Kotimaa

Ajokortti ei enää kelpaa kaikkialla henkilöllisyys­todistuksena – neljä kysymystä laki­muutoksesta

Julkaistu:

Ajokortti ei kelpaa enää 2019 samalla tavalla henkilöllisyystodistuksena kuin aiemmin.
Ajokortin käyttöön henkilöllisyyden tunnistamisessa tulee ratkaiseva heikennys vuoden 2019 alusta, kertoo Viestintävirasto. Syynä on lakimuutos.
Henkilöllisyyden tunnistusvälineitä tarjoavien pankkien ja teleyritysten on tästä lähin edellytettävä, että henkilöllä on esittää voimassa oleva passi tai henkilökortti.

Ajokorttia näyttämällä ei voi enää esimerkiksi uusia verkkopankkitunnuksia kuten vielä viime vuonna oli monin paikoin käytäntönä.

Kuluttajille tarjottavia vahvoja sähköisiä tunnistusvälineitä ovat pankkien verkkopankkitunnukset, teleyritysten mobiilivarmenteet ja henkilökortin kansalaisvarmenne.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten tämä toimii käytännössä? IS kokosi vastaukset neljään tärkeään kysymykseen.

1. Ajokortti on ainoa henkilöllisyystodistukseni. Minulla ei ole voimassa olevaa passia tai henkilökorttia. Miten saan uuden henkilökortin tai passin?

Poliisi pystyy tarvittaessa tunnistamaan passin tai henkilökortin hakijan lupapalvelupisteessä ilman voimassaolevaa passia tai henkilökorttia, kerrotaan Poliisin verkkosivuilla. Jos ei ole ennestään kumpaakaan, poliisin lupapalvelupisteeseen otetaan mukaan esimerkiksi ajokortti ja muita asiakirjoja, joita voidaan käyttää apuna tunnistuksessa.

Tunnistamiseen saattaa mennä aikaa.

Sähköisessä asioinnissa hakemuksen tekijä tunnistetaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin kansalaisvarmenteella.

2. Voinko saada pankin verkkopalvelutunnukset ajokortilla?

1.1.2019 alkaen ajokorttia ei enää hyväksytä henkilöllisyysasiakirjaksi pankin uudella asiakkaalla, tai kun olemassa oleva asiakas hakee e-tunnistetta.

Henkilöllisyyden tunnistaminen on hoidettava poliisin kanssa, esimerkiksi hankkimalla passin tai henkilökortin.

3. Riittääkö ajokortti henkilöllisyystodistuksena, kun asioin Postissa?

Kelpaa edelleen, kertoo Posti sivuillaan. Kopio henkilötodistuksesta ei kelpaa, kuten ei myöskään oleskelulupa. Mikäli sukunimi on vaihtunut, eikä uutta nimeä ole vielä ajokortissa, muukin tunnistus onnistuu. On esitettävä henkilöllisyystodistuksen lisäksi virkatodistus nimenmuutoksesta tai uudella nimellä oleva kuvaton KELA-kortti, johon henkilötunnusta voidaan verrata.

4. Voinko todistaa ikäni Alkossa edelleen ajokortilla?

– Kyllä voi edelleen todistaa, vahvistaa Alkon viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho.

Ota kantaa

Omistatko henkilökortin?

Kyllä 14% En 86%
Ääniä yhteensä 39150

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt