Petri, 39, ajoi 80:n alueella 83 km/h, pian luukkuun kolahti poliisin tervehdys – Pasterstein: kamera voisi välähtää jo 1 km/h -ylinopeudesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Petri, 39, ajoi 80:n alueella 83 km/h, pian luukkuun kolahti poliisin tervehdys – Pasterstein: kamera voisi välähtää jo 1 km/h -ylinopeudesta

Poliisihallitus käy keskusteluja, pitäisikö pienistä ylinopeussakoista luopua.

Nopeusvalvontakamera on automaattisen liikennevalvonnan työväline, jolla viranomainen valvoo nopeusrajoitusten noudattamista.

5.1.2019 11:37

Sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu ylinopeuksista ja poliisin lähettämistä huomautuksista sai Jalasjärvellä asuvan Petri Vatilon, 39, kaivamaan pöytälaatikostaan parin vuoden takaisen huomautuksen poliisilta.

Vatilo äimistyi aikanaan, kun hän sai poliisilta kirjeen 3 km/h -ylinopeudesta. Hän oli ajanut Jalasjärveltä Vaasaan päin. Laihialla hän ajoi 80 km/h -aluella 83 kilometrin tuntinopeudella. Pian hän sai muistutuskirjeen ylinopeudestaan.

– Onko 3 km/h:n nopeusylitys sellainen rikos, että siitä tulee lähestyä rötöstelijää. Aivan hullua lähetellä muistutuksia noin pienen ylinopeuden takia, hän pohtii nyt.

Muistutuksella ei ollut mitään seuraamuksia. Poliisi vain kehotti noudattamaan nopeusrajoituksia ja muistutti kuljettajaa, että vähäinen ylinopeus on liikenneturvallisuusriski.

– Onko 3 km/h:n ylinopeus liikenneturvallisuusriski lokakuussa. Ei ole mitenkään liukasta eikä pimeäänkään tuohon aikaan, Varilo ihmettelee.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein sanoo huomautuskirjeestä, että kyseessä on poliisihallituksen linjaus.

Linjauksen mukaan 3–6 km/h:n ylityksistä voidaan kirjoittaa kirjallinen huomautus. Rikesakko tulee 7–20 km/h:n ylityksistä. Sitä suuremmista ylinopeuksista tulee päiväsakko.

– Me tietysti noudatamme poliisihallituksen linjausta. Toki viime vuonna poistettiin 170 000 huomautustapausta.

– Ne ovat pääsääntöisesti näitä kolmen ja neljän kilometrin huomautuksia. Niistä ei lähetetty mitään asiakkaille. Ainoa palaute, minkä he saivat, oli kameran välähdys.

Tieliikennelaki antaa poliisille sellaisen mahdollisuuden, että vähäisistä ylinopeuksista voi jättää kirjallisen huomautuksen kirjoittamatta.

Pasterstein sanoo, että poliisihallituksen kanssa on usein keskusteltu, pitäisikö siirtyä entistä enemmän siihen, ettei kolmen ja neljän kilometrin ylityksistä lähetetä kirjettä.

– Huomautus lähtisi viidestä ja kuudesta. Vai pitäisikö laittaa kamera jo yhdestä kilometristä. Aina kun on ylinopeutta, kamera välähtää. Välähdys olisi signaali silloin autoilijalle.

Pasterstein odottelee uutta tieliikennelakia, joka tulee voimaan kesäkuun alussa 2020. Rikesakkoihin tulee tuolloin lisää porrastuksia.

Pienemmistä, korkeintaan kymmenen kilometrin ylinopeuksista saa sadan euron rikesakon. Nykyisin vastaavasta ylinopeudesta määrätään 140 tai 170 euron rikesakko.

Pasterstein julkaisi torstaina Twitterissä automaattivalvonnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?