Puhemies Risikko Ylelle: Pysyvä oleskelulupa pitää pystyä purkamaan

Julkaistu:

Lainsäädäntö
Eduskunnan puhemies Paula Risikko ehdottaa tiukennuksia ulkomaalaislakiin.
Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa lauantaina vieraillut eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ehdottaa muutosta ulkomaalaislakiin.

– Meillä pitää olla mahdollisuus purkaa päätös oleskeluluvasta. Jopa pysyviä oleskelulupia pitää pystyä purkamaan, Risikko totesi Ylen haastattelussa.

Ennen viime helmikuussa alkanutta pestiään eduskunnan puhemiehenä Risikko työskenteli sisäministerinä, jonka vastuualueeseen kuului muun muassa maahanmuutto.

Risikon mukaan hädänalaisia on aina autettava myös kansainvälisten sopimusten mukaan, mutta on mahdollisuus, että järjestelmää käytetään väärin.

Risikon mukaan lakiin pitäisi lisätä maininta kansallisesta uhasta.

– Jos henkilö on kansallinen uhka, niin hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan. Nythän pysyvien oleskelulupien purkaminen on hyvin vaikeaa.

Haastattelussa käsiteltiin muun muassa paljon huomiota herättänyttä Oulun raiskaustapausta, jossa uhrina on alle 15-vuotias tyttö.

– Tiedän että tämä on hyvin vaikea aihe. Oulun tapaus on erittäin järkyttävä, varsinkin kun se kohdistuu lapseen. Meillä pitää olla järjestelmä siihen, jolla näitä pystyttäisiin ennalta ehkäisemään. Pitää muistaa, että näistä seuraa rangaistus. Se pitää olla tiedossa myös Suomeen haluavilla, ja kaikki vetovoimatekijät pitää pystyä poistamaan, Risikko totesi.

Turvallisuusaiheet olivat haastattelussa muutenkin paljon esillä. Seuraavissa eduskuntavaaleissa ehdokkaana oleva Risikko pitää yhtenä tärkeimmistä tavoitteistaan turvallisuuden parantamista. Hänen mukaansa maan turvallisuutta pitäisi suunnitella pitkäjänteisesti, ja siihen pitäisi saada selkeä suunnitelma.

Viime vuoden tärkeimmäksi uutiseksi hän nosti tiedustelulain käsittelyn nopeutetussa järjestyksessä.

– Olemme jo nyt myöhässä tiedustelulain suhteen. Olemme muiden maiden varassa, että voimme tiedustella luottamuksellista tietoa, Risikko totesi.

Esimerkkeinä tiedustelulain tarpeesta hän mainitsi muualla Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut sekä Suojelupoliisin kommentit.

Risikon mukaan on myös mahdollista, että jokin ulkovalta pyrkii vaikuttamaan eduskuntavaalien tulokseen.

– Meidän vaalijärjestelmämme, lippuäänestys on aika vanhakantainen, mutta kuitenkin aika turvallinen, Risikko totesi.

– Sitähän emme voi tietää, kuinka paljon vaikutetaan vaalikeskusteluissa, ja miten paljon trollaus lähtee liikkeelle, ja pyritään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin jopa valeuutisilla. Sitä varmasti tulee tapahtumaan, se on ihan selvää. Siinä on tärkeää olla hereillä, eikä uskota kaikkeen mitä luetaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt