti Gröhn käskyttää, ja alokkaat siirtyvät kohti peseytymistiloja. Suihkusandaaleiden, eli släbäreiden, läpsytys kaikuu vasten lattiaa. Alikersanttien puhe kuuluu käytävillä rauhallisena ja jatkuvana taustahälynä.


Varusmiesjohtajat kertovat omaa pesuvuoroaan odottavien tupien uusille asukkaille, mitä seuraavilla minuuteilla tulee tapahtumaan. Lisäksi he varmistavat, että jokainen löytää oikeat varusteet ja saa ne ylleen.

– Vyön pitäisi olla aina nätisti. Vedät sen joko niin pitkäksi, ja niin monesta lenkistä, kuin pystyt tai sitten käännät sen taaksepäin, eräs alikersantti ohjaa.

Kaartin jääkärirykmentti on keskittynyt aamutoimissa korostamaan varusmiesjohtajien malttia ja asiallista käytöstä. Käytännössä jatkuva huutaminen ja turha käskyttäminen eivät ole enää osa ensimmäistä aamua.

Alokkailla on ollut ennen palveluksen alkua mahdollisuus kysyä tulevaan palvelukseen liittyviä asioita sosiaalisessa mediassa. Facebookissa saapumiserällä on oma ryhmä KAARTJR 1/19, jossa Kaartin jääkärirykmentin varusmiestoimikunnan some-agentit vastaavat varusmiesten kysymyksiin.


Alokkaat 2. jääkärikomppaniasta järjestyvät lopulta ulos. Alikersantti Gröhn on saanut päivän kunnialla käyntiin.

– Hyvin meni. Varmasti se auttoi, että kävimme eilen asioita läpi. Alokkaat osasivat odottaa, mitä tulee tapahtumaan. Yllättävän hyvin kaikki ehtivät aikoihin.

Lue lisää: 12 500 alokasta on tänään herätetty ensimmäiseen kasarmiaamuun – testaa, osaatko sinä inttislangia

Jatkossa varusmiesjohtajat eivät ohjaa jokaista asiaa erikseen. Aamutoimet on tarkoitus saada alokkaiden muistiin ja luonnolliseksi osaksi arkea.

– Alokkaat oppivat tekemään oikeat jutut itsenäisesti heti heräämisen jälkeen. Saamme vielä vähän nopeutta, ettei pyyhkeen taittelemisessa käsivarrelle mene viittä minuuttia, Gröhn summaa.

Ulkona alokkaat kohtaavat sakean lumipyryn ja suuntaavat kohti aamiaista. Aamuja takana: yksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt