Hovioikeus laskee elinkautisvangin vapaaksi – murhasi lapsuudenystävänsä pakettiautoon ja meni ruumis autossa töihin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hovioikeus laskee elinkautis­vangin vapaaksi – murhasi lapsuuden­ystävänsä paketti­autoon ja meni ruumis autossa töihin

Mies pakeni teon jälkeen päiväkausia poliiseja ruumis autossaan. Hän pysähtyi omille syntymä­päivä­kahveilleen Humppilaan ja joi ”oikein torttukahvit”.

28.12.2018 9:30

Helsingin hovioikeus laskee elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen miehen, joka murhasi ampumalla 39-vuotiaan huoltomiehen pakettiautoon 17. tammikuuta 2005 Espoossa. Mies ampui lapsuudenystäväänsä etukäteen hankkimallaan laittomalla, erittäin järeällä käsiaseella. Lopuksi hän vielä löi uhria takaraivoon aseen perällä. Laukaukset osuivat uhria ylävartaloon ja vasempaan käteen.

Teon jälkeen yrittäjämies sulloi ruumiin jätesäiliöön ja meni ruumis pakettiautossaan seuraavana päivänä töihin. Kun poliisi soitti miehelle, hän lähti pakomatkalle ruumis yhä autossaan. Ruumis ehti olla pakettiautossa päiväkausia ennen kuin mies hylkäsi ruumiin Helsingin Arabiaan.

Teon jälkeen mies joi omat syntymäpäiväkahvinsa Humppilassa.

– Join Humppilassa syntymäpäiväkahvit, oikein torttukahvit, mies kertoi poliiseille.

Uhri nähtiin viimeksi elossa yrittäjän kanssa kahvila Strindbergissä Helsingissä. Yrittäjä oli velkaa uhrille. Oikeudessa mies väitti aseen lauenneen vahingossa. Laukauksia oli viisi.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen ensin yhdeksän vuoden vankeuteen taposta, mutta Helsingin hovioikeus katsoi teon vakaasti harkituksi murhaksi ja langetti miehelle elinkautisen vankeusrangaistuksen. Hovioikeuden mukaan miehellä oli myös selkeä motiivi tekoonsa, vapautuminen velan perinnästä.

Rikosseuraamuslaitos puolsi vapauttamista. Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon mukaan murhaa ”voitiin pitää poikkeuksellisessa elämäntilanteessa tehtynä ainutkertaisena tekona”.

Hovioikeuden mukaan miehen vapauttamista puolsivat lähes moitteeton vankila-aikainen käyttäytyminen, kouluttautuminen vankeusaikana sekä pitkä avolaitossijoitus, jonka aikana hän on käynyt vankilan ulkopuolella töissä.

Vapauttamista puolsi hovioikeuden mukaan myös se, että miehellä on hyvä vankilan ulkopuolinen läheis- ja tukiverkosto. Miehellä ei hovioikeuden mukaan ole päihdeongelmaa eikä yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. ”Kaikki rangaistusajan suunnitelman tavoitteet olivat edenneet tai toteutuneet osittain.” Miehen riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen oli arvioitu oikeuspsykiatrisessa kokonaisarvioinnissa matalaksi.

Mies pääsee vapaaksi 1. heinäkuuta ensi vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?