Puhurit lähestyvät: Ensimmäiset pelastuslaitokset antoivat suosituksensa olla ampumatta ilotulitteita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puhurit lähestyvät: Ensimmäiset pelastuslaitokset antoivat suosituksensa olla ampumatta ilotulitteita

Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset suosittelevat rakettien ampumatta jättämistä.

31.12.2018 11:27

Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset suosittelevat vahvasti, ettei talvimyrskyssä ammuta ilotulitteita. Suositus koskee koko Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon aluetta.

Suositus perustuu Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen, jonka mukaan vuodenvaihteessa on luvassa on runsaita lumisateita ja voimakasta etelätuulta.

Katso yllä olevalta videolta Forecan sääennuste maanantaille.

Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos varoittaa, että voimakas tuuli voi ohjata ilotulitteet väärään suuntaan. Puuskainen tuuli voi myös kaataa huonosti tuettuja ilotulitteita.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos puolestaan kehottaa ottamaan vakavasti huomioon tuulen suunnan sekä sen poikkeuksellisen suuren voimakkuuden. Ilotulittamisessa turvallisena tuulirajana pidetään 14:ää metriä sekunnissa.

Helsingin pelastuslaitokselta kerrottiin varhain aamulla STT:lle, että ainakaan toistaiseksi päätöstä rakettikiellosta ei ole tehty. Helsingin pelastuslaitos myös twiittasi kahdeksan aikaan aamulla, että pelastuslaitos seuraa vielä sään kehittymistä ja palaa mahdollisiin rajoituksiin myöhemmin.

Lue lisää: Myrsky lähestyy Suomea – ilmatieteen laitos varoittaa meriliikennettä

Lännessä puuskat hellittävät puoleenyöhön mennessä

Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskainen tuuli voimistuu illalla lännestä alkaen ja sateet alkavat iltapäivästä tai alkuillasta. Päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että voimakkaita puuskia on luvassa illaksi etenkin Oulu–Tampere–Hanko-linjan itäpuolella. Varsinkin Uudellamaalla puuskat voivat olla voimakkaita, mutta myös Jyväskylä–Kuopio-akselilla tuulet voivat hetkellisesti puhaltaa lähemmäs 20 metriä sekunnissa.

Lännessä on luvassa puuskatuulta alkuillasta, mutta tämän hetken ennusteen mukaan puuskittainen tuuli hellittää puoleenyöhön mennessä. Lapissa tuulet ovat heikkoja, mutta Oulussa etelätuuli puhaltaa jo voimakkaammin.

Lumi- ja räntäsateet muuttavat ajokelin huonoksi

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä lumi- ja räntäsateiden takia lähes koko maassa. Ilmatieteen laitoksen antama varoitus huonosta ajokelistä koskee koko maata lukuun ottamatta Pohjois- ja Etelä-Savoa, Pohjois- ja Etelä-Karjalaa sekä Kymenlaaksoa. Etenkin Varsinais-Suomessa sateet voivat tulla vetenä tai räntänä.

Myös merialueille on annettu tuulivaroituksia. Selkämeren pohjoisosassa, Merenkurkussa ja Perämerellä myrskytuuli voi puhaltaa jopa 21 metriä sekunnissa iltapäivästä alkaen.

– Vielä tänään tuuli on kuitenkin vielä aika puuskittaista, ja se voi hetkellisesti yltyä myrskylukemiin, Tuovinen sanoo.

Voimakas tuuli voi aiheuttaa vaikeuksia ja vaaratilanteita meriliikenteelle, Ilmatieteen laitos varoittaa. Suomenlahden itä- ja länsiosissa sekä Pohjois-Itämeren itä- ja länsiosissa tuulen voimakkuus voi olla 17 metriä sekunnissa.

”Irtaimisto talteen pihoilta”

Kovempi myräkkä on luvassa huomenna uudenvuodenpäivänä, kun tuuli kääntyy pohjoiseen. Aamusta tuulet voivat olla koko maassa vielä heikkoja, mutta iltapäivän kuluessa tuuli alkaa voimistua Pohjanlahdella, ja se voimistuu aina yöhön asti.

– Yöllä ja keskiviikon puolella aamuyöstä tuulet ovat voimakkaimmillaan, Tuovinen sanoo.

Tuovisen mukaan tuuli on voimakasta etenkin lännessä, ja tuulet voivat yltyä jopa 25 metriin sekunnissa. Tuulivahingot ja esimerkiksi sähkökatkot ovat mahdollisia.

– Routa voi pitää puiden juuria jonkin verran maassa kiinni. Pitkäkestoinen voimakas tuuli, jota länsirannikolle on nyt ennustettu, voi aiheuttaa vaurioita esimerkiksi kattorakenteisiin. Pihoilla oleva irtaimisto olisi hyvä nostaa sisätiloihin tai varastoon, Tuovinen varoittaa.

Huomiselle tuulivaroituksia on annettu laajalti maan länsi- ja eteläosissa, mutta esimerkiksi maan eteläosissa tuuli on lähinnä puuskaista eikä tuulet puhalla yhtä voimakkaasti kuin läntisillä maa-alueilla.

– Tuulet alkavat hellittää vasta keskiviikkoiltapäivänä, merellä kuitenkin ehkä jo aamusta, Tuovinen kertoo.

Tiistaiksi koko maahan on annettu lumipyryjen ja lumi- tai räntäsateiden takia varoitus huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä.

Otitko hienon myrskykuvan tai vaikuttiko uudenvuoden sää juhlintaasi? Lähetä kuva MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti), WhatsApp-viestinä numeroon 0406609019, tai sähköpostilla osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?