Tapaninpäivän aamu­kävely keskeytyi järkyttävään näkyyn: Lammas­aitaukseen tunkeutuneet koirat järjestivät jopa tunteja kestäneen veri­löylyn

”Pelkomme vain jatkuu.” Poliisi palautti koirat omistajilleen.

Lammasaitaus Tapaninpäivän aamuna: kaksi vierasta, mutta entuudestaan pelottavan tuttua koiraa, lampaita henkitoreissaan.

27.12.2018 14:20

Kaksi irrallaan ollutta suurikokoista koiraa tunkeutui Tapaninpäivän aamuna suuren maatilan lammasaitaukseen Pohjois-Kirkkonummella.

Arviolta useita tunteja kestäneen raatelun jälkeen neljä lammasta oli menettänyt henkensä. Seitsemän oli raadeltu niin huonoon kuntoon, että paikalle hälytetyn poliisin piti lopettaa ne ampumalla.

– Ne eivät olleet mitään tuotantoeläimiä, vaan meidän lemmikkejä. Useammalla niistä oli nimikin, tilan omistaja Isabella Salenius sanoo ääni murtuen.

Naisen liikutus johtuu paitsi Tapaninpäivän aamun tuoreista tapahtumista, myös jo kaksi vuotta kestäneestä jatkuvasta jännityksestä, ahdistuksesta, pelosta ja huolesta.

– Koirat tulivat tänne ensimmäisen kerran jo silloin. Omistaja on antanut niiden kulkea vapaana jatkuvista kehotuksista piittaamatta. Meillä on tilalla paljon vuokralaisia, joilla on lapsia.

– Nyt menivät lampaat, entä seuraavaksi, Salenius kysyy.

Salenius kertoo, etteivät lasten vanhemmat uskalla päästää lapsia yksin edes pihalle.

Hän kertoo piinan alkaneen 29. joulukuuta vuonna 2016. Silloin löytyi ensimmäinen kuoliaaksi raadeltu lammas. Samassa hyökkäyksessä loukkaantui kaksi muuta lammasta, jotka jouduttiin lääkityksen jälkeen lopettamaan.

– Kuollut lammas tutkittiin Evirassa, mutta varmuudella ei pystytty sanomaan, oliko sen tappanut koira vai ilves, Salenius kertoo.

Tutkinta jäi sillä erää siihen. Se ei muuttanut asiaa, että reilua viikkoa myöhemmin tilan riistakameraan tallentui lammasaitaukseen tunkeutunut koira.

Asioilla ei voitu osoittaa olevan yhteyttä.

Nyt tilanne on toinen. Aitaukseen hypänneet koirat jäivät kiinni verekseltään.

– Mieheni oli Tapaninpäivän aamulla kävelyllä meidän koiran kanssa, kun hän huomasi kuolleen lampaan, ja sitten lisää, kituvia lampaita, Salenius kertoo.

– Suurin osa lampaista kärsi vielä henkitoreissaan.

Osa oli vielä henkitoreissaan.

Puoliso näki myös koiran, joka oli kiinni yhden lampaan kurkussa. Hän hälytti poliisit.

– Poliisi tulivat hyvin nopeasti ja toimivat erittäin asiallisesti, Salenius kiittää.

Neljä lammasta oli jo kuollut, poliisi lopetti loput seitsemän, jotka kituivat. Koirat poliisit veivät mennessään. Ne palautettiin omistajilleen, jotka asuvat muutaman kilometrin päässä tilasta.

Palauttaminen pöyristyttää Saleniusta.

– Tämä on aivan järkyttävää. Pelkomme vain jatkuu. Ne saavat terrorisoida koko seutua.

Koirat ovat suurikokoisia ja sekarotuisia. Omistajat ovat kertoneet, että ne on otettu huostaan vaikeista olosuhteista.

Kirkkonummen poliisiaseman esimies, rikoskomisario Nina Kangas ei halua ottaa kantaa ihmisten mahdollisesti kokemaan pelkoon tai siihen, mitä kylässä puhutaan tai huhutaan.

– Tutkitaan nyt ensin tämä juttu ja katsotaan, mitä siitä jää käteen. Meillä on vain lähtötiedot, Kangas sanoo.

Tutkinnan nimike on metsästyslainsäädännön rikkomus.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lammasaitaus Tapaninpäivän aamuna: kaksi vierasta, mutta entuudestaan pelottavan tuttua koiraa, lampaita henkitoreissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?