Talven ensimmäinen kunnon myräkkä iskee Suomeen huomenna – ”Tässä on kolme vaihetta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Talven ensimmäinen kunnon myräkkä iskee Suomeen huomenna – ”Tässä on kolme vaihetta”

Koko maahan on huomiseksi annettu varoituksia. Tiistaille ja keskiviikolle merelle on annettu paikoin varoitus hyvin vaarallisista aalloista.

30.12.2018 18:03

Siinä missä Suomessa on koko syksyn ja alkutalven ollut varsin rauhallinen säätyyppi, uudenvuoden aattona saadaan talven ensimmäinen kunnon myräkkä lumisateineen.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari Mustala summaa uudenvuoden sään lyhyesti huonoksi.

– Tänne tulee aikamoista syvää matalapainetta ja sen aiheuttamia sateita ja tuulia koko maassa. Ikävä säähän se kyllä on.

Illalla etelätuuli tuo sakeita lumisateita, mutta lumi ei jää maahan. Uudenvuodenpäivänä sade on varsinkin Etelä- ja Lounais-Suomessa vetisempää, jopa räntää ja suoranaista vettä.

Tämäkään tilanne ei kestä pitkään, sillä keskiviikkona Suomeen saapuu hyvin voimakas pohjoisvirtaus, jonka mukana kylmä ilma leviää koko maahan. Samalla saapuvat voimakkaat lumisateet.

– Tässä on siis vähän kuin kolme vaihetta, Mustala sanoo.

Keskiviikon jälkeen päästään taas normaalitilanteeseen. Mustalan mukaan tammikuusta taas näyttää tulevan tavanomainen, pitkän aikavälin keskiarvoa muistuttava alkutalven kuukausi.

– Tämän perusteella ei ole odotettavissa mitään kovia pakkasia, mutta tämä on tällainen tuntuma, kuten kaikki pitkät ennusteet. Esimerkiksi vuoden 2016 alussa mentiin rajusti pakkaselle, mutta se oli todella huonosti nähtävissä etukäteen.

Esimerkiksi Britanniassa on jo ehditty varoittelemaan Beast from the Eastista, eli idästä saapuvista tavallista kovemmista pakkasista. Nämä johtuisivat Pohjoisnavan alueella pyörivän polaaripyörteen heikkenemisestä ja stratosfäärin äkillisestä lämpenemisestä mutta Mustalan mukaan Suomen osalta tällainen on peruttu.

– Se tilanne on kuivunut kokoon. Polaaripyörre on siellä missä pitääkin, mutta ennusteet sen suhteet ovat ristiriitaisia. Mitään dramaattista kuitenkaan tuskin on tapahtumassa, vaan ehkä pyörre hajoaa. Näissä monesti käy niin, ettei tällaisten pitkien ennusteiden tekeminen olekaan niin helppoa, Mustala sanoo.

Ilmavirtaukset tulevat lännestä ja sää on suhteellisen lauhaa. Pitkän ajan keskiarvo asettuu kuitenkin pakkaselle. Esimerkiksi tänä vuonna se oli Helsingissä -2,2 astetta, Jyväskylässä -5,2 ja Sodankylässä -11,7.

Lumi pöllyää Helsingin Hakaniemessä 21.12.2018.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?