Kotimaa

Lumivyöry vei pikkupaikkakunnan opettajan – tämä tiedetään Norjassa kadonneista suomalaisista

rac

Julkaistu:

Yksi kadonneista suomalaismiehistä on erämaaopaslinjan opiskelija. Myös toinen kateissa olevista miehistä opiskeli samalla linjalla kymmenen vuotta sitten. Nyt hän toimi opettajana Varsinais-Suomessa.
Ruotsinkielistä ammatillista koulutusta Suomessa tarjoavan Axxellsin eräopaslinjan pääopettaja Henrik Jern vahvisti perjantai-iltana IS:lle, että yksi Pohjois-Norjassa kadonneista suomalaismiehistä on erämaaopaslinjan opiskelija. Myös toinen kateissa olevista miehistä on opiston entinen opiskelija.

– Nykyinen opiskelija on kotoisin Vaasasta ja on syntynyt vuonna 1989. Toinen, vuonna 1982 syntynyt mies oli meidän opiskelija kymmenen vuotta sitten. Hän on kotoisin Pietarsaaren seudulta, kertoi puhelimitse tavoitettu Jern.

Nykyisin mies asui pienellä paikkakunnalla Turun lähistöllä, jossa hän toimi aineenopettajana paikallisessa peruskoulussa. Suruviesti tavoitti myös koulun, joka tiedotti asiasta sosiaalisessa mediassa.

– Näin on, valitettavasti. Onhan se iso ja kamala tapaus. Emme tiedä paljoa muuta kuin sen, että hän on kateissa ja ollut mahdollisesti lumivyöryssä, koulun rehtori sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mies opetti koulussa biologiaa, maantietoa, kemiaa ja fysiikkaa luokka-asteiden 7–9 oppilaille. Koululle on tänä iltana järjestetty mahdollisuus keskusteluapuun, rehtori kertoo.
– Koulun kriisiryhmä, oma henkilökunta on siellä paikalla. En tiedä kuinka moni on siellä käynyt, mutta moni on lukenut asiasta, kun ilmoitimme siitä Wilman kautta.

Rehtori kertoo toivovansa, että sää sallii kadonneiden etsinnät, sillä toistaiseksi se on ollut huono. Hänen mukaansa tapaus koskettaa ja huolettaa monia, sillä sekä koulu että kunta ovat pieniä.

– Kaikki tuntevat täällä toisensa jollakin tavalla, hän sanoo.

Henrik Jernin mukaan kaikki kolme kateissa olevaa suomalaismiestä ovat suomenruotsalaisia ja lähtöisin Pohjanmaalta. Axxellsin entisiä opiskelijoita Jern kuvaili korkeasti koulutetuiksi. IS:n tietojen mukaan toinen työskenteli asiantuntijatehtävissä suuressa konepajayrityksessä.

– Kun he tulivat meille, heillä oli jo korkeakouluopintoja takana, sanoi Jern, jonka mukaan miesten aiemmat ammatit eivät liittyneet eräoppaiden tehtäviin.

Jernin mukaan Axxellsin nykyinen opiskelija oli hyvin perillä off piste -hiihdosta ja oli käynyt aiheeseen liittyviä kursseja.

– Hänellä kyllä pitäisi olla hallussa riskit ja se, miten ne voi huomioida sekä aika paljon kokemusta ja tietoa, hän arvioi.
Hufvudstadsbladet kertoi jo aiemmin, että kateissa oleva seurue oli osallistunut ennen turmaa opiskelijayhdistyksen Pohjois-Norjassa järjestämälle jääkiipeilykurssille.

Jernin tietojen mukaan viiden hengen seurue lähti hiihtoreissulle kotimatkalla. Viides seurueeseen kuulunut henkilö hälytti apua, kun neljä muuta katosi keskiviikkona iltapäivällä.
– Keskiviikkoiltana sain tiedon, että kaksi tai kolme meidän opiskelijoista on ollut mukana ja on mahdollisesti kateissa. On todella ikävää, että tällaista tapahtuu, Jern kertoi perjantaina, mutta muistutti, että off piste -hiihdossa riskejä ei voi aina välttää sataprosenttisesti.

– Siinä on aina riskinsä ja tuollaista voi tapahtua. Yritetään opetella, missä voi turvallisesti tehdä tällaisia retkiä, mutta sitä ei ole aina helppoa päätellä. Se on aina riskilaji, jos mennään jyrkissä rinteissä.

Tromssan poliisi ilmoitti perjantai-iltana Twitterissä, että kateissa olevien etsinnät on jouduttu keskeyttämään vaikeiden sääolosuhteiden takia. Heidän ei uskota selviytyneen lumivyörystä hengissä. Poliisin mukaan etsintöjä pyritään jatkamaan maanantaiaamuna.