Video näyttää hyytävän käänteen säässä – katso kuinka tummansininen kylmyys vyöryy Jäämereltä Suomeen

rac

Julkaistu:

Ensi viikolla säässä nähdään toistaiseksi kylmäävin käänne, Ilmatieteen laitos arvioi.
Alkanut viikko kuluu sään suhteen vaihtelevissa merkeissä: ensin pakastaa, sitten sulaa, sitten taas pakastaa ja sulaa. Lämpötilat vaihtelevat etelässä, lännessä ja maan keskiosassa nollan molemmin puolin.

Lounaassa ja etelärannikolla sade voi tulla räntänä, sisämaassa lähinnä lumena.

– Maanantaiaamun aikana meni yksi sadealue. Huomenna saadaan lunta lisää maan eteläosaan, mutta toisaalta Lapissa ollaan jo silloinkin suht kylmissä lukemissa, noin miinus viidentoista luokassa, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto kertoo Ilta-Sanomille.

Torstaina säässä tapahtuu selkeä käänne kohti sitä, mitä tuleman pitää. Yllä olevasta sääanimaatiosta näkyy, kuinka Suomeen saapuu Pohjoiselta jäämereltä voimakas matalapaineen alue, joka pakastaa koko maan. Perjantain aikana se levittäytyy maan keski- ja itäosaan.
Rautalangasta väännettynä matalapaineen alueella ilmanpaine on maan pinnalla pienimmillään.

– On vähän epävarmaa, ylettyvätkö sateet myös tänne etelään vielä perjantaina, mutta tuulet voimistuvat maa-alueilla ja Lapissa saadaan lunta. Maan pohjoisosissa ja perämerellä tuulet voimistuvat niin, että mittausasemille saattaa rekisteröityä jopa myrskylukemia, Karusto sanoo.

Kun torstai-perjantain matala väistyy, tuulen suunta kääntyy vahvasti pohjoiseen. Sen myötä alkaa pidempiaikainen kylmeneminen koko maassa. Videolla näkyy, kuinka koko Suomi on syvän tummansinisen ilmamassan peitossa.

– Se on sitä kylmintä ilmamassaa mikä pikkuhiljaa valuu matalan perässä.


Karuston mukaan matalan väistymisen jälkeen sää poutaantuu ja muuttuu todella kylmäksi, mutta matalan väistymisen aikataulu on vielä epävarma. Se voi heittää päivällä suuntaa tai toiseen.

Kylmintä on mahdollisesti sunnuntaina, mutta se riippuu pitkälti pilvisyydestä. Pilvisyys vaikuttaa asiaan siksi, että maasta säteilevä lämpö heijastuu pilvistä takaisin. Jos pilviä ei ole, lämpösäteily karkaa avaruuteen.

– Varsinkin maan pohjoisosa on kylmin paikka

Lapin lukemat olisivat –20:n ja –30:n välillä. Etelässäkin alkuviikon yölämpötilat voivat olla välillä –15 - –20. Jos on kovin pilvistä, niin lukema voi olla paljon pienempikin, vaikka –10, Karusto sanoo.

Myös Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) on sitä mieltä, että tammikuun loppuun mennessä on tulossa kunnollista talvisäätä. Keskus ennustaa poikkeamaksi pari astetta tavallista kylmempään suuntaan.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun lopussa päivän alimmat lämpötilat ovat maan eteläosassa parista pakkasasteesta viiteen pakkasasteeseen.

Toinen ääripää on Pohjois-Lappi. Tammikuun lopussa vuorokauden alimmat lämpötilat ovat keskimäärin –20 astetta. Tammikuussa päivä on sen verran lyhyt, että auringon paisteella ei ole niin suurta vaikutusta.

Lauhaa ilmamassaa tulee Suomeen aina Atlantilta, mutta tammikuussa se ei pääse vaikuttamaan, vaan Atlantin virtaus jää lauhduttamaan eteläistä Eurooppaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt