Kotimaa

Lukijat kertovat ikimuistoisimmat joulupukki­kokemuksensa: ”Kuuntelimme pukin kanssa poliisiauton takapenkillä joulurauhan julistusta”

Julkaistu:

Jouluaaton aikana ehtii sattua ja tapahtua monenlaista.
IS kertoi eilen joulupukkina noin 35 vuotta keikkaa tehneestä Mika Väkeväisestä. Suomalaisen Joulupukkiyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Väkeväinen on kokenut keikoillaan monenlaista.

Juttu sai IS:n lukijat kertomaan omia muistojaan ja kokemuksiaan.

Aattona sattuu ja tapahtuu

Joulupukillekin sattuu usein asioita, joita ei voi ennakoida. Niin kävi myös nimimerkki AliAlille kymmenen vuotta sitten. Hänen autonsa takapuskuriin törmäsi keikalla ollut pukki.

– Hetken odottelimme kun paikallinen poliisipartio ehti paikalle muilta kiireiltään. Lopulta istuimme pukin kanssa poliisiauton takapenkillä kuunnellen joulurauhan julistusta, hän kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimimerkki Vuosia pukkina kertoo päässeensä täysin sattumalta tekemisiin paikallisen jääkiekkokuuluisuuden kanssa. Tämä oli soittanut aattona nimimerkin päivystyspuhelimeen.

Soittaja kertoi, että pukki oli käynyt, ja hän oli lainannut pukille autoaan. Sen jälkeen pihasta hävisivät sekä pukki että auto.

– Pukilla oli auto hajonnut pihaan, joten kuuluisuus oli lainannut pukille autoaan. Pukkia vaan ei ollut näkynyt sittemmin. Kerroin, että pukki tulee noin kympin pintaan palauttamaan auton, sillä on vielä töissä.

Auto palautui ja niin pukki, päivystäjä kuin kuuluisuuskin olivat tyytyväisiä.

– Pukki tietysti palkitsi kuuluisuuden, kuten kaikki muutkin kiltit, Vuosia pukkina kertoo.

Mukava joulusatu

Joskus eteen tulee tilanteita, joissa lapset kyseenalaistavat koko joulupukin olemassaolon. Niin kävi myös Ladylle.

– Kun lapseni alkoivat epäillä vähän joulupukin olemassaoloa, kerroin heille, että joulupukki on mukava joulusatu, jota aikuisetkin leikkivät.

Ladyn mukaan taustatarina toimii, sillä sen myötä lapsille ei tule tunnetta siitä, että heitä on petetty.

– Joulupukki on iloinen, meitä yhdistävä satu, josta isä ja äitikin tykkää. Lapset olivat tyytyväisiä, hän kirjoittaa.

Samaa ajattelee nimimerkki Johku: joulupukkisatu on keksitty lasten iloksi.

– Kotona käynyt joulupukki on aikuinen, joka pitää lapsista ja pukeutuu siksi joulupukiksi ilahduttaakseen lapsia.

Nimimerkki Mockba kuitenkin vakuuttaa, että joulupukkiin voi uskoa aikuinenkin.

– Kuinka niin ei usko joulupukkiin? Joulupukki asuu Korvatunturilla napapirillä. Olen 58v. ja uskon tietysti tähän hyvän tahdon lähettilääseen, hän kirjoittaa.

Ääni tuo uskottavuutta

Nimimerkki Hätkähdyttävä joulu-ukko korostaa, että pukin on oltava keski-ikäinen tai sitä vanhempi, kookkaampi mies.

– Ääni on itselleni todella tärkeä juttu, uskottavuus voi mennä ihan siinä. Nuori, pitkä laiha hujoppi tai pieni ja hintelä pukki eivät toimi kuin urheilukentillä, hän kirjoittaa.

Nimimerkki uskoo, että joulupukin näyttelijänlahjat ja sujuva puhetaito korvaavat paljon. Jos pukin olennaiset piirteet jäävät puuttumaan, koko joulupukki uhkaa jäädä huumoripukiksi.

– Koska joulupukki on Suomesta, aito pukki on valkoinen ja valkopartainen, silmät siniset tai harmaat. Voisi olla kyllä lapsille avartavaa kokea muunmaalaisiakin joulupukkeja, hän arvelee.