Presidentti Niinistö otti kantaa muutto­liikkeeseen: ”Jotkut meiltä turvaa saaneet ovat itse luoneet tänne turvattomuutta”

Presidentti Sauli Niinistö tuomitsi uuden­vuoden­puheessaan natsiliput ja otti kantaa pakolais­kiintiön kasvattamisen puolesta.

1.1.2019 12:29

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti tiistaina perinteisessä uudenvuodenpuheessaan kantaa maahanmuuttoon ja muuttoliikkeeseen, joka on hänen mukaansa viime vuosina eniten Eurooppaa jakanut ilmiö.

Lue tasavallan presidentin koko uudenvuodenpuhe sanasta sanaan tästä.

Niinistön mukaan muuttoliike ei ole loppumassa, minkä vuoksi sitä tulisi kyetä tulevaisuudessa hallitsemaan nykyistä paremmin.

– Se on jakanut mielipiteitä niin maiden välillä kuin niiden sisällä. Muuttoliike ei ole maailmasta poistumassa – päinvastoin, paine siihen kasvaa. Siksi sitä on kyettävä paremmin hallitsemaan, olipa kyse työperäisestä maahanmuutosta, pakolaisuudesta tai turvapaikan hakemisesta, hän sanoi.

Niinistö muistutti, että kansainväliset sopimuksen myös velvoittavat Suomea auttamaan hädänalaisia.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistutti, että turvapaikkajärjestelmäämme voidaan myös käyttää hyväksi. Suomella onkin hänen mukaansa oikeus edellyttää turvaa saavilta yhteiskuntaamme sopeutumista ja sen sääntöjen noudattamista.

Viimeisen kuukauden aikana julkisuudessa on puhuttanut Oulun seksuaalirikosten vyyhti.

Oulun poliisilaitos tutkii viittä alaikäiseen tyttöön kohdistunutta törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta.

Aiemmin Oulun poliisilaitos on tiedottanut yhdestä laajemmasta kokonaisuudesta, jossa rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Muitakin seksuaalirikoksia epäillään tapahtuneen.

– Mutta kuten meilläkin on koettu, jättää järjestelmä mahdollisuuden hyväksikäyttöön myös muista syistä maahan pyrkiville. Lisäksi olemme nähneet, kuinka jotkut meiltä turvaa hakeneet, ja saaneetkin, ovat itse luoneet tänne turvattomuutta epäinhimillisin teoin. Se on kestämätön tilanne.

– Täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla. Lakiemme ja arvojemme vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa, jopa vihaa.

Niinistö otti kantaa myös pakolaiskiintiön kasvattamisen puolesta, mikäli EU:n yhteinen turvapaikkajärjestelmä saadaan uudistettua. Hänen mukaansa ei pidä myöskään unohtaa, että Suomi tarvitsee maahanmuuttoa.

– Jos hallinnassa onnistutaan, monet maat, varmasti myös Suomi, olisivat valmiita nostamaan kiintiöpakolaisten määrää. He ovat hädänalaisia.

Niinistö otti puheessaan kantaa myös ääriliikkeiden nousuun.

Suomen itsenäisyyspäivänä uusnatsien Kohti vapautta! -marssi oli edennyt Helsingin Kaisaniemen puistosta Pitkänsillan yli, kun poliisi poisti kulkueesta avoimesti liehuneet natsiliput.

Ranskassa keltaliivien protestit aiheuttivat sekasortoa ympäri maata.

– Muutoksen keskellä näkyy huolestuttavia merkkejä myös vaarallisista ääriliikkeistä. Keltaisten liivien suojaan piiloutuneet anarkistit ja avoimesti natsitunnuksin marssivat vievät ajatukset viime vuosisadan julmuuksiin ja raakuuksiin. Demokratiassa ei niille ole sijaa, Niinistö sanoi.

– Kulunut vuoden 1918 tapahtumien muistovuosi antoi ajattelemisen aihetta. Kun viha ottaa vallan, tavallinen ihminen voi päätyä julmiin tekoihin, joita hän ei aiemmin edes voinut kuvitella tekevänsä. Mutta vihanpidosta on myös tie yhteiseen tulevaisuuteen. Se aukeni meillä sitä mukaa, kun luottamus demokratiaan lisääntyi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?