Kotimaa

Jopa 14-metrisiä aaltoja! Tältä ennätyksellinen aallokko näyttäisi Viking Gracen kyljessä

Julkaistu:

Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Erikoistutkija Heidi Pettersson Ilmatieteen laitokselta kertoo, mistä on kyse.
Aapeli-myrsky nostattaa aallokkoa rajusti. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

– Lähes kahdeksan metrin mitattu korkeus on hyvin harvinainen. Tämä 7,9 metriä vastaa siis aaltojen korkeimman kolmanneksen keskiarvoa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuossa aallokossa korkein yksittäinen aalto on voinut olla jopa 14 metriä korkea, erikoistutkija Heidi Pettersson Ilmatieteen laitokselta kertoo Ilta-Sanomille.

Pettersson on aaltotutkija. Hän kertoo, että Itämerellä on ollut joitakin korkeampia mitattuja lukemia.

– Varsinaisen Itämeren pohjoisosassa on aikaisemmin mitattu 8,2 metrin merkitsevä aallonkorkeus. Aaltopoijut mittaavat ankkurointipaikkansa aallokkoa. Ne joudutaan myös nostamaan pois ennen merialueen jäätymistä joten kaikki kovat aallokkotilanteet eivät välttämättä rekisteröidy. Aaltomallitulosten mukaan varsinaisella Itämerellä voi kehittyä jopa 9.5-10 metrin aallokkoa. Mallitulosten mukaan Selkämerellä 8-8,5 metrin merkitsevä aallonkorkeus on mahdollinen, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millainen aallokko olisi normaalitilanteessa jo korkea merellä liikkujan mielestä?

– Se, miten korkea aallokko pitää ottaa huomioon, riippuu tietysti siitä minkä kokoisella aluksella on liikkeellä. Viiden metrin pituisella veneellä liikkuessa 80 cm merkitsevä aallonkorkeus on jo korkeaa. Toinen laivan liikkeisiin vaikuttava tekijä on aallonpituus. Jyrkässä aallokossa laivan liikkeet ovat rajummat kuin loivemmassa aallokossa. Itämerellä pisimmät aallonpituudet ovat 200 metrin luokkaa, Pettersson sanoo.

Alla olevassa animaatiossa näkyy miten ennätysaallot nousevat Viking Grace -aluksen kylkeä vasten.
Korkeimmat Itämerellä mitatut aallot

Tuulen kehittämää aallokkoa on mitattu Suomea ympäröivillä merialueilla 1970-luvulta lähtien. Ensin mittauksen hoiti Merentutkimuslaitos ja nykyisin siitä vastaa Ilmatieteen laitos.

Katso alla olevalta videolta, miltä Aapeli-myrskyn tyrskyt näyttivät M/S Mariellalta katsottuna.


Varsinainen Itämeri on aallokko-oloiltaan Itämeren vaikeimpia. Joulukuun 22. vuonna 2004 varsinaisen Itämeren pohjoisosassa merkitsevä aallonkorkeus kasvoi Rafael-myrskyn aikana 8,2 metriin.

Arvio korkeimmasta yksittäisestä aallosta oli tällöin noin 14 metriä. Tammikuun 12. päivä 2017 sivuttiin samaa ennätystä eli kahdeksaa metriä Toini-myrskyssä.

Aiempi ennätys mittauspaikalla oli 7,4 metriä, joka mitattiin joulukuussa 1999 kahdesti, sekä 6. että 18. päivä. Gudrun-myrskyn aikaan 9.1.2005 merkitsevä aallonkorkeus oli 7,2 metriä.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt