Kotimaa

Keikka joulupukkina muutti valkeakoskelaisen Akin elämän lopullisesti – ”Mihin olen oikein päässyt?”

Julkaistu:

Aki Porhion pukkikeikka jouluna 1982 sai parhaan mahdollisen käänteen.
Sen piti olla ihan tavallinen keikka joulupukkina.

Tai niin valkeakoskelainen Aki Porhio luuli. Oli jouluaatto vuonna 1982.

20-vuotias Porhio oli juuri päässyt armeijasta. Aaton hän oli luvannut hoitaa pukkikeikkoja yhdessä kaverinsa kanssa. Yksi perheistä jäi erityisen hyvin mieleen, sillä perheessä oli kuusi kaunista tytärtä.

– Taisin ajatella, että mihin olen oikein päässyt, varmaan johonkin missikisoihin. Pukkihommat sain hoidettua, mutta hämmentävää se oli, Porhio naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keikan jälkeen perheen Jaana-tytär lähti kyyditsemään Porhiota kotiin. Porhio oli sopinut lähtevänsä ystäviensä kanssa viettämään jouluyötä. Itse asiassa hänellä oli samaksi illaksi sovittu treffitkin.

– Ajattelin, että onpa oikein sirpakka ja nätti mimmi minua kyytimässä. Vaihdoimme matkan aikana muutaman sanasen, jäin pois auton kyydistä, kiitin ja toivottelin hyvät joulut, hän kertoo.

Viikon kuluttua oli uudenvuodenaatto. Aki Porhio osui täysin sattumalta baariin, jossa iltaa vietti myös Jaana veljensä kanssa.

– Olin menossa ovista sisään kun tämä velipoika, jonka tunsin entuudestaan joten kuten, huusi ”morjensta”. Neitonen kiinnitti minuun huomiota ja kysyi veljeltään, kuka tuo komea nuorimies on. Vastaus oli, että joulupukkihan se, Aki Porhio kertoo.

– Neitonen, Jaana, ei tunnistanut minua siviilinä, siis ilman partaa, meikkiä tai pukinvermeitä. Siitä se sitten lähti.

Aki Porhio kertoo, ettei enää muista, milloin vaihtoi Jaanansa kanssa ensisuudelman. Se ei oikeastaan ole edes tärkeää, hän kertoo.

– Ehkä tärkeintä on se, että joulu on meidän perheessä sellaista aikaa, että muistellaan lämmöllä ensitapaamista. Joka joulu tästä puhutaan, ja kaikki tutut ovat tämän kuulleet. Edelleen tämä on aika uskomaton juttu, Porhio naurahtaa.

Porhiot menivät naimisiin vuonna 1990. Poika, Pauli-Petteri, syntyi vuotta aiemmin.


Aki Porhio ei juuri joulupukkikeikkoja ole tehnyt Jaanan tapaamisen jälkeen. Hän suosittelee kuitenkin kokeilemaan, jos keikkailu kiinnostaa.

– Oikein hyvät muistothan siitä on itselle jäänyt. Minulla on muutenkin käynyt hyvä tuuri pukkikeikkojeni suhteen siinä mielessä, että kaikki perheet ovat aina olleet oikein mukavia. Muistan pukkikeikoilta sen, että itsellekin tuli hyvä mieli, kun kodit oli laitettu siisteiksi, lapset puettu kauniiksi ja opeteltu joululaulujen sanat, Porhio sanoo.

Nyt, kun ensitapaamisesta vaimon kanssa on kulunut 36 vuotta, hän ajattelee, että vuodenajallakin saattoi olla merkitystä sille, miten asiat lopulta järjestyivät.

– On varmasti niin, että tietynlainen joulumieli tekee ihmisistä jollain tavoin avoimempia, saa hyvälle tuulelle ja unohtamaan arjen murheet. Ja mikäs sen mukavampaa, hän summaa.