IS:n ministeripörssissä jättiyllätys: Saarikko on ykkönen, Häkkänen kakkonen

Julkaistu:

Kansanedustajat ovat taas valinneet hallituksen parhaat ministerit.
IS:n perinteisen ministeripörssin kärkikaksikko oli tällä kertaa iso yllätys.

Kuka olisi uskonut, että ministeripörssin voittaa soteministeri?

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) oli IS:n kyselyssä ylivoimaisesti paras ministeri.

Kuka olisi myös uskonut, että ministeripörssin kärjessä on kaksi kolmekymppistä ministeriä?

Jos Saarikon, 35, voitto oli selviö, liki yhtä suvereeni kakkonen oli oikeusministeri Antti Häkkänen (kok), 33.

Ministeripörssin kaksi edellistä kertaa voittanut valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sai tällä kertaa tyytyä pronssitilaan.


Mikä toi ministeripörssin voiton Saarikolle?

Sotea on yritetty synnyttää koko vaalikausi, Saarikko ryhtyi ministerinä vetämään kivirekeä hallituskauden puolivälissä, sote ei ole vieläkään valmis.

Vaikka sotekritiikki on äänekästä, soteministeri Saarikko nauttii kansanedustajien suurta luottamusta.

Kansanedustajat kuvailevat ministeri Saarikkoa alansa asiantuntijaksi, joka perehtyy hankaliin asioihin, etsii ratkaisuja, on erinomainen viestijä, ja suhtautuu inhimillisesti ja nöyrästi niin kaikkiin kansanedustajiin kuin eteen tuleviin asioihin.

– Hän on jaksanut vaikeassa tehtävässään, on pystynyt ohjaamaan sotea niin hyvin kuin on mahdollista, ja osaa asiansa! Ihmisenä hän on tosi reilu, hän kuuntelee ja arvostaa myös oppositiota, oppositioedustaja toteaa Saarikosta.

– Hän vastaa aina asiallisesti, kysyjää kunnioittaen, ei ole koskaan ylimielinen ja naureskele oppositiolle, toinen oppositioedustaja sanoo.


– Saarikko on asiantuntijaministeri. Vaikka ollaan eri mieltä, asioista käydään perustellusti keskustelua, hän kuuntelee aidosti, vastaa kaikkiin kysymyksiin ja yrittää aina etsiä ratkaisuja ongelmiin, kolmas oppositioedustaja toteaa.

– Hän ottaa ihmiset huomioon, osaa viestiä hyvin, ja ihmisten on helppo häntä lähestyä, puoluetoveri kuvailee.

Ministeripörssin hopeasijan pokannut oikeusministeri Antti Häkkänen saa samantapaisia luonnehdintoja kuin Saarikko.

Häkkästä pidetään aktiivisena asiaosaajana, joka on pannut toimessaan tuulemaan, ja ihmisenä Häkkänen tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa.

– Hänellä on selkeä linja, hän on hyvä viestimään ja on taitava poliitikko, hallituskumppani toteaa Häkkäsestä.

– Hän argumentoi todella selkeästi ja meillä on kerrankin aktiivinen oikeusministeri, oppositioedustaja luonnehtii.


– Näkee, että juristi tuntee oman alansa. Hän osaa lukea yleistä oikeustajua, hän on puuttunut pikavippeihin ja kiristänyt tuomioita lapsiin kohdistuvissa rikoksissa, hän on yhteistyökykyinen ja kuuntelee myös oppositiota, toinen oppositioedustaja sanoo.

– Olen iloinen, että hän on ottanut esille lasten asiat – lapsiin kohdistuvien rikosten tuomiot ja huoltajuusasiat. Hänessä on myös hyvä piirre humanismia, kolmas oppositioedustaja kuvailee Häkkästä.


Kaksi edellistä ministeripörssiä voittaneen Orpon pronssitila ei ollut millään lailla uhattuna.

Kärkikolmikko – Saarikko, Häkkänen, Orpo – sai IS:n ministeripörssin mitalisijansa varsin selvällä erolla toisiinsa ja muihin 14 ministeriin.

IS:n kysely ei ole tilastollisesti pätevä, mutta laadullisesti suuntaa antava. IS:n ministeripörssiin haastateltiin 30 kansanedustajaa.

Saarikko ja Häkkänen ovat politiikan nousevia tähtiä, kenties myös puolueidensa tulevia puheenjohtajia, kun Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok) jonain päivänä vuorollaan luopuvat puheenjohtajan nuijastaan.

Häkkänen nimitettiin oikeusministeriksi toukokuussa 2017. Saarikko aloitti peruspalveluministerinä pari kuukautta myöhemmin.

”Yksi parhaista palautteista”

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) on yllättynyt ja iloinen ministeripörssin voitostaan.

