Väärin perustein raiskauksesta tuomittu kertoo, kuinka elämä muuttui painajaiseksi – ”Minulle on sanottu, ettei rikollista voida auttaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Väärin perustein raiskauksesta tuomittu kertoo, kuinka elämä muuttui painajaiseksi – ”Minulle on sanottu, ettei rikollista voida auttaa”

Korkein oikeus purki joulukuussa väärin perustein raiskauksesta tuomitun miehen tuomion.

Ilta-Sanomat kertoi tapauksesta toukokuussa 2018.­

2.1.2019 7:00

13. joulukuuta korkein oikeus teki jotakin harvinaista: se purki hovioikeudessa vuonna 2012 lainvoiman saaneen raiskaustuomion. Tuomittu, tuolloin alle 30-vuotias mies sai 1,5 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen raiskauksesta ja laittomasta uhkauksesta.

Hovioikeuden lainvoimaisesta tuomiosta ehti kulua lähes viisi vuotta. Raiskauksen kohteena ollut nainen otti yhteyttä mieheen ja poliisin. Hän kertoi viranomaisille, ettei mies ollut tehnyt rikoksia.

Ensimmäisenä miehen kokemuksista kertoi Helsingin Sanomat.

Nainen sai toukokuussa käräjäoikeudelta tuomion väärästä ilmiannosta. Rangaistukseksi oikeus määräsi puolitoista vuotta ehdollista vankeutta ja 50 tuntia yhdyskuntapalvelua. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan miehelle 11 500 euron suuruiset korvaukset.

Mies kertoo Ilta-Sanomille, ettei tuomion purkaminen ole korjannut sitä kärsimystä, jota väärä raiskaustuomio toi mukanaan.

– Ei se vaikuttanut elämäntilanteeseen yhtään mitenkään. Tästä tuli niin paljon ongelmia ja stressiä. Yhtään mitään ei ole korjattu, mies sanoo.

Väärään tuomioon johtanut rikosprosessi alkoi helmikuussa 2010, jolloin mies kutsuttiin poliisikuulusteluun. Kun tuomio tuli, mies kertoo, että hänen ystävänsä, perheensä ja sukulaisensa hylkäsivät hänet. Hän kertoo menettäneensä työnsä, jääneensä velkaa ja joutuneensa myymään autonsa.

Istuttuaan vankilatuomiota yhdeksän kuukautta hän pääsi vapaaksi, mutta oli täysin tyhjän päällä. Hän olisi mielestään tarvinnut psykologista apua ja kertoo muun muassa yrittäneensä itsemurhaa.

Tilanne on edelleen vaikea. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston kanssa on ongelmia. Tuomion takia mies, Irakin kurdi, ei pystynyt hakemaan Suomen kansalaisuutta, eikä hänelle ole vieläkään myönnetty pysyvää oleskelulupaa.

– Minulle on sanottu, ettei rikollista voida auttaa.

Lisäksi mies kertoo pelkäävänsä henkensä puolesta. Hänen mukaansa Suomessa on paljon ulkomaalaisia vihaavia ihmisiä, jotka ovat googlanneet hänen nimensä ja pitävät häntä raiskaajana, vaikka tuomio oli väärä.

Mies ei osaa sanoa, voisiko elämä näyttää tulevaisuudessa paremmalta. Rikosasian vuoksi hänellä meni melkein vuosikymmen hukkaan, koko nuoruus, hän sanoo.

– Olen nykyään 35-vuotias enkä enää nuori. Asia on selvinnyt puolentoista vuoden aikana, mutta se ei tosiaan vaikuttanut yhtään mihinkään. Haluaisin, että voisin aloittaa elämäni alusta. Kukapa ei haluaisi elää normaalia elämää, mies sanoo.

Tällä hetkellä mies on osa-aikaisessa työsuhteessa ja naimisissa afgaaninaisen kanssa. Vaimon sukulaiset eivät tiedä miehen saamasta tuomiosta saati sen purkamisesta.

– Kurdin kanssa minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta mennä naimisiin. Kukaan suomalainen taas ei usko vaan kauhistuu, kun kirjoittaa nimeni Googleen.

Miehellä on vaimonsa kanssa pieni vauva.

– Toivon, että hänen elämänsä menee paremmin kuin minun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?