Helsinkiin odotetaan venäläisten ryntäystä: ”Ostokset harvoin suurin syy” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsinkiin odotetaan venäläisten ryntäystä: ”Ostokset harvoin suurin syy”

Vuoden vaihtuessa odotetaan Pietarista aiempaa enemmän tulijoita. Tutkijan mukaan Helsinkiin ei tulla pelkästään shoppailemaan.

Allegro tuo matkailijoita Pietarista Suomeen.

31.12.2018 9:41

Helsinki on venäläisten suosima matkakohde. Pietarista saapuu paljon matkailijoita Helsinkiin varsinkin vuodenvaihteessa. Muutaman vuoden jatkunut heikko kehitys matkailijoiden määrissä näkyi erityisesti vuonna 2014. Nyt tilanne on muuttunut ja Helsinkiin odotetaan aiempaa enemmän matkailijoita. Helsinkiin ei tulla enää vain shoppailemaan.

Lapin yliopistossa matkailusta vuonna 2017 tohtoriksi väitellyt Maria Hakkarainen arvioi, että kaupunkimatkailussa ostokset eivät välttämättä näy samaan tapaan kuin ennen matkan kohteen valinnan syynä.

– Ostokset ovat kyllä yksi matkakohteen valinnan syy, mutta matkailijat harvemmin nostavat sitä suurimmaksi syyksi. Matkakohteen valinnassa painottuvat monet muutkin asiat, Hakkarainen kertoo.

Hakkaraisen väitöskirja Matkailutyön ehdot syrjäisessä kylässä tarkastettiin 14. lokakuuta 2017 Lapin yliopistossa. Tutkimuksen tulokset kertoivat, että luonnon rytmit ja paikalliskulttuurin tehtävämaisemat määrittävät matkailutyön ehdot ja sisällön.

Yksi tärkeä tulon syy on Helsingin kaupungin sopiva sijainti osana Pohjoismaita, Venäjän naapurissa ja lähellä Baltiaa. Hyvät junayhteydet Pietarista Helsinkiin korostavat lähimatkailun suosion kasvua.

Kulttuuri tärkeää venäläisille

Visit Finland kertoo, että Venäjän matkailualan liiton (RST) mukaan venäläiset eläkeläiset alkavat muistuttaa yhä enemmän eurooppalaisia ikätovereitaan. He matkustavat usein ryhmissä ja suosivat kulttuuripainotteisia matkoja. Myös risteilyjä ja etelänmatkoja ostetaan jonkun verran.

HS: Venäläisten matkailu on muuttumassa

Myös Helsingin Sanomat kertoo aiheesta.

– Venäläisten matkailu on muuttumassa. Ennen tultiin ostoksille ja kylpylään, nyt on kiinnostavaa juuri lähimatkailun trendi, että junalla pääsee, Helsingin kaupungin markkinointiyhtiön toimitusjohtaja Laura Aalto kertoo Helsingin Sanomissa.

Helsinki Marketing on Helsingin kaupungin omistama kaupunkimarkkinointiyhtiö. Se vastaa Helsingin operatiivisesta kaupunkimarkkinoinnista ja yritysyhteistyöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?