– Tämä on yksi parhaista palautteista. Tässä talossa ihmiset tietävät, minkälaista ministerin työ on – näiden ihmisten arvio on tärkeä asia, Saarikko sanoo.

IS pyysi Saarikkoa arvioimaan, miksi kansanedustajat hänet parhaaksi ministeriksi valitsivat.

– Toivon, että tähän liittyy tapa, jolla olen asioista puhunut – en ole kaihtanut vaikeista aiheista puhumista tai vaikeisiin kysymyksiin vastaamista. Esimerkiksi kiivaiden kyselytuntien jälkeen joku kollega on voinut sanoa, että vastasit ymmärrettävästi, tai kiitos kun vastasit. Olen saanut kivaa palautetta kyselytunneista, Saarikko otaksuu.

 

Rakastan työtäni ja suhtaudun siihen intohimoisesti, mutta elämä ei ole vain tässä talossa. Toivon, että se näkyy myös suhtautumisessa toisiin ihmisiin.

Saarikko sai kansanedustajilta paljon kiitosta reilusta asenteestaan kaikkia kohtaan.

– Aloitin kansanedustajana 2011, tulin valituksi eduskuntaan vain 11 äänen eron turvin, ja puolueeni aloitti historiallisen huonon vaalituloksen jälkeen. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin suhtautua siihen, että roolit ja osat voivat politiikassa vaihtua.

– Rakastan työtäni ja suhtaudun siihen intohimoisesti, mutta elämä ei ole vain tässä talossa. Toivon, että se näkyy myös suhtautumisessa toisiin ihmisiin, Saarikko kertoo toimintatavoistaan.

Myös oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on kiitollinen edustajakollegoilta saamaansa positiiviseen palautteeseen.

– Tämä lämmittää mieltä. Olen koettanut hoitaa työni niin hyvin kuin pystyn, Häkkänen toteaa.

IS kysyi myös Häkkäseltä omaa arvioita suosionsa syistä.

– Kaikkien kanssa ei voi olla samaa mieltä. Käyn ihmisten kanssa paljon keskusteluja, myös opposition kanssa, ja yritän perustella asiat hyvin. Toimintatapa on sellainen, että se saattaa herättää luottamusta.

 

Olen tehnyt toimenpiteitä ihmisten velkaongelmiin, nostanut uhrin asemaa esiin ja puuttunut lapsiin kohdistuvien rikosten rangaistuksiin.

– Ja varmaan olen nostanut sellaisia asioita esiin, jotka lämmittävät mieltä. Olen tehnyt toimenpiteitä ihmisten velkaongelmiin, olen nostanut uhrin asemaa esiin ja puuttunut lapsiin kohdistuvien rikosten rangaistuksiin, Häkkänen arvelee IS:n ministeripörssin hopeatilan syiksi.

Kolmekymppiset Saarikko ja Häkkänen tuntevat toisensa jo vuosien takaa.

– Olemme hyvät ystävykset, myös vapaa-ajalla, Häkkänen kertoo.

Kolme nollakerhossa

Ministeripörssin kärjen takana käytiin suhteellisen tasaväkinen kamppailu pistesijoista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja työministeri Jari Lindström (sin) kävivät tasaväkisen kamppailun nelossijasta, ja kisa päättyi pisteellä Sipilän voittoon.

Myös ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) voivat olla tyytyväisiä IS:n ministeripörssin tuloksiin.

Jos vain kolme ministeriä saa valita, ja noin joka kolmas kansanedustaja nostaa ministerin kärkikolmikkoon, tulos ei ole lainkaan huono.

Kuusi ministeriä sai vain muutaman kannatusäänen.

Ilman mainintoja jäi kolme ministeriä.

Yksikään 30 haastatellusta kansanedustajasta ei nostanut ministereiden kärkikolmikkoon sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilaa (sin), ulkoministeri Timo Soinia (sin) tai kulttuuriministeri Sampo Terhoa (sin).Päivitys 31.12. klo 14.35: Vuoden 2018 ministeripörssissä oli virheellisesti Kai Mykkäsen etunimi merkitty Antiksi.

Faktat

1. IS kysyi 30 kansanedustajalta, ketkä ovat hallituksen kolme parasta ministeriä. Kysely tehtiin eduskunnassa budjettiviikolla.

2. Hallituspuolueista vastaajia oli 15, ja oppositiopuolueista niin ikään 15. Haastatelluista miehiä oli 17, naisia 13.

3. Vastaajat valittiin puolueittain satunnaisotannalla suurin piirtein poliittisten voimasuhteiden mukaan: 7 (kesk), 5 (kok ja sd), 3 (sin, ps ja vihr), 2 (vas) ja 1 (r ja kd).

4. Ministerit eivät saa itse vastata kyselyyn.

5. Pistelaskussa paras ministeri sai viisi pistettä, toiseksi paras kolme pistettä ja kolmanneksi paras ministeri yhden pisteen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt