”TeknoJeesus muutti bitcoinit piriksi” – poliisi yllätti kotoaan 18-vuotiaan, jota epäillään yhdeksi netin ahkerimmista huumekauppiasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”TeknoJeesus muutti bitcoinit piriksi” – poliisi yllätti kotoaan 18-vuotiaan, jota epäillään yhdeksi netin ahkerimmista huumekauppiasta

Julkaistu: 4.1.2019 9:40, Päivitetty 4.1.2019 10:25

Poliisin mukaan huumeita myytiin Tor-verkossa vähintään 160 000 euron arvosta.

Yhteensä kahdeksan eri henkilöä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta tai avunannosta siihen.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan vangittuna on ollut yhteensä neljä henkilöä, joista kolme on edelleen vangittuna. Pääepäiltyinä rikoskokonaisuudessa ovat 18- ja 21-vuotiaat miehet.

Miehet on kuulusteltu esitutkinnan aikana.

– Miehistä nuoremman eli 18-vuotiaan epäillään käyttäneen Tor-verkossa nimimerkkiä ”TeknoJeesus”. Se on viranomaisvalvonnan perusteella ollut yksi aktiivisimmista huumausaineiden myyjistä Tor-verkon huumausaineiden myyntiin erikoistuneilla sivustoilla eli niin sanotuilla kauppapaikoilla, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

18-vuotiaan epäillään saaneen nimimerkin käyttöönsä vasta heinäkuussa 2018, vaikka kyseinen nimimerkki oli ollut aktiivinen jo alkaen vuodesta 2017.

Poliisin isku asuntoon paljasti hämärät bisnekset

Suurin osa huumausaineista takavarikoitiin 18-vuotiaan pääepäillyn asunnosta ja pienempiä määriä muiden epäiltyjen hallusta.

Takavarikoitua amfetamiinia.

18-vuotias jäi kiinni, kun poliisi suoritti elokuussa 2018 iskun hänen asuntoonsa, josta takavarikoitiin erittäin suuria määriä muun muassa amfetamiinia, ekstaasia, mdma:ta (metyleenidioksimetamfetamiini) ja kokaiinia.

Asunnosta takavarikoitiin myös 77 kappaletta valmiiksi pakattuja, osoitetarroilla varustettua kirjekuoria, joissa kaikissa oli sisällä huumausaineita. Kirjeiden vastaanottajien osoitteita oli joka puolelta Suomea, kaukaisimmillaan Lapista asti.

Lisäksi asunnosta takavarikoitiin yksi käsiase sekä noin 22 000 euroa käteistä rahaa.

18-vuotias otettiin kiinni ja vangittiin, minkä jälkeen 21-vuotiaan miehen epäillään jatkaneen huumausaineiden myyntitoimintaa yhdessä muiden henkilöiden kanssa.

Viimeiset epäillyt henkilöt otettiin kiinni marraskuun alussa 2018.

Takavarikoitua käteistä rahaa.

Huumekaupassa käytettiin Bitcoin-valuuttaa

Poliisin mukaan huumausainekaupassa maksuvälineenä toimi pääasiassa virtuaalivaluuttaa Bitcoin. Lisäksi kaupoissa käytettiin käteistä rahaa.

Poliisi löysi esitutkinnan aikana epäiltyjen käytössä olleita Bitcoin-lompakoita, joiden kautta oli vuoden 2018 aikana kulkenut valuuttaa yhteensä yli 110 000 euron arvosta.

Suurin osa Bitcoineista oli tullut Tor-verkon huumausaineiden myyntisivustojen kautta ja osa valuutasta oli kiertänyt sinne uudelleen eli sijoitettu uusiin huumausaine-eriin.

– Huumausaineita epäillään toimitetun ostajille pääasiassa postittamalla ja toimittamalla maastokätköihin. Jonkin verran huumausaineita on luovutettu ostajille myös tapaamisten yhteydessä niin sanotusti kädestä käteen, Jämsä kertoo.

Asian esitutkinta valmistui tällä viikolla ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

”Olen päättänyt pitää pienen loman vielä, kun on hyviä kelejä”

Poliisi julkaisi kuvakaappauksia ”TeknoJeesuksen” Tor-verkon sivuilta.

– Vuonna 28 AD Jeesus muutti veden viiniksi. Vuonna 2017 AD TeknoJeesus muutti Bitcoinit piriksi, sivulla kerrotaan.

Epäilty kertoi sivuilla, että kaupankäynti onnistuu maanantaista torstaihin. Kuvista käy myös muun muassa ilmi, että epäilty kertoi maastokätkön kuuluvan yli 1 000 euron arvoisten tilausten hintaan. Lisäksi kuvista selviää huumeista pyydettyjä hintoja.

Ilmeisesti viime kesän helteet saivat ”TeknoJeesuksenkin” lomatuulelle.

– Olen päättänyt pitää pienen loman vielä, kun on hyviä kelejä. Palaan näillä näkymin muutaman viikon päästä takaisin sorvin ääreen uudella energialla, ”TeknoJeesuksen” sivuilla kirjoitettiin 7. elokuuta.

TeknoJeesus ilmoitti pitävänsä hieman lomaa elokuussa.

Useita takavarikoita – huumausaineita ehdittiin myydä 160 000 euron edestä

Yhteensä poliisi on takavarikoinut esitutkinnan aikana yli neljä kilogrammaa amfetamiinia, noin 3 000 kappaletta ekstaaseja, noin 1,3 kilogrammaa mdma:ta, noin 60 grammaa kokaiinia, 80 grammaa metamfetamiinia ja lisäksi pieniä määriä kannabista, ketamiinia ja lsd:tä.

Takavarikoitua mdma-huumetta.

Lisäksi poliisi on takavarikoinut amfetamiinia, kokaiinia ja ekstaasia kolmesta eri maastokätköstä, jotka löydettiin esitutkinnan aikana.

Esitutkinnan mukaan huumausaineita oli takavarikoitujen aineiden lisäksi ehditty myydä vähintään 160 000 euron arvosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?