Kotimaa

Anna-Maija, 55, antoi kasvot köyhyydelle astuessaan Ylen lähetykseen toukokuussa – näin hänellä menee nyt

Julkaistu:

– Mihin on kadonnut maailmasta kaikki inhimillisyys, Anna-Maija Tikkanen kysyy.
Anna-Maija Tikkasta itkettää hieman. Edellisenä yönä hän heräsi kipuihin kolme kertaa, vaikka särkylääkkeitä kuluu maksimimäärä. Aamulla hän nousi laittamaan tyttärelleen aamupalaa ja lähettämään tämän kouluun.

Sen jälkeen hän alkoi taas pohtia, mitä tehdä viimeisimmälle Kelasta tulleelle kirjeelle, jossa vaikuttaisi olevan virhe. Viime aikoina terveys on ollut sen verran huonossa jamassa, että hän ei välttämättä poistuisi kotoaan tänäänkään, mutta koulussa on tilaisuus josta hän ei voi eikä halua olla poissa.

Monisairas ja toimeentulotuella elävä Anna-Maija Tikkanen, 55, antoi toukokuussa kasvot suomalaiselle köyhyydelle, kun hän kohtasi Ylen tv-lähetyksessä kansanedustaja Susanna Kosken. Monen sympatiat olivat viimeksi vuonna 2010 töissä olleen Tikkasen puolella, sillä Koski ei vaikuttanut ymmärtävän naisen vaikeuksia ollenkaan.

– Kaikilla meillä on kuule omat rajoitteemme, totesi Koski hämmentyneelle Tikkaselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tikkasen elämässä on tapahtunut muutoksia kevään jälkeen, mutta ei välttämättä parempaan.

Naisen ääni on tuskainen. Lääkkeiden takia ajatus ei aina kulje ihan kirkkaasti, mutta siitä huolimatta lähes kaikki aika ja olemassa oleva energia pitää hänen mukaansa käyttää erilaisten lappujen täyttämiseen, asioiden hakemiseen, oikomiseen ja joissain tapauksissa myös riitelyyn.Tikkaselta uudistus, jossa tukien maksatus on keskitetty Kelaan, saa kitkerää palautetta. Hänen mukaansa toimeentulotukipäätökset vaihtelevat virkailijasta riippuen ja kaikki on muuttunut entistä epävarmemmaksi ja arvaamattomammaksi.

– Ennen kaupungin sosiaalitoimessa oli yksi henkilö, joka tiesi minun tilanteeni ja tiesi miten on tehty aiemmin.

– Kun sanotaan, että nyt se on Kela, ei se niin mene. Se on Kela, sitten aikuissosiaalityö, sitten lastensuojelu, diakoni ja lopulta leipäjono.

Viimeisestäkin Tikkasella on paljon kokemusta. Mausteallergiselle sekin on tosin mahdollinen murheen paikka.

– Usein on tilanne, että voin saada sieltä yhden leivän ja yhden salaatin. Kerran kun sattui olemaan useampi paketti maustamatonta lihaa, pyysin, että saisinko nyt tämän kerran useamman. Suostuivat, mutta sillä ehdolla etten tulisi sitten moneen viikkoon takaisin.


Pitkään työkyvyttömyyskorvauksista vääntänyt Tikkanen on nyt osa-aikatyökyvyttömyyseläkkeellä, mutta tämä ei mennyt mitenkään sujuvasti. Kun ennakkopäätös eläkkeestä tuli, Kela katkaisi välittömästi toimeentulotuen – samalla katkesi maksusitoumus apteekkiin, jonka lääkkeet ovat elintärkeitä Tikkaselle.

Kun yhtään ylimääräistä rahaa ei ole, positiivisiksikin tarkoitetut asiat voivat kääntyä äkkiä ongelmiksi. Tikkanen pääsi aiemmin tänä vuonna viikoksi kuntoutukseen, mutta paikkaan ei päässyt julkisilla kulkuneuvoilla sopivaan aikaan. Tikkanen joutui lähtemään jo edellisenä iltana ja päätyi maksamaan ilmaiseksi tarkoitetun kuntoutuksen matkoista yhteensä yli 100 euroa – rahoja joita hänellä ei olisi.

 

Vaikka olisi joitain hyviä ajatuksia, tuntuu, että kaikilta tulee nykyään esiin lopulta taustaideologia, miten jokainen on oman onnensa seppä.

Yksi pieni ilon aihe on tietokone, jonka Tikkanen sai keväällä tv-ohjelman jälkeen. Käytettyjä laitteita tarjosi itse asiassa niin moni taho, että Tikkanen pystyi ohjaamaan osan samanlaisessa pulassa olleille tuttavilleen. Nyt asioiden hoito ja yhteydenpito onnistuu paremmin.

Toinen on samassa taloyhtiössä sijaitseva uusi, pienempi ja halvempi koti, johon Tikkanen muutti syksyn alussa. Liikkuminen pohjakerroksen asuntoon ja ulos on aavistuksen helpompaa, jalat eivät kestäneet enää portaiden kiipeämistä.

Muutto on kuitenkin edelleen keskeneräinen, sillä firma jätti osan laatikoista purkamatta ja Tikkanen ei siihen itse pysty.

Osittain Tikkasen terveyden takia tytär asuu nyt vuoroviikot isänsä luona. Tästä seurasi kuitenkin Tikkaselle yllättävä taloudellinen romahdus, sillä vähäisetkin tuet putosivat 170 eurolla sen vuoksi.

– Ei ne menot siitä pienene. Ruokaa kuluu noina viikkoina vähän vähemmän ja pyykkiä, mutta ihan samat tavarat pitää silti hankkia.

Tästä Tikkanen kiistelee parhaillaankin Kelan kanssa, sillä varsinaista lakia asiasta ei ole, ainoastaan käytäntö. Kela palautti oikaisuvaatimuksen jälkeen alkuvuonna leikatut etuudet, mutta jatkosta ei ole varmuutta. Nyt asia on Tikkasen mukaan Kelan pohdinnassa, mutta mitään aikarajaa ei ole annettu.


Tikkanen on miettinyt kevään jälkeen aiempaa enemmän politiikkaa ja äänestämisen tärkeyttä. Vastaavaan kohtaamiseen hänellä ei kuitenkaan ole enää haluja.

– Vaikka olisi joitain hyviä ajatuksia, tuntuu, että kaikilta tulee nykyään esiin lopulta taustaideologia, miten jokainen on oman onnensa seppä. Mihin on kadonnut maailmasta kaikki inhimillisyys? Ne jotka pärjäävät, niistä pidetään huolta.

Tikkanen toivoo edelleen, että Suomessa siirryttäisiin perustuloon.

– Minulla on tuttuja jotka ovat olleet kokeilussa mukana ja sanovat, että se on ollut erittäin hyvä ja sen avulla pystyy oikeasti miettimään ja tekemään suunnitelmia elämässään. Pelkään kuitenkin, että kokeilu lopetetaan ja hyvät tulokset haudataan johonkin.

Mistä kyse?

Anna-Maija Tikkanen keskusteli syksyllä 2017 sekä toukokuussa 2018 Ylen Kuplat-lähetyksessä työttömyydestä kansanedustaja Susanna Kosken kanssa.

Monisairas, lääkärin työkyvyttömäksi toteama Tikkanen haastoi tuloksetta Kosken kokeilemaan elämää toimeentulotuella.

Kohtaaminen aiheutti vilkasta keskustelua katsojissa ja suututti monia